Besat af besættelsen

9. – 14. april 2018

Perioden 1940-45 er stadig genstand for stor opmærksomhed og debat. Det historiske materiale er, efterhånden som arkiver bliver åbnet og hidtil ukendt kildemateriale dukker op, med til at skabe store avisoverskrifter og nyheder som oftest blæses stort op i de danske medier. Denne fortsatte interesse og sejlivethed kan kun betyde, at besættelsestiden, stadig i dag har relevans for danskerne.

Interessen for datidens valg og handlinger, er med til at forme den nationale identitet. Besættelsens historie hjælper os til at forstå, hvem vi var, og derved hvem vi er blevet. Den giver os et stabilt grundlag til at forstå andre.

Det er debatten om Besættelsens begivenheder og personer, der holder interessen for emnet i live. De løbende diskussioner i medierne vækker vor nysgerrighed til at ville vide mere og ansporer os derved til videre undersøgelser. Det er årsagen til, at Højskole Østersøen udbyder et ugekursus med titlen ”Besat af Besættelsen.”

Vi vil belyse perioden set med nutidens øjne. Derfor har vi inviteret en række personer, som beskæftiger sig med det historiske stof, set ud fra forskellige synsvinkler. Alle de medvirkende har det til fælles, at de er levende optaget af perioden, og at de kan formidle deres viden så alle, uanset forudsætning, kan deltage i dette højskolekursus.

Dette kursus henvender sig alle, unge og gamle, som gerne vil vide mere om besættelsestidens historie og gerne vil mødes med andre for hvem historien om denne periode er blevet en besættelse!

Kursusleder: Niels Ole Frederiksen
I øvrigt medvirkende: Jimmi Ekløv, Jørn Buch, Jens Andresen, Claus Bryld, Henrik Skov Kristensen, Poul Henrik Jensen, Mogens Rostgaard Nissen, John Jensen, Dorthe Emilie Røssel, Niels Gyrsting og Jakob Sørensen

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.500,00 (Dobbeltværelse) / 5.100,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Mandag den 09. april

11.00 Ankomst og indkvartering

12.00 Frokost

13.00 Kursusvelkomst ved højskolelærer Jimmi Ekløv og Niels Ole Frederiksen

14.00 ”Aldrig mere en 9. april” ved lektor Jørn Buch, Haderslev

18.00 Aftensmad

19.30 ”Far og onkler i krig” v/Jens Andresen, formand for Grænseforeningen og Højskolen
Østersøen

Tirsdag den 10. april

09.30 ”Mellem Holocaust og Gulag – erindring og glemsel i Europa.”v/professor Claus Bryld, København

12.00 Frokost

14.00 ”Det tyske Mindretal 1939- 45” v/overinspektør ved Frøslev Museum Henrik Skov Kristensen, Sønderborg

18.00 Aftensmad

19.30 ”Nazismens kunstneriske hjælpetropper” v/forstander Poul Henrik Jensen, Jyderup

Onsdag den 11. april

09.30 ”Dansksindede sydslesvigere i krig” v/ historiker Mogens Rostgaard Nissen, Flensborg

12.00 Frokost

13.30 Bussen afgår fra højskolen

13.45 Besøg i Frøslev/Fårhuslejren v/ Annemarie Morris. Under ledelse af Jimmi Ekløv kører vi til Frøslevlejrens Museum, og efterfølgende går turen til KZ Ladelund, hvor der vil være en rundvisning v/Niels Ole Frederiksen

19.30 ”Øjenvidneberetning fra koncentrationslejren Theresienstadt” v/Salle Fischermann.

Torsdag den 12. april

09.30 ”Tyske flygtninge i Danmark” v/historiker John Jensen, Varde.

12.00 Frokost

14.00 Tur til Sønderborg: Vi besøger Deutsche Haus, hvor Hauke Grälla kort vil fortælle om det tyske mindretallet fra 1933 –1945 samt give en introduktion til museets udstilling. Turen ledes af Jimmi Ekløv

18.00 Aftensmad

19.30 “Jeg brød et løfte” v/ Dorthe Emilie Røssel, Roskilde

Fredag den 13. april

09.30 ”Frihedsmuseets fremtid” v/formand for Frihedsmuseets venner Niels Gyrsting, København

12.00 Frokost

14.00 ”Myter og halve sandheder om Besættelsen” v/historiker Jacob Sørensen, København

18.00 Afslutningsmiddag

Lørdag den 14. april

07.30 Morgenmad.

08.30 Morgensang og kursusafslutning v/ Jimmi Ekløv og Niels Ole Frederiksen

09.40 Gratis bus afgår til Rødekro Station

Kurset er udsolgt.