Projekbeskrivelse

Musik, kunst & ballet

06. – 12. oktober 2019 

Kun 4 pladser tilbage

Højskolen Østersøen åbner dørene for en uge i kunsten og musikkens tegn. Kurset byder på et indblik i spændende perioder i den tyske kunsts historie, når vi ser på tiden op til 2. Verdenskrig og den berygtede udstilling ”Entartete Kunst”, den aktuelle debat om maleren Emil Nolde samt efterkrigstidens store navne, der har måtte kæmpe sig vej frem og gøre op med fortiden. I Hamburg vises dette efterår tidlige værker af: Richter, Baselitz, Polke og Kiefer. Vi besøger udstillingen og skal ved samme lejlighed i Staatsoper for at se balletten ”Das Lied von der Erde” skabt af stedets legendariske balletmester John Neumeier med musik af Gustav Mahler.

Desuden går turen til Flensburg, hvor Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester giver efterårets anden store symfonikoncert bl.a. med Rachmaninows 3. symfoni på programmet. Ugen sluttes af med et besøg på Nolde Museet syd for grænsen.

Kom og vær med til en forrygende uge med store kulturoplevelser i grænselandet.

Husk at medbringe pas/billedlegitimation samt Euro

Kursusleder: Niels Troldborg, samt gæste underviser Jørn Buch (historiker & foredragsholder)

Priser

5.100 kr. for dobbeltværelse

5.700 kr. for enkeltværelse

Tilmeld

Kursusprogram

Download det fulde program

Søndag d. 06. oktober

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 07. oktober

08:45Morgensamling
09:30Anja Kjølby: Verden på hovedet – opgør med fortiden. Introduktion til udstillingen: Baselitz. Richter. Polke. Kiefer. De gamle mestres tidlige år. Efter 2. Verdenskrigs afslutning stod en ny generation af kunstnere overfor et tomrum i kunsten, som de hver især måtte tage stilling til, hvordan de ville udfylde. Georg Baselitz (1938-), Gerhard Richter (1932-), Sigmar Polke (1941-2010) og Anselm Kiefer (1945-) gjorde på hver deres måde op med fortiden og forsøgte at skabe kunst i en ny tid.
15:00Niels Troldborg: Romantikken i musikken.
19:30Oktoberdagens skiften – en sangaften med efterårssange og meget andet fra højskolesangbogen v/Niels Troldborg

Tirsdag d. 08. oktober

08:45Morgensamling
09:30Jørn Buch, historiker og foredragsholder: Entartete Kunst – nazisternes kunstsyn. I 1937 lavede nazisterne i München den berømte og berygtede udstilling ”Entartet Kunst”, om det de mente var degenereret kunst. Samtidig afholdtes udstillingen ”Tysk Kunst”, der fremviste den rette tyske kunst. Blandt dem der blev stemplet som ”Entartet” var moderne og internationale navne som Kandinsky, Klee, Picasso, Nolde o.m.a. Nazisterne stemplede dermed alt, som var anderledes og fremadrettet, hvorimod de bl.a. fremhævede Arno Breker i den nationalt tilbageskuende tyske udstilling. Hør om baggrunden for de to vandreudstillinger, og se en lang række billeder og figurerer fra udstillingerne, der skulle demonstrere, hvad der var ægte tysk, og hvad der var dekadent. Der vil blive diskuteret, hvad det var for et menneske- og kultursyn, som allerede i 1930’erne, dvs. før krigen, blev dominerende i det såkaldte Tredje Rige.
15:00Filmeftermiddag med diskussion v/Anja Kjølby: Vi ser den amerikanske film ”Max” fra 2002 som oplæg til en diskussion. Den unge, lovende kunstner, Max Rothman, vender hjem fra 1. Verdenskrig som forarmet krigsinvalid, men formår alligevel at skabe sig et indbringende levebrød som galleriejer. I sin jagt på talenter støder han på en anden krigsveteran. Ikke noget oplagt talent, men grænseløst ambitiøs og en sært fascinerende personlighed: Adolf Hitler. Rothman forsøger på bedste vis at hjælpe denne Hitler i gang med at male, men uden held for manden er på vej ind i politik. Men i Hitlers formørkede hjerne skyldes hans forfejlede kunstnerkarriere kun én ting: Rothman. Den rige jøde. Hadets frø begynder at spire…
19:30Friaften med mulighed for samtaler og fordybelse.

Onsdag d. 09. oktober

08:45Morgensamling
09:30Anja Kjølby: Para-dis. Om tysk kunsts ”grå eminence”, billedkunstneren Gerhard Richter, der med kunstnerisk afsæt i både Østtysk og Vesttysk tradition bragede ind på kunstscenen i 1960’erne for at tage turen til den internationale kunst absolutte top. Hør den bemærkelsesværdige historie om kunstnerens familie og få et indblik i en billedverden, der er præget af mange udtryk i forsøget på at udgå én bestemt stil.
15:00Niels Troldborg: Introduktion til aftenens koncert, hvor vi skal høre Maurice Ravel (1875-1937): Menuet antique, Édouard Lalo (1823-1892): Symphonie espagnole für Violine und Orchester Nr. 2 d-Moll, op. 21 og Sergej Rachmaninow (1873-1943): Sinfonie Nr. 3 a-Moll, op. 44
19:30Koncert i Deutsches Haus, Flensburg med Schleswig-Holsteiniches Sinfonieorchester: Efterårets anden symfonikoncerter har overskriften ”In bunten Farben” og vi skal høre værker af Ravel, Édouard Lalo og Rachmaninow. Koncerten dirigeres af Kimbo Ishii og desuden medvirker violinist Timothy Chooi. (Varighed: ca. 1 time og 30 min.) Vi tager afsted fra skolen 18:30 og forventer at være hjemme igen 22:00

Torsdag d. 10. oktober

08:45Morgensamling
09:30Niels Troldborg: Introduktion til Gustav Mahlers (1860-1911) symfoniske sangcyklus ”Das Lied von der Erde” fra 1907-08.
11:00Afgang til Hamborg: Først stop på Hamburg-turen bliver udstillingsstedet Deichtorhallen. Her vises udstillingen: Baselitz, Richter, Polke, Kiefer. De gamle mestres tidlige år, hvor over 100 værker fra 1960’erne fortæller om kunstnernes formative år, der blev grundlaget for deres berømmelse både på den tyske scene og internationalt. (Forventet hjemkomst til skolen kl. 00:30)
19:30Balletten ”Das Lied von der Erde” i Staatsoper Hamburg med musik af Gustav Mahler og koreografi af den amerikansk-tyske danser og koreograf John Neumeier 1942-), der siden 1974 har været balletmester for Hamburg Ballett. (Varighed: 1½ time uden pause)

Fredag d. 11. oktober

08:45Morgensamling
09:30Anja Kjølby: Menneske eller blot maler. Emil Noldes liv og hans billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler. Det stod ikke i kortene at Emil, der blev født i grænselandet, skulle ende med at blive en af de største ekspressionistiske malere i det 20. århundrede. Med jernvilje, fighterånd, lyst og talent satte Nolde dog alt ind på kunsten – og vandt en plads i kunsthistorien trods mange kampe og nederlag. Hør om Noldes farverige liv og kom tæt på hans værker i et foredrag, der stiller skarp på Noldes mange facetter – også de problematiske med tråde til Nationalsocialismen.
13:00Ekskursion til Nolde Museum, Seebüll: Vi kører syd for grænsen til Nolde Museet, hvor vi ser den 63. årsudstillingen: ”Emil Nolde – Menneskene er mine motiver”, der med ca. 120 værker sætter fokus på Noldes menneskeskildringer. Noldes tidligere hjem, har siden 1957 været åbent for publikum, og står i de kommende sæsoner overfor en gennemgribende renovering. Her kan man nyde de skiftende udstillinger samt besøge den pragtfulde blomsterhave.
18:00Afslutningsmiddag
19:30”Derfor kan vort øje glædes” – afslutningsaften i ord, billeder og toner v/Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag d. 12. oktober

08:45Morgensamling
09:00Farvel og på gensyn
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.

Faste indslag*

07:30 Morgenbuffet 

12:00 Frokost – varm anretning

18:00 Middag – kold anretning

Alt sammen tilberedt af vores fantastiske køkken med chefkok Francois Top ved roret.

*Med mindre andet er skrevet i programmet.

Tilmeld