Forår i grænselandet

31. marts – 6. april 2019

Foråret står for døren og vi byder indenfor til en uge med sang, samvær og spændende oplevelser i grænselandet. På det smukke Ribe Kunstmuseum skal vi se Michael Anchers mange billeder af kvinderne fra Skagen og i Tønder, er der bl.a. islandsk billedhuggerkunst på tapetet samt naturligvis Wegners skønne stole. I Løgumkloster Kirke spiller Sønderjyllands Symfoniorkester en meditationskoncert med velklingende værker af bl.a. Bach, Ravel og Grieg. Og turen går også til den nærliggende Hellevad Vandmølle, hvor der venter et velsmagende, økologisk kaffebord. Vi krydrer det hele med inspirerende foredrag og sammen glæder vi os over forårets komme.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.800,00 (Dobbeltværelse) / 5.400,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 31. marts

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/højskolelærer Anja Kjølby

Mandag den 1. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Landskab i drift – om maleren Poul Anker Bech landskabsmalerier. Vi tager på opdagelsesrejse i den vendsysselske malers surreelle og hyper-realistiske billedverden, der rummer underfundige, humoristiske og dybt alvorlige elementer, som får os til at stoppe op og undres, ikke bare over billedværket – og landskabet – men over livet i al sin forunderlighed.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Højskolelærer Jimmi Ekløv: Det nordiske lys. Med foråret komme og lyset tilbagevenden, vil vi nærmere på ”lyset” i nordisk poesi, litteratur og kunst

18.00             Aftensmad

19.15             ”Jeg vælger mig april” – sangaften med højskolelærer og pianist Niels Troldborg

Tirsdag den 2. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Kvinderne fra Skagen – om Michael Anchers kvindeskildringer.

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Ekskursion til Ribe Kunstmuseum: Vi kører til Ribe for at besøge et af Danmarks ældste kunstmuseer, der huser en flot samling af dansk kunst fra 1750-1950. Museet, der slog dørene op allerede i 1891, er indrettet i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtfulde villa ved Ribe Å. Vi skal se den anmelderroste udstilling: ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen”, hvor kunstneren dyrker både karakterportrættet, det intime, private og indadvendte samt en lysere palet, end han ellers er kendt for. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             Vinsmagning. Vi fejrer forårets komme og lader vineksperten fra Carstensens Tehandel i Aabenraa guide os igennem smagsprøver på et par vine.

Onsdag den 3. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50  Foredrag: Hør om Aabenraa i dag og om byens spændende fortid.

12.00             Middagsmad

Fri eftermiddag: Gå en tur og udforsk Aabenraa på egen hånd, spadser langs den dejlige strand eller sæt dig og hyg med avis eller bog og en kop kaffe. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slot eller på det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby.

18.00             Aftensmad

19.15             Anja Kjølby: Islandske kunstnere – Hør bl.a. om malerne Johannes S. Kjarval og Juliana Sveinsdottir samt billedhuggeren Sigurjón Ólafsson

Torsdag den 4. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Velklingende klassikere – optakt til aftenens koncert.

12.00             Middagsmad

13.00-22.00   Ekskursion til Kunstmuseet i Tønder og koncert i Løgumkloster Kirke: Vi besøger Kunstmuseet i Tønder, hvor der bl.a. er en udstilling med den islandske billedhugger Sigurjón Ólafsson (1908-1982), som banede vejen for modernismen i Island og anses for at være den måske betydeligste billedhugger i Islands kunsthistorie. Der er ligeledes mulighed for at besøge Wegners Vandtårn med en flot samling af Wegners bedste stole. Efterfølgende spiser vi aftensmad et hyggeligt sted, inden vi skal til koncert i den smukke, gamle cistercienser-kirke i Løgumkloster.

19.00             Meditationskoncert i Løgumkloster Kirke med Sønderjyllands Symfoniorkester: Ved aftenens koncert er der fokus på musik, som i den grad er honning for øregangene. Orkestret vil under ledelse af koncertmester Rumen Lukanov spille nogle af de mest velklingende, elskede og smukke klassiske værker, så vi blot behøver at læne os tilbage og nyde det. Musikken vil omfatte kendte og elskede toner af bl.a. Bach, Ravel, Albinoni og Grieg. (Varighed: ca. 1 time). Turen ledes af Anja Kjølby

22.00             Forventet hjemkomst til højskolen, hvor der vil være en bid brød.

Fredag den 5. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Rundt om Carl Nielsen. Vi kender alle Carl Nielsens folkelige sange, men meget af hans øvrige musik opleves måske som mere “moderne” og svært tilgængelig. Vi dykker ned i Carl Nielsens historie, og ser nærmere på hvem han var, både som menneske og komponist. Undervejs synger vi selvfølgeligt et udvalg af Carl Nielsens dejlige sange fra højskolesangbogen

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Tur til Hellevad Vandmølle: Vi besøger den smukke gamle vandmølle, hvor familien Junker driver økologisk landbrug, og har etableret et lille ferieparadis for familier. Vi får en rundvisning, hører om stedets historie og efterfølgende serveres der en skøn økologisk udgave af det sønderjyske kaffebord.

18.00             Afslutningsmiddag

19.15             Bord dæk dig – et causeri om maleriske måltider v/Anja Kjølby

                      Herefter hyggeligt serveres ostebord og et glas rødvin

Lørdag den 6. april

08.30-09.00   Farvel og på gensyn v/Anja Kjølby

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station