Project Description

Smag på Sønderjylland

15.  – 21. september 2019

Sønderjylland er en egn, som byder på en rig kulturhistorie, rummer storslået natur og hvor der er masser af muligheder for at finde spændende lokale produkter. Vi har sammensat et program, der går på kryds og tværs af landsdelen – fra Aabenraa Fjord til Nationalpark Vadehavet – og som er spækket med fortællinger samt gode smagsoplevelser.

Vi skal bl.a. besøge den økologiske gård Hellevad Vandmølle og på vandretur på Vadehavets bund for at plukke en absolut delikatesse: østers.

Der vil være smagsprøver fra det sønderjyske kaffebord, vinsmagning og foredrag om maleriske måltider, kultur- og naturhistorie, når vi sammen smager på Sønderjylland.

Kursusleder: Anja Kjølby

Priser

5.300 kr. for enkeltværelse

4.700 kr. for dobbeltværelse

TILMELDING

Kursusprogram

Søndag d.15. september

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 16. september

08:45Morgensamling
09:30Anja Kjølby: Tøndermarsken. Fotograf Henrik Saxgren og kunsthistoriker Hans Edvard Nørregård-Nielsen er gået sammen om at beskrive Danmarks sydvestlige hjørne i ord og billeder. Vi ser nærmere på denne flade og barske egn, der med sin beliggenhed nok er udkant men som grænser op til Vadehavet, der er UNESCOs Verdensarv.
15:00Jørn Buch, historiker og foredragsholder: Sønderjyllands historie. Tag med på en tour de force gennem den sønderjyske historie, når Jørn Buch opruller landsdelens spændende historie på bare et par timer. Hør om grænselandet, den sønderjyske identitet, krig, tab af land, Genforening og meget, meget mere.
19:30Vinsmagning. Vi nyder sensommeren og lader vineksperten fra Carstensens Tehandel i Aabenraa guide os igennem smagsprøver på et par efterårs-vine.

Tirsdag d. 17. september

08:45Morgensamling
09:30Heldagstur i og omkring Nationalpark Vadehavet: ØstersSafari, besøg på Vibegaard og middag på Danmarks skønneste bondegård, Klægager. Turen går først til Rømø, hvor vi mødes med naturvejlederen fra Sort Safari, der tager os med ud på ØstersSafari. På østersbankerne plukker vi østers ad libitum som vi skal prøvesmage, når vi spiser de medbragte madpakker. Efter frokost kører vi på virksomhedsbesøg på slægtsgården Vibegaard ved Skærbæk, hvor brødrene Anders og Bent Sørensen producerer bær til bl.a. saft og frugtsirup samt en eksklusiv mousserende frugtvin. Som afslutning på dagen ved Vadehavet besøger vi Danmarks smukkeste bondegård, Klægager, hvor Ruth og Christian Lorenzen åbner dørene op. Først går turen med Christian som guide rundt i Ballum-marsken, hvorefter vi kan sætte os til bordet på slægtsgården, når Ruth serverer en lækker sensommermenu som afslutning på dagen ved Vadehavet. Turen ledes af Anja Kjølby

Onsdag d. 18. september

08:45Morgensamling
09:30Foredrag v højskolelærer Katrine Turner: Naturens bidrag til vores identitet
13:00Frieftermiddag. Der er mulighed for at gå en tur langs stranden, i skoven eller udforske Aabenraa på egen hånd. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg i Carstensens Tehandel, udstillingerne på Kunstmuseet Brundlund Slot eller det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby. Er du i egen bil, kan et tur til Krusmølle, lige udenfor Aabenraa også anbefales, her har man en delikatesse afdeling med salg af sønderjyske specialiteter.
19:30”Septembers himmel er så blå” - sangaften ved højskolelærer og pianist Niels Troldborg

Torsdag d. 19. september

08:45Morgensamling
09:30Højskoleforstander Morten Erbs: Det danske kulturlandskab. Udviklingen af vores kulturlandskab har ændret sig drastisk over de sidste 50-70 år. Vi ser nærmere på hvordan det påvirker ”det vilde Danmark” – både i forhold til flora og fauna, samt vores selvforståelse af den danske natur. Forstander Morten Erbs, der tidligere har været forstander for Kalø Økologiske Landbrugsskole lægger op til debat.
13:00Tur til Hellevad Vandmølle: Vi besøger den smukke gamle vandmølle, hvor familien Junker driver økologisk landbrug, og har etableret et lille ferieparadis for familier. Vi får en rundvisning, hører om stedets historie og efterfølgende serveres der en skøn økologisk udgave af det sønderjyske kaffebord. Turen ledes af Anja Kjølby
19:30Filmaften – ”Vor daglige brød”: Storladne monumentale rum, unaturlige landskaber og sære lyde. Vi ser en iskold fødevareindustri, der ikke levner menneskelighed eller etik hverken for de ansatte eller for dyrene. Maskinerne arbejder med dyr og afgrøder, og vi følger deres blinde, døve og brutale fremfærd. Se den Nikolaus Geyrhalters tankevækkende østrigske dokumentar fra 2005, der uden dialog og kommentarer men udelukkende via billede på billede lægger op til refleksion over værdierne i den vestlige civilisation.

Fredag d. 20. september

08:45Morgensamling
09:30Anja Kjølby: Maleriske måltider – om måltidet som motiv i billedkunsten. Fra det simple og enkle måltid til frokost i det grønne og mad i farver, fra romantisk middag for to til festmåltidets eksotiske og farvestrålende glans. Gennem billedkunstens værker ser vi nærmere på måltidets funktion til hverdag og fest, og vi ser nærmere på betydningen af begrebet ”nydelse”.
15:00Som afslutning på kurset byder eftermiddagen på spændende smagsprøver fra en af de lokale producenter.
18:00Afslutningsmiddag
19:30”At spise er menneskeligt. At fordøje guddommeligt” – en herlig afslutningsaften i ord og toner v/Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag d. 21. september

08:45Morgensamling
09:00Farvel og på gensyn
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.

Download det fulde program