Høstvandringer – Vandring på havets bund

2. – 8. september 2018

Det sønderjyske landskab er varieret og omgivet af øer. Her er bakker og skove, strand og marsk, fugle og sæler. Oplev høstlandskabet fra sin allersmukkeste side når vi tager på vandretur på et udvalg af øerne. På østkysten byder vi på en tur ad Gendarmstien fra Padborg til Sønderhav, og en af dagene tager vi til den lille ø Barsø med kuperet terræn og uberørt natur med fantastisk udsigt over sund og bælt. På vestkysten byder programmet på ture i UNESCOs verdensarv Vadehavet. Oplev hede og klitlandskabet på Rømø, glæd dig til den unikke vandretur på havbunden ved lavvande til hallig Oland og tag med og tag med når vi besøger Hallig Hooge i den tyske del af Vadehavet. Glæd dig til en dejlig uge med flotte høstvandringer.

Kursusleder: Højskolelærer Jimmi Ekløv

 Medbring gerne en rygsæk til, mad og drikkevarer, samt evt. et lille håndklæde, ekstra sko og tørre sokker til turen til Oland. Husk pas!

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.500,00 (Dobbeltværelse) / 5.100,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 2. september

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Landskab i opbrud – tradition og fornyelse. Velkomst og præsentation ved højskolelærerne Anja Kjølby og Jimmi Ekløv

Mandag d. 3. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30-ca. 17.00 Gendarmstien fra Padborg til Sønderhav. Vi begynder vores smukke vandre-uge, med at vandre de første 15 km af den historiske Gendarmsti. Vi kommer til at vandre gennem skov og langs strand. Gennem de historiske slagmarker ved Bov, Grænseovergangen ved Skomagerhus, den smukke naturskov ved Kollund og vores dag slutter ved det idylliske Sønderhav. Undervejs spiser vi de madbragte madpakker. Turen ledes af Jimmi Ekløv

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 ”Septembers himmel er så blå” – sangaften v/højskolelærer Niels Troldborg

Tirsdag d. 4. september

kl. 07.00-08.00 Morgenmad

kl. 08.00-ca. 18.00 Helddag tur til Hallig Oland med vandring på havets bund: Vi kører til færgehavnen i Schlüttseil, hvor vi møder naturvejlederen fra Sort Safari, der skal guide os på dagens tur. Herefter går turen de 6 km ud over havbunden til halligen Oland. (Man kan gå barfodet eller i sko, der kan tåle at blive våde og beskidte). Oland er en af Vadehavets mindste øer, hvor vi besøger landsbyen med 15 huse, skole og kirke. Her spiser vi vores medbragte mad og nyder samværet og udsigten til det store åbne landskab samt øerne Føhr og Amrum. Inden højvandet sætter ind, går vi igen gennem havbundens ”slik” tilbage mod fastlandet. Vi er i Dagebüll ca. kl. 16.30, hvorefter turen går med bus retur til højskolen. Dagens tur gennem det unikke landskab er på ca. 12 km. Turen ledes af naturvejleder fra Sort Safari og Jimmi Ekløv.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Filmaften: ”Drømme ved havet” – om maleren Emil Nolde. I anledningen af 150 året for Emil Noldes fødsel blev der i 2017 produceret en ny dokumentarfilm om marskens maler, hvis liv var lige så farvestrålende som hans billeder.

Onsdag d. 5. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30 Heldagstur til Barsø og Løjt Land: Vi kører via det smukke Løjt Land til Barsø Landing for at sejle med færgen over til øen, der kun ligger 3 km fra fastlandet. Barsø er meget kuperet og byder på spændende og uberørt natur. Vi vandrer øen rundt ad stier og langs stranden, og vi skal naturligvis bestige Barsøs højeste punkt, Gyldenbjerg, som med sine 33 meter byder på en vidunderlig udsigt over Lillebælt. Vi spiser vores medbragte mad inden turen går tilbage til fastlandet. Vi afslutter dagen med at gå fra det smukke, højt beliggende Løjt Land hjem til Højskolen. Turen er på ca. 10 km og ledes af Jimmi Ekløv.

kl. 18.00 Middag

Friaften med mulighed for at hygge sig ved skolens strand eller på terrassen med en god kop kaffe

Torsdag d. 6. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30 Heldagstur til Rømø: Vi sætter kursen mod den danske del af Vadehavet, til Rømø, hvor dagen starter med et besøg på Nationalmuseets Kommandørgård, En hvalfanger-bolig fra 1746 der vidner om hvalfangertidens Rømø, og hvor man også kan se et kaskelothvalskelet udstillet. Vi vandrer mod vest gennem blomstrende lyng, plantager og klit ved Kirkeby Plantage mod øens højeste punkt Spidsbjerg med en helt fantastisk udsigt over hele Rømø. Vi afslutter dagen med at gå ud over sandet mod havet ved den smukke og enorme Lakolk strand.

kl. 19.00 Anja Kjølby: Landskab i drift – om maleren Poul Anker Bechs landskaber

Fredag d. 7. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Heldagstur til Hallig Hooge: Vi kører atter vestpå til færgebyen Schlüttsiel, hvorfra turen går med færge gennem Vadehavet til Hallig Hooge. Halligerne er uinddigede øer, der i vinterperioden kan opleve oversvømmelse – det såkaldte ”Land Unter”. Her skal vi vandre igennem det unikke landskab under åben himmel og på visse stræk under havets overflade. Ligesom turen også byder på dyreliv med strandskader, vadefugle og evt. sæler. Turen ledes af Jimmi Ekløv

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Fernisering og afslutningsaften med festlige indslag

Lørdag d. 8. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Farvel og på gensyn

Kurset er udsolgt