Projekbeskrivelse

Musik & kunst

08. – 14. september 2019

Vi har sammensat et sandt festfyrværkeri af musik og kunstoplevelser denne uge, hvor vi byder på både  Tjajkovskijs berømte første klaverkoncert på ”Theater Itzehoe”, sæsonåbningskoncert i Alsion med præsentation af orkestrets nye chefdirigent  Johannes Wildner, og den spændende udstilling ”Essens – Hovedlinjer i nordeuropæisk kunst” på Tønder kunstmuseum. Højskolelærer Anja Kjølby forbereder os på kunstoplevelserne, og Niels Troldborg vil i ugens løb fortælle om komponisterne Tjaikovskij, Dvorak og Carl Nielsen og de værker vi skal opleve.

Mød også højskolens nye forstander Morten Erbs, pianist Jesper René, historiker Jørn Buch og Højskolelærere Kaare Melgaard og Niels Bjørn Wied der vil sætte både historisk, litterært og filosofisk perspektiv på oplevelserne.

Kursusleder: Niels Troldborg

Priser

5.100 kr. for dobbeltværelse

5.700 kr. for enkeltværelse

Kursusprogram

Søndag d. 08. september

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 09. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag v. Jørn Buch om Slesvig/Holsten og Sønderjyllands historie med særlig vægt på de steder vi skal se i løbet af eftermiddagens udflugt
13:00Udflugt: til Flensborg, Rendsborg og Itzehoe hvor vi slutter af med programmets første koncert i det flotte og stadigt relativt nye ”Theater Itzehoe” opført 1992. Teatret er blandt andet berømt for sin meget fine akustik, og det er her den verdensberømte kinesiske pianist Lang Lang har lavet sine seneste indspilninger - v. Niels Troldborg.
19:30Symfonikoncert, Theater Itzehoe
Yūzō Toyama
Rhapsodie für Orchester
P. Tjajkovskij
Koncert for klaver og orkester Nr. 1 op. 23
A. Dvořák
Symfoni Nr. 9 ”Fra den Ny Verden”
(forventet hjemkomst 23.30)

Tirsdag d. 10. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag: ”Tjajkovskij og den store russiske musik” foredrag om de russiske komponister og den særlige russiske musiktradition med udgangspunkt i Tjajkovskijs klaverkoncert vi netop har hørt mandag aften v. Niels Troldborg
13:00Foredrag v. Niels Bjørn Wied: Russisk kunst og kulturhistorie. En vaskeægte tour de force igennem klassisk russisk litteratur og maleri, frem til de buldrende 1920’ers plakatkunstnere, videre igennem Stalins ”Socialistisk Realisme” og frem til den moderne og subtilt systemkritiske novelle ”Snestormen”, der ofte sammenlignes med Tolstojs klassiske novelle ”Herre og Tjener”.
19:30Klaveraften med pianist Jesper René

Onsdag d. 11. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag v. Anja Kjølby: Vejr og vind. Melankoli og eftertænksomhed. Foredraget er en optakt til besøget på Tønder Kunstmuseum om eftermiddagen
Disse træk præger det nordiske landskabsmaleri. Vi træder ind i den nordiske natur set med kunstnernes øjne, og dykker ned i mulden, lægger os i græsset, klatrer op på fjeldet, går en tur langs kysten, sejler ud på havet, kigger på himlen, mærker regnen og blæsten – og ser solen bryde frem. Foredraget er en lystvandring gennem nordisk kunst fra guldalderen og frem til den helt nye samtidskunst.
13:30Ekskursion: Vi besøger udstillingen: "Essens - Hovedlinjer i nordeuropæisk kunst", hvor et bredt udvalg af værker fra museets egen samling præsenteres i nye sammenstillinger med fokus på det særlige ved den nordeuroæiske og specifikt ved nordiske kunst.
19:30Sangaften med årstidens sange v. Niels Troldborg

Torsdag d. 12. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag v. Kaare Melgaard: Hvad er det musik gør ved os… og hvorfor? Musik forfører og forvandler os. Den skaber fællesskab, følelser og passion – men samtidig skal vi se på musikken i politisk og religiøs sammenhæng samt se på den rolle musikken har spillet med at forme verden, som vi kender den i dag.
13:00”Fra den nye verden” - Om Dvoraks symfoni nummer 9, og om ”den ny verden” i dag v. Niels Troldborg
19:30Forstander Morten Erbs: Det danske kulturlandskab. Udviklingen af vores kulturlandskab har ændret sig drastisk over de sidste 50-70 år. Vi ser nærmere på hvordan det påvirker ”det vilde Danmark” – både i forhold til flora og fauna, samt vores selvforståelse af den danske natur. Forstander Morten Erbs, der tidligere har været forstander for Kalø Økologiske Landbrugsskole lægger op til debat.

Fredag d. 13. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag ”Rundt om Carl Nielsen” + optakt til aftenens koncert hvor vi blandt andet skal høre Carl Nielsens Fløjtekoncert v. Niels Troldborg
18:00Afslutningsmiddag
20:00Sæsonåbningskoncert i Alsion.
Dvorák: Karneval ouverture
Carl Nielsen: Fløjtekoncert
Beethoven: Leonore ouverture nr. 3
Stravinskij: Ildfuglen (1919)
22:30Hjemkomst hvor der serveres ostebord + rødvin

Lørdag d. 14. september

08:45Morgensamling
09:00Farvel og på gensyn
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.

Faste indslag*

07:30 Morgenbuffet 

12:00 Frokost – varm anretning

18:00 Middag – kold anretning

Alt sammen tilberedt af vores fantastiske køkken med chefkok Francois Top ved roret.

*Med mindre andet er skrevet i programmet.

Download det fulde printbare program