Færøerne – Dit hjertes øer

19. – 30. august 2018

Verdens smukkeste ørige har National Geographic døbt Færøerne. Her på et ”frimærke” i Nordatlanten møder vi storladen natur, hvor vejret veksler mellem blidt og roligt og kræfter der maner til dyb respekt. Her lever cirka 48.000 mennesker med alle moderne bekvemligheder, veludbygget infrastruktur, skoler og uddannelser af høj kvalitet, og de er blot et klik væk fra den øvrige verden.

Færøerne er kontrasternes rige og minder os derfor på forunderlig vis om menneskelivet og sindets mange veje. Den færøske natur er storladen og ofte voldsom og utæmmelig. Andre gange blid og rolig, med bølgende græs i solen, som en dansk blomstereng. Men efter blot kort tids vandring på fjeldet eller en sejltur på det blyfarvede hav, mellem de atten øer, da er vi klar over, hvilke kræfter der er på færde. Færøerne kaldes også ”De fjerne øer”, men er ikke langt væk da spændingen mellem natur og kultur på de atten grønne øer minder os om vor egne eksistentielle lag. Og det maner til ydmyghed og eftertænksomhed – at møde ”Dit Hjertes Øer.”

Færinger er gæstfrie og åbne. Et stolt folkefærd med eget sprog, og en rig kultur udfolder sig, med bl.a. musik, litteratur, film og kunst og med en kvalitet, så man næppe tror det muligt blandt de knap halvtredstusinde sjæle, hvor religionen stadig fylder meget. Gennem fire dages højskolekursus på Højskolen Østersøen forbereder os på dette møde. Som noget helt særligt, har vi her indlagt en tur til Helgoland.

Kursusledere: Højskolelærer Anja Kjølby, højskolelærer Jimmi Ekløv og Ronald Risvig

Rejseleder: Ronald Risvig. Ronald Risvig er færøkender og har tilegnet sig indsigt om færøsk kultur, kunst, natur og historie gennem den tid han har boet på de grønne øer og gennem sine mange rejser såvel privat, som guide med mindre og større grupper. Og ikke mindst gennem mødet med hans store venne-og bekendtskabskreds blandt færingerne. Et netværk der i høj grad kommer deltagerne til gode, da de vil møde færøske fortællere med vidt forskellig baggrund. Læs mere på www.faroerejser.dk

Ved dette rejsekursus indgår du aftaler med to parter:

Atlantic Airways står for selve rejsen, som er omfattet af Rejsegarantifondens dækning via Atlantic Airways’ registrering i Rejsegarantifonden.

 Forberedelseskurset på højskolen står Højskolen Østersøen for, og det er ikke omfattet af Rejsegarantifondens dækning.

Atlantic Airways, medlem af Rejsegarantifonden nr. 1208

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

15.900,00 (Dobbeltværelse) / 18.800,00 (Enkeltværelse)

1. rate på 3.400 kr./ 3.800 kr. betales straks efter tilmelding.

2. rate: 6.250 kr./7.500 kr. betales til Atlantic Airways senest den 1. maj

3. rate: 6.250 kr./7.500 kr. betales til Atlantic Airways senest den 1. juni

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 19.august

kl. 11.00 – 12.00 Ankomst og værelsesanvisning

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.30 Velkomst v/ højskolelærer Anja Kjølby

kl. 15.00 Anja Kjølby: Søstykker – om vand som motiv i kunsten. Havet, kystlandskabet, floder, søbredder, rislende kilde eller brusende vandfald – vand i alle afskygninger har altid fascineret kunstnere og har været et yndet motiv i kunstens historie

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Kursusintroduktion ved Anja Kjølby og en detaljeret gennemgang af turprogrammet og praktiske forhold vedr. selve rejsen Ved Ronald Risvig

Mandag den 20. august

kl. 07.30 Morgenmad

kl. 08.30 Morgensamling

kl. 09.30 – 11.50 Ronald Risvig: Historie, folk og samfund. Med billeder, fortælling og musik gives et signalement af det færøske folk.

kl. 12.00 Frokost

kl. 14.00 – 16.00 Ronald Risvig: ”Sporerne gror ud af ord” En portrætfilm af Katrin Ottardóttir, om forfatteren, fiskeren, arbejdsmanden, socialisten og ærkefæringen Jóannes Nielsen (1953). Og samtidig et ufiltreret portræt af det samfund, som Jóannes elsker og holder af og ligeså er dybt kritisk overfor. Ikke mindst ”de hellige” og religions indflydelse. Gennem en vekslen mellem poesi og beretning føres vi gennem eksistentielle spørgsmål som mennesket og forfatteren bakser med. Via disse refleksioner kastes der samtidig lys over det færøske samfund. Oplæg – Film og efterfølgende samtale.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Pianist og højskolelærer Niels Troldborg: ”Den nordiske tone” Vi synger danske, færøske og (andre) nordiske sange.

Tirsdag den 21.august

kl. 06.00 Tidlig morgenmad

kl. 06.30 – 20.30 Heldagstur til Helgoland med fuglefejld og spændende historie. Fra fastlandet får en dejlig sejltur til klippeøen i Helgoland Bugt. Der bliver besøg ved fuglefjeldet, hvor der er over 20.000 ynglefugle, især suler og lomvier sætter præg på dette fugle-eldorado. Helgoland har en spændende historie, der også rummer danske elementer, ligesom øen har været hjemsted for sørøvere, og under 2. verdenskrig forsøgte de allierede at bombe øen væk. Turen ledes af naturvejleder fra Sort Safari og højskolelærer Anja Kjølby.

Onsdag den 22.august

kl. 09.30 – 11.50 ”Strejftog i færøsk litteratur” v/ Annemarie Morris

kl. 14.00 – 16.00 Anja Kjølby: ”Færøsk kunst” Fra Sámal Joensen-Mikines til Trondur Patursson og Evard Fugloy. Samt de helt nye billedkunstnere – og et par stykker af dem vi ellers ikke hører om. Billeder og fortælling om temaer i Færøsk kunst

kl. 19.00-20:00 Vi får fortalt et par færøske fortællinger og myter der fortæller noget om folketroen der stadig lever blandt færingerne. Og synger nogle færøske sange ved Ronald Risvig og pianist og højskolelærer Niels Troldborg

Torsdag den 23 august

Efter morgenmad afgang med bus til Billund Lufthavn, hvorfra vi forventes at flyve til Færøerne ved middagstid. Det aktuelle tidspunkt oplyses senere.

Afrejse: Med fælles bus til Billund. Afgang til Færøerne kl. 14:00. Flyveturen varer knap to timer. Ankomst kl. 15.52 Lokal tid Ankomst til Vagar lufthavn og herfra er der cirka 45 min. kørsel med fælles bus til Hotellet. Indkvartering og mulighed for en kort gåtur inden vi spiser aftensmad i Tórshavn. (kan ændres hvis vi ankommer senere end angivet ovenfor) Herefter møder vi komponist og musikker Kristian Blak der med fortælling, sang og musik formidler færøsk musiktradition under temaet: ”Fra Kingo til rock”. Læs om Kristian Blak på www.kristianblak.com Aften rundes af med en lille prøve på kædedans.

Fredag den 24. august

Formiddag og eftermiddag

Tórshavn verdens mindste hovedstad, er en perle at bevæge sig rundt i. Byen emmer af historie bl.a. på det gamle tingsted Tingenes, verdens ældste parlament. Eller på Skansin der blev anlagt som et forsvarsværk mod sørøvere. Ligesom flere personligheder har levet her. Bl.a. Færøernes vel største kulturpersonlighed digteren, maleren og komponisten William Heinesen (1900-1991) Med dansktalende færøske guider skal vi på rundtur. Formiddagskaffen drikkes undervejs er for egen regning.

Eftermiddag:

Vi kører til Vestmanna, hvor vi sejler ud til de storslåede fuglefjelde ved Vestmanna Bjørg. Er vejret med os kommer vi helt ind mellem grotterne og bådføreren der har sejlet her i mange år fortæller under sejladsen.
Før sejlturen kan vi evt. nå en kop kaffe ved Vestmanna (ikke med i rejsen pris). Efter sejladsen spiser vi aftensmad i Vestmanna hovedret og dessert med kaffe (er med i rejsens pris) På vej tilbage til Tórshavn gør vi holdt i den smukke bygd Kvivik med de unikke udgravninger fra vikingetiden.

Lørdag den 25. august

Heldagstur til Suduroy

Vi sejler knap to timer med udsigt til øerne Sandoy Lille Dimun og Store Dimun og ankommer til Suduroy. Vi besøger bl.a. den Gamle Kongelige Monopolhandel, der nu rummer et kultur-og ungdomshus, Pub og meget mere. Anna Kirsten, en virkelig ildsjæl og 5. generation på stedet, fortæller om bygningernes historie.

Videre sydpå, hvor vi efter flere hårnålesving op ad glider ned i Fámjins bløde lys. Vi skal besøge den smukke kirke med det første færøske flag inden vi igen ”kravler” op ad fjeldet. Denne gang ad den gamle vej til Sumba. Vi stopper op et par steder og nyder de fantastiske fuglefjelde. ”Glider” ned mod Sumba den sydligste bygd, der ligger ubeskrivelig smukt og videre til Akraberg den sydligste spids af Færøerne, inden vi kører gennem tunnelen tilbage. Hele dagen har vi lokal guide med os og nyder godt af det lokale kendskab til Suduroys befolkning, samfund og historie. Alle entreer og forplejning mv. er med i rejsens pris.

Aftensmaden, en to retters menu plus kaffe indtager vi på færgen hjem fra Suduroy

Søndag den 26. august

Formiddag

Vi har igen god tid til det herlige morgenbord og om vejret tillader det, kan vi nyde udsigten over Tórshavn og Nólsoy og havet. Senere skal vi deltage i Gudstjenesten i Havnar Kirke. Færøernes domkirke. Efter Gudstjenesten får vi fortalt om færøsk kirkeliv, der er en vigtig del af den færøske sjæl og historie, ved Domprovst Uni Næs, der også viser os rundt i kirken. Vi spiser vor medbragte madpakke i sognehuset ved kirken, hvor vi også får kaffe. (er med i rejsens pris)

Eftermiddag:

Om eftermiddagen kører vi til Kirkjubøur, vel Færøernes vigtigste historiske sted. Vi ser Magnus Katedralen og Færøernes ældst fungerende sognekirke. Begge ligger de side om side med den gamle kongsgård, hvor familien Paturssons har boet gennem atten generationer. Vi skal opleve den specielle stemning dette historiske sted har og høre fortællinger om Færøernes tidlige tider.

For de der har lyst er der, sammen med Ronald Risvig som guide, vandretur til Kirkjubøur over fjeldet fra Tórshavn. En let tur på cirka 2½ time, som de fleste med bare nogenlunde kondition kan klare. Øvrige køres i bus. Der spises lammegryde i røgstuen, kongsbonden Jóannes Patursson serverser og fortæller såvel før som under middagen. Alle kører med bus tilbage til hotellet.

Mandag den 27. august

Formiddag

Tyve minutters sejlads fra Tórshavn og vi er i en anden verden på Nólsoy. Her tilbringer vi formiddagen sammen med natur- og fuglekenderen Jens-Kjeld Jensen. Foruden fortællinger om natur, fugle og miljø, hører vi også om Ove Joensen der roede til Danmark i 1986 i åben båd. Og om Færøernes første nationalhelt Nólsoy Páll. Der bliver også en mindre vandretur på fjeldet, hvor alle med bare nogenlunde kondition kan deltage. Ligesom vi besøger Jens-Kjeld privat og ser og hører hvordan han bl.a. arbejder med at udstoppe fugle. Vi drikker formiddagskaffe i Kaffistovaen på Nólsoy. Læs om Jens-Kjeld Jensen på www.jens-kjeld.info

Eftermiddag

Tilbage i Tórshavn ved cirka 13:30 tiden er der tid til opdagelse på egen hånd. Ronald Risvig fortæller om de mange muligheder. f.eks. det grafiske værksted Steinprint eller naturhistorisk museum. Nordens Hus eller kunstmuset med unik færøsk kunst. For de der vil på kunstmusset er der reserveret en guide der viser rundt. Guide og entre på kunstmuseet er med i rejsens pris Evt. andre entreer om eftermiddagen er for egen regning. Oplev Tórshavns byliv og måske handle lidt ind. Vi mødes kl. 18:30 på en restaurant i Tórshavn (oplyses senere) til fælles spisning. Aften på egen hånd.

Tirsdag den 28. august

Heldagstur til Nordøerne. Vi besøger Klaksvig, Færøernes næststørste by med knap 5000 indbyggere. Her er der guidet rundvisning, dels i bus og dels på gåben, ligesom vi besøger Christians Kirken med udsmykning af Joakim Skovgård. Vi fortsætter til Kunoy og Vidareidi Færøernes nordligste bygd, hvor Barbara levede som præstekone. Også her fortæller en lokal guide for os. Eftermiddagskaffen nydes hos Elisabeth (er med i rejsens pris) På hjemvejen kører vi til Fuglefjord, hvor vi nyder aftensmaden hos Poul på Muntra der serverer udsøgt fiskebord og fiskesuppe. (er med i rejsens pris) I Fuglefjord deltager indbudte færøske gæster ved spisningen.

Onsdag den 29. august

Heldagstur og festaften

Vi kører mod Gjógv, (kløft) og lægger vejen over Eidi og over nogle af de højeste fjelde på Færøerne, inden det går nedad til Gjógv med den unikke naturhavn. Her nyder vi bygdens ro og får en guidet rundvisning. For de der vil, er der mulighed for at gå lidt på fjeld sammen med Ronald Risvig. Der er fælles eftermiddagskaffe (er med i rejsens pris) på den smukke og unikt beliggende restaurant Gjáargardur inden vi kører videre.

Efter en kort opstigning går det gennem hårnålesving videre ned til Funningur, hvor de første vikinger holdt til og videre langs fjordene og videre til Tjørnuvik.

I Tjørnuvik, der ligger med fjelde på tre sider og Atlanterhavet skyldende ind mod stranden går vi på byvandring sammen med en af bygdens 65 beboere. Der bliver også mulighed for at komme lidt på fjeld. Inden aftensmaden er der koncert med Kingokoret. En musikalsk oplevelse, hvor vi præsenteres for den helt specielle Færøske tone. Vi slutter med aftensmad, sang, musik, samvær med Kingokoret og kædedans. Det hele foregår i bygdehuset. Vi kører tilbage til Tórshavn cirka kl. 21:30

Torsdag den 30. august

Hjemrejse fra Vagar kl. 10:30 lokal tid Ankomst Billund kl. 13:20 Lokal tid

HER SKAL VI BO
se også på www.hotelforoyar.com

For tilmelding kontakt os på tlf. 7462 4700.