Festlige januardage

17. – 21. januar 2018

Vi har tilrettelagt 4 intense døgn med opera, klaverkoncert og spændende finsk kunst. De musikalske højdepunkter leveres af Sønderjyllands Symfoniorkester og pianist Oleg Marshev, der har sat Bernstein, Ravel og Nielsen på programmet, og i Flensborg skal vi opleve premieren på Schleswig-Holsteinisches Landesteaters opsætning af den italienske opera-klassiker ”Cavalleria Rusticana”.

I 2017 fejrer den finske stat sit 100 års jubilæum, og i den anledning har vi sat finsk kunst og kultur på programmet. Vi hører om Finlands spændende historie, stifter bekendtskab med finske forfattere, og vi tager til Koldinghus for at se udstillingen ”Super/Natural”, hvor den finske guldsmed Mari Keto har lavet en overnaturlig installation, hvor man træder ind i et magisk landskab af udstoppede dyr i et diamantglimtende sceneri.

Kurset byder også på besøg i UNESCOs kulturarv, når vi tager til Christiansfeld, og vi kommer tæt på de maritime fortællinger på den sønderjyske østkyst, når vi besøger Søfarts- og Rommuseet i Flensburg. Velkommen til fire festlige dage, hvor vi fordriver mørket med samvær, kunst, kultur og musik.

Kursusleder: Højskoleforstander Annemarie Morris og højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.800,00 (Dobbeltværelse) / 5.400,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Onsdag den 17. januar

11.00 Ankomst og indkvartering

12.00 Frokost

13.00 Højskoleforstander Annemarie Morris byder velkommen til højskolen og gennemgår program

15.00 Annemaris Morris: Om Brødremenighedens liv og den smukke by Christiansfeld, der blev grundlagt i 1773,
og hvor Christian VII gav Herrnhutterne tilladelse til at slå sig ned. Byen er i dag på UNESCOs liste over verdens
kulturarv

18.00 Aftensmad

19.00 Højskolelærer Anja Kjølby: Magiske landskaber – et møde mellem fantasi og natur. Optakt til morgendagens
udstilling på Koldinghus af den finske kunstner Mari Keto

Torsdag den 18. januar

08.45 Morgensamling

09.00 Ekskursion til Koldinghus og Christiansfeld: Vi kører først til Kolding for at se udstillingen ”Super/Natural”,
hvor den finske guldsmed Mari Ketos har omdannet Koldinghus’ ruinsal til en sammenhængende, overnaturlig installation, hvor man kan træde dybt ind i et glitrende og absurd natursceneri. Med materialer som ædle metaller, døde engle og
sommerfugle, videofilm, kragefjer, akryldiamanter og en udstoppet elg. Den finske guldsmed og kunstner
reflekterer på denne måde over konsekvenserne af menneskets rovdrift på naturen.

Herefter går turen til Christiansfeld, hvor vi skal spise frokost på Brødremenighedens Hotel. Efterfølgende tager Annemarie
Morris os med på en spadseretur gennem byen med kirkegården, Gudsageren, og menighedens smukke kirkesal

18.00 Middag

19.00 Højskolelærer Jimmi Ekløv: Finland – Fantasi og farver. Få et indblik i vort ”forfrosne” broderfolks spændende
kultur og historie

Fredag den 19. januar

08.45 Morgensamling

09.30 Komponist og organist Aksel Krogslund Olesen: Introduktion til aftenens koncert

12.00 Frokost

13.00 Anja Kjølby: Sig det med blomster. Optakt til eftermiddagens besøg på Brundlund Slot. Hør om den sønderjyske
blomstermaler O.D. Ottesen

14.15 Besøg på Brundlund Slot og udstillingen: O.D. Ottesen og den tvetydige idyl

18.00 Aftensmad

19.00 Afgang med bus til Haderslev

20.00 Koncert på Harmonien, Haderslev: Sønderjyllands Symfoniorkester og pianist Oleg Marshev spiller Bernstein, Ravel og Nielsen. Vi skal høre Bernsteins ouverture til West Side Story, Ravels klaverkoncert i G-dur og stykket ”Pavane pour une infante défunte” samt Carl Nielsens Symfoni nr. 5

22.45 Forventet hjemkomst til højskolen

Lørdag den 20. januar

08.45 Morgensamling

09.30 Komponist og organist Aksel Krogslund Olesen: Introduktion til den italienske opera ”Cavelleria Rusticana”

12.00 Frokost

15.00 Ekskursion til Flensburg: Vi skal stifte bekendtskab med Flensburgs maritime historie, når vi besøger Søfartsmuseet. Det er historier fra den vide verden og fra vores hjemlige kyster. Vi skal også se Rommuseet, der ligger i den gamle toldkælder i museet. En moderne multimedie-installation lader tilskuerne følge med i Flensborgs store købmandsfamiliers liv og fortæller om de Vestindien-farendes eventyr, om slaveriets rædsler og om den rigdom, som sukker og rom bragte til Flensborg

17.00 Middag på restaurant i Flensburg

19.30 Opera i Stadttheater Flensburg: Vi skal til premiere på Schleswig-Holsteinisches Landesteaters opsætning af den italienske opera Cavalleria Rusticana og I Pagliacci (Der Bajazzo), ur-opført i 1890 i Rom. Operaen af Pietro Mascagni og Ruggiero Leoncavallo, er med sin smukke musik og medrivende handling kendt som den ”Den italienske nationalopera”. Livsappetit og amourøs lidenskab. Misundelse og hævntørst. Kan det blive mere dramatisk? Oplev en skæbnesvanger påskedag i en Siciliansk landsby.

22.00 Forventet hjemkomst til højskolen

Der serveres en bid natmad

Søndag den 21. januar

08.45 Morgensamling.

09.30 Annemarie Morris: Finske forfattere

12.00 Frokost

12.40 Afrejse. Gratis bus afgår til Rødekro Station

Kurset er udsolgt.