Etik ved livets grænser

11 – 17. februar 2018

Den sundhedsteknologiske udvikling har givet mennesket mange nye muligheder for behandlinger, som tidligere ikke eksisterede, men dette har også medført, at vi som mennesker har påført os selv nye svære etiske dilemmaer. Vi har måske i virkeligheden taget magten over mere, end vi kan magte. På dette kursus vil vi gennem oplæg og diskussioner forsøge at blive klogere på, hvor vi står midt i alt dette både som individer og som samfund, alt sammen formidlet af mennesker som har noget på hjerte, og som har forskelligartede erfaringer at trække på.

Kurset byder også på kunst, kunstudstilling på Koldinghus, litteratur og musik samt en flot forestilling med Riverdance. Kom og vær med!

Kursusledere: Forstander Annemarie Morris, tidl. medlem af Det Etiske Råd og Kirsten Møholt, speciallæge i kræftsygdomme.  Kirsten Møholt har arbejdet 20 år i hospitalsverden, heraf 10 på kræftafdelinger. Herefter fuldtidsunderviser i natur- og sundhedsvidenskabelige fag på en sygeplejeskole 17 1/2 år

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.300,00 (Dobbeltværelse) / 4.900,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 11. februar

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Velkomst og præsentation ved højskoleforstander Annemarie Morris og læge Kirsten Møholt

Mandag d. 12. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Kirsten Møholt: Genetik – gen etik. Ved livets begyndelse.  Basal genetik (DNA, kromosomer, gener. Mutationer – Risikofaktorer, Cancer genetik. Dominans – Arvegange. Celledeling – Kromosomfejl. Kloning og Designerbabyer

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-ca. 17.00 Forstander Annemarie Morris: Engang talte vi om bierne og blomsterne. Etiske overvejelser om kunstig befrugtning, flerfoldssvangerskaber, designer babyer. Eftermiddagens program lægger op til diskussion

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Højskolelærer Anja Kjølby: Magiske landskaber – et møde mellem fantasi og natur. Optakt til onsdagens besøg på udstilling på Koldinghus af den finske kunstner Mari Keto

Tirsdag d. 13. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Kirsten Møholt og Annemarie Morris: Etik midt i livet. Drøftelser blandet med korte introduktioner og vidensformidling om emnerne:
a) Hvem har ansvaret for helbredet? Individet selv? Samfundet. Individets ret til at leve sit eget liv – pligt til at følge rådgivning. Samfundets ret til at diktere levevis – ingen hjælp, hvis ikke ….! Rygning, kost, motion, børnevaccinationer, screening. En lille introduktion om vaccination.
b) Screening – fordele og ulemper, forskellen på forskellige typer screening. Tilbud eller pligt? En lidt længere vidensformidling om tumorbiologi og om celleskrab fra livmoderhalskræft og om mammografi.
c) Skal vi alle lade os DNA/Genteste? Hvem har glæde af det? Individet? Arbejdsgiveren? Forsikringsselskabet? Kort introduktion.
d) Dataindsamling og samkøring – “kunstig intelligens” . Hvem har glæde af det? Individet? Sundhedsvæsnet? En kort introduktion.
e) Er valg af behandling et ‘tag-selvbord’. Kort introduktion.
f) Hvis “skyld er det, hvis man ikke får, det man ønsker? ”. Er vi garanteret ‘perfekte’ børn og ‘evigt liv’, når vi følger alle råd og screeninger? Er ‘perfekte børn’ og ‘evigt liv’ en menneskeret? Kort introduktion.
g) Er vi født som hinandens reservedelslager? Organdonation. En kort introduktion og evt. en kort vidensformidling om ‘prisen’ bivirkninger for modtageren ved organdonation, særlige organ f.eks. hornhinder og lever.

kl. 15.00 – 17.00 Vi samler op på formiddagens program, hvis der var noget vi ikke nåede.
” Gør ikke skade – Fortællinger om livet, døden og lægekunsten” Annemarie Morris fortæller om den engelske neurokirurg Henry Marsh’ bog, der bl.a. handler om hvordan det føles at stå med et andet menneskes liv i hænderne, at skære i det stof, der skaber tanke, følelse og fornuft. Hvordan er det at arbejde med så lille en fejlmargin og smatidig måtte slås med systemerne? Og hvordan lever man med konsekvenserne, når det hele går galt?

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Vi begiver os til Sønderjyllandshallen for at se de verdensberømte irske dansere

kl.20.00 ”Night of the Dance”

Sydamerikansk lidenskab parret med irsk temperament, ud af dette kommer der et højt energisk scene-fyrværkeri af dans.
Irish Dance reloaded er perfektion, lidenskab og ren energi.

Den irske stepdans er hoved bestanddelen af aftenens program. Publikum vil live kunne mærke hvordan rytmen fra de hurtige steptrin forplanter sig til hele salen, når et utal af fødder synkront rammer scenen.

Det er første gang man vil kunne opleve de bedste og kendteste dansescener, fra den irske stepdans kombineret med Akrobatik, udført af den sydamerikanske gruppe “Pura Vida” samlet i et show med, Riverdance, Celtic Tiger, Lord of the Dance, Feet of Flames eller Celtic Woman. Ren livskraft parret med akrobatik på højeste niveau.

Truppen tæller 20 af verdens bedste professionelle dansere, som alle er blevet belønnet og udmærket med utallige priser og anerkendelser, som tegn på deres perfektion ved deres optrædener.

Onsdag d. 14. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30 – 11.50 Forstander Annemarie Morris: ”Harens år”. AM fortæller om den finske forfatter Arto Paasilinnas roman. Det er fortællingen om, hvordan en lille hare kan forandre et helt livsforløb. Vatanen og hans fotograf er på en opgave i de finske skove, da en hare pludesil hopper ud foran bilen. Vatanen går ud for at se, hvad der er sket, og konstaterer at haren blot er kommet lettere til skade, men i samme øjeblik træffe Vatanen afgørelsen om at vende ryggen til sit borgerlige liv. Har går ud i ødemarken, og dette er optakten til en eventyrlig rejse

kl 13.00 – 17.00 Ekskursion til Koldinghus. Vi ser udstillingen ”Super/Natural”, hvor den finske guldsmed Mari Ketos har omdannet Koldinghus’ ruinsal til en sammenhængende, overnaturlig installation, hvor man kan træde dybt ind i et glitrende og absurd natursceneri. Med materialer som ædle metaller, døde engle og sommerfugle, videofilm, kragefjer, akryldiamanter og en udstoppet elg. Den finske guldsmed og kunstner reflekterer på denne måde over konsekvenserne af menneskets rovdrift på naturen

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Sangaften v/ højskolelærer og pianist Niels Troldborg

Torsdag d. 15. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 09.30 – 11.50 ”Vandringer i sorgens landskab”. Hospicepræst Ingeborg Kastberg fortæller om sit virke på hospice, hvor hun også er en del af det palliative team

kl. 13.30 – 16.00 ”Vandringer i sorgens landskab”. Hospicemusiker, organist og komponist Aksel Krogslund Olesen fortæller om sit mangeårige virke på hospice

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Højskolelærer Anja Kjølby: Forvandlingsrum – Portræt af billedkunstneren Kathrine Ærtebjerg. Tag med på en oplevelsesrig rejse ind i Kathrine Ærtebjergs dobbelttydige univers, der tegner omridset af en forunderlig og gådefuld rejse mod identitetsdannelse, selverkendelse og selvbeherskelse. Fra barndoms fantasirige univers til voksenlivets mysterier. Forvandlingsmotivet gennemsyrer ethvert af Ærtebjergs værker, og hun opererer i det eksistentielle landskab mellem drøm og virkelighed.

Fredag d. 16. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30- 11.50 Etik ved livets slutning. Aktiv dødshjælp – aktiv livshjælp. Kirsten Møholt fortæller om sine erfaringer med at arbejde med mennesker, der er truede på deres liv og med døende. Hvad er ‘håb’, hvad er ‘vigtigt’ – hvornår. Og lidt om ønsket om aktiv dødshjælp. Hvornår i livet og hvordan opstår ønsket? Skal vi selv styre alting? Har samfundet indflydelse på ønsket? Hvad er et leveværdigt liv? Hvor længe varer livet?

14.00 – 16.00 Formiddagens program fortsættes og Annemarie Morris kommer bl.a. ind på problemstillinger omkring demens
kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Festlig afslutningsaften med sang, musik og fortælling

Lørdag d. 17. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Farvel og på gensyn

Kurset er udsolgt.