Forår ved fjorden – 14 dages pause fra hverdagen med indsigt, udsyn og oplevelser

3. – 16. marts 2019

Højskolen Østersøen åbner dørene for 2 uger fyldt med oplevelser, samvær og rum til fordybelse og refleksion. Kurset byder blandt andet på to spændende koncerter med Sønderjyllands Symfoniorkester og MGK-Syds klassiske elever samt opførelsen af Carl Orffs ”Carmina Burana”. Vi tager på museumsbesøg for at se Emil Noldes værker samt udstillingen ”Kvindernes surrealisme” på Kunstmuseet i Tønder, der præsenterer Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen. I Vejle skal vi besøge Olafur Eliassons nye, markante bygning og kunstværk – Fjordenhus. Højskolens lærere vil holde spændende foredrag, og der vil være studiekredse med samfundsdebat, musikforståelse og kreativ skrivning. Kom og vær med, når vi sammen går foråret i møde ved Aabenraa Fjord.

Bemærk at du har mulighed for at forlænge dit ophold på højskolen til fire uger, hvis du vælger at melde dig til vores kursus Vinter i vandkanten, der finder sted lige inden Forår ved fjorden. Hvis du tilmelder dig til begge kurser, tilbyder vi 1.000 kr. i rabat.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

6.100,00 (Dobbeltværelse) / 6.700,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 3. marts

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/forstander Morten Erbs og højskolelærer Anja Kjølby

Mandag den 4. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: På lurenkig til evigheden – om maleren Poul Anker Bech. Vi tager på opdagelsesrejse i den vendsysselske maler Poul Anker Bechs surreelle og hyper-realistiske billedverden, der rummer underfundige, humoristiske og dybt alvorlige elementer, der får os til at stoppe op og undres, ikke bare over billedværket, men over livet i al sin forunderlighed.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds – vælg en af følgende muligheder for hele kurset:

I Skriv! v/Anja Kjølby: Gennem mangeartede, sjove og inspirerende skriveøvelser sætter vi gang i skrivelysten, ser vores tanker, erindringer og oplevelser på skrift og finder modet til at dele ordene med andre.

II Musikforståelse v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/ Kaare Meldgard  – Debat om aktuelle emner der er på den politiske og etiske dagsorden – med oplæg og diskussion

18.00             Aftensmad

19.15              ”Det er forår og alting klippes ned” – sangaften med Niels Troldborg

Tirsdag den 5. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Kvindernes surrealisme – om de 3 frontløbere Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen. Foredraget er oplæg til eftermiddagens ekskursion.

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Ekskursion til Tønder Kunstmuseum: Vi besøger det fine museum i Tønder, der rummer både kulturhistoriske udstillinger, kunstmuseum og Wegners Vandtårn med den permanente udstilling af bysbarnets bedste stole. Vi sætter fokus på særudstillingen: Kvindernes surrealisme. Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen og Elsa Thoresen, der viser værker af tre kunstnere, der i deres storhedstid markerede sig blandt frontløberne inden for dansk surrealisme. Sidenhen blev de glemt, men denne udstilling skriver dansk kunsthistorie ved for første gang nogensinde at vise de tre kvindelige kunstnere side om side i en omfattende præsentation med flere værker, der aldrig før har været vist for offentligheden. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

Friaften – Rum til fordybelse, eftertanke og samtaler 

Onsdag den 6. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Vidunderbørn før og nu. Mozart som ideal og hvad det betyder for os og vores dagligdags kultur.

12.00             Middagsmad

Frieftermiddag

18.00             Aftensmad

19.00             Afgang med bus

20.00-21.30   Koncert i Alsion med Sønderjyllands Symfoniorkester og MGK-Syds klassiske elever: Sønderjyllands Symfoniorkester indgår som en vital del af landsdelens musikalske talentudvikling. Forløbet afsluttes med, at MGK-eleverne deltager i en koncert side om side med orkestrets faste musikere, hvilket altid indebærer en medrivende og festlig koncert. (Varighed: ca. 1½ time). Turen ledes af Niels Troldborg

22.15             Forventet hjemkomst til højskolen, hvor der serveres en bid brød      

Torsdag den 7. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Kaare Meldgaard: En lille filosofihistorie – hør om filosofiens opståen og udvikling – hvad skal vi med filosofi og hvad er det egentligt for noget ?

12.00             Middagsmad

16.00-18.00   Europabevægelsen: Debatmøde med kulturminister Mette Bock på højskolen

18.00             Aftensmad

19.30             Filmaften: Vi ser den meget smukke film ”Rivers and tides” om den skotske landskabskunstner Andy Goldsworthy – med oplæg v/Kaare Meldgaard om natur, tid og filosofi

Fredag den 8. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Bjørn Wied: ‘Russisk kunst og kulturhistorie: Tag med på en rejse gennem Tsarens Rusland, fra kirkekunst til avantgardisterne i Lenins Sovjet. Fra Dostojevskij til moderne russiske forfattere. Foredraget sætter den historiske ramme, med nedslag i specifikke perioder og med fokus på specifikke kulturpersonligheder. Niels har læst russisk og samfundsfag, under studiet har han boet i Sankt Petersborg og han har arbejdet på Det Danske Kulturinstitut i Riga, Letland.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds – fortsat:

I Skriv! v/Anja Kjølby

II Musikforståelse v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/ se tidligere

18.00             Aftensmad

19.15            Højtlæsning i skumringstimen: Mens vinteren slipper sit tag, hylder vi en gammel nordisk tradition for højtlæsning i skumringstimen. Anja Kjølby vil læse et par udvalgte tekster.

Lørdag den 9. marts

08.00-09.30   Morgenmad

Formiddagen er til fri disposition

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Debateftermiddag: Er vi virkelig verdens lykkeligste folk? Hvis vi virkelig er verdens lykkeligste folk, er det så på grund af vores velfærdssamfund? Eller måske på grund af vores dejlige øl? Har det over hovedet noget med ’hygge’ at gøre? Og hvilken rolle spiller tillid, religion og økonomi? Vi tager hul på debatten, runder disse og mange flere spørgsmål efter et kort oplæg v/Niels Bjørn Wied

18.00             Aftensmad

19.15             Smagsprøver fra det Sønderjyske kaffebord med introducerende oplæg og fortællinger v/ Niels Bjørn Wied’

Søndag den 10. marts

08.00-09.30   Morgenmad

10.00-11.50   Anja Kjølby: Menneske eller blot maler. Emil Noldes liv og hans billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler. Det stod ikke i kortene at Emil, der blev født på kanten af marsken i den lille by Nolde, lige øst for Tønder, skulle ende med at blive en af de største ekspressionistiske malere i det 20. århundrede. Med jernvilje, fighterånd, lyst og talent satte Nolde dog alt ind på kunsten – og vandt trods mange kampe og nederlag. Hør om Noldes farverige liv og kom tæt på hans værker i et foredrag, der stiller skarp på Noldes mange facetter og tidens holdninger til ekspressionistisk kunst.

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Ekskursion til Nolde Museet, Seebüll: Vi kører mod Noldes landskab syd for Tønder og den dansk-tyske grænse, hvor vi besøger Nolde Museet for at se dette års udstilling. Noldes tidligere hjem, har siden 1957 været åbent for publikum, hvor man kan nyde de skiftende udstillinger samt nyde det smukke marsklandskab. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftenmad

Friaften

Mandag den 11. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Kaare Meldgaard: vandrelyst – hvorfor går vi? Om vandringens glæder og om menneskets omvandrende natur – med kort gåtur

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds – fortsat:

I Skriv! v/Anja Kjølby

II Musikforståelse v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/ se ovenstående

18.00             Aftensmad

19.15             Sangaften med sange fra højskolesangbogen og Niels Troldborg ved klaveret

Tirsdag den 12. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Værket “Carmina Burana” beviser, at middelalderen var andet end mørk. I 1200-tallet blev en række sange på middelalderlatin og middelalder højtysk nedskrevet og gemt på klosteret Benediktbeuren i Bayern. I 1937 satte Carl Orff musik til de muntre, livsglade, til tider frivole tekster om kærlighed, druk og erotik – selvfølgelig behørigt forsynet med moralske pointer, men altid sprudlende af livsglæde.

12.00             Middagsmad

Frieftermiddag

18.00             Aftensmad

19.00             Afgang med bus

20.00-22.00 ”Carmina Burana” i Alsion: Sønderjyllands Symfoniorkester opfører sammen med de syd- og sønderjyske gymnasiekor samt gymnasiekor fra Sydslesvig Carl Orffs berømte “Carmina Burana”. (Varighed: ca. 2 timer). Turen ledes af Niels Troldborg og Anja Kjølby

22.45             Forventet hjemkomst, hvorefter der serveres lidt natmad

Onsdag den 13. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Peter Andresen: Svend Brinkmann, Nej-hatten og kritikken af positiv psykologi

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds – fortsat:

I Skriv! v/Anja Kjølby

II Musikforståelse v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/Niels Bjørn Wied:

18.00             Aftensmad

19.15            Filmaften: Vi ser Jørgen Leths flotte portrætfilm fra 1999 ”Jeg er levende” om digteren Søren Ulrik Thomsen. Digteren læser op, giver et indblik i skriveprocessen og fortæller om nogle afgørende begivenheder i sit liv

Torsdag den 14. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50 Anja Kjølby: Kunstneren som forsker. Olafur Eliasson udforsker og beskriver som en anden videnskabsmand forskellige fænomener. Han henter gerne inspiration i naturen, men ikke som den romantiske kunstner, der brugte naturen som et middel til at udtrykke intimitet, spiritualitet og det enkelte menneskes følelsesliv. Naturen præsenteres hos Eliasson altid som en kulturel konstruktion, og han er interesseret i naturen som et rum, hvori vi orienterer os og oplever tid. 

13.00-21.00:  Ekskursion til Vejle: Dagens tur går til Vejle, hvor vi skal besøge Olafur Eliassons nye, markante bygning og kunstværk – Fjordenhus. Vi skal høre om bygningen og dens tilblivelse. Vi besøger også det imponerende bygningsværk Bølgen, der er skabt af den internationalt kendte tegnestue Henning Larsen Architects, som også står bag Operaen i København og Moesgaard Museum. Turen ledes af Karim Pedersen og Anja Kjølby

Fredag den 15. marts

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50  Højskolelærer Jimmi Ekløv: Finland – vort ukendte nordiske broderland. Finland har en lang historie, som er tilknyttet Norden, og først i 1917 blev man en selvstændig nation. Vi kender Finland fra mumietrolde, Nokia, Alto og i nyere tid fra deres skolesystem. Men hvad er Finland? Hvad knytter det til Norden og hvad er meget anderledes?

12.00             Middagsmad

15.00-17.00  Niels Troldborg: “Rundt om Grundtvig” – En formiddag om Grundtvigs salmer og højskolesange

18.00             Festmiddag

Herefter hyggeligt samvær samt sang, musik og fortælling v/højskolens forstander, Niels Bjørn Wied og Niels Troldborg

Lørdag den 16. marts

08.30-09.00   Farvel og på gensyn v/Niels Bjørn Wied og Niels Troldborg

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station