Kunst og kristendom

4. februar – 10. februar 2018

Kurset bevæger sig i spændingsfeltet fra middelalder til moderne kirkekunst, og sætter fokus på såvel klassiske kalkmalerier og ny kirkekunst som musik i kirkerummet. Ny kunst i kirken kan bidrage til en frugtbar nytolkning af traditionen.

Musikken i kirkerummet har en ledsagende og understregende funktion til de kirkelige handlinger, men medvirker ligesom kunsten til at forskønne gudstjenesten og til at opløfte menigheden.

Vi skal opleve meget forskelligartede bud på dette, når vi bl.a. besøger Christianskirken i Fredericia, som er udsmykket af Bjørn Nørgård, Østerhåb Kirke i Horsens, hvor John Kørner har lavet alterbilledet samt Brøns Kirke i marsken med talrige kalkmalerier.

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.300,00 (Dobbeltværelse) / 4.900,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 4. februar

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Velkomst og præsentation ved højskoleforstander Annemarie Morris

Mandag d. 5. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Besøg på billedvæver Hanne Vedels værksted i Aabenraa.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-ca. 17.00 Ekskursion til Skt. Jørgens kirke og Folkehjem i Aabenraa: Vi kører til Skt. Jørgens kirke, hvor sognepræst Jens Kvist vil fortælle om kirkens værker af Sven Havsteen-Mikkelsen, herefter går vi til Folkehjem, hvor der serveres sønderjysk ”brødtorte” og hvor Annemarie Morris vil fortælle om sønderjyske skæbner den fine billedsal.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Sangaften med pianist og højskolelærer Niels Troldborg

Tirsdag d. 6. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Peter Brandes – Fra Isak til Kristus. At fylde den  kostbare tid med mening. Om Peter Brandes liv og værk med vægt på kunstnerens utallige kirkeudsmykninger.

kl. 13.00- ca.17.45 Ekskursion til Løgumkloster: Vi starter på Museet Holmen der viser Ivar Tønsbergs udstilling ”Turiner-malerier”. Turiner-malerier viser forsøg på at lave et nyt billede af en gammel historie, den bibelske fortælling om Jesus Kristus i Dødsriget. Kunstneren Ivar Tønsberg har gennem en længere årrække udforsket et mysterium. Han har malet gentagne variationer over et berømt motiv, der måske end ikke er et motiv. Han har malet en figur, der måske er den vigtigste i vores kulturkreds og alligevel ikke er en figur, men et aftryk: Turinerklædet, der ifølge den kristne tradition er Jesus’ ligklæde, og som befinder sig i en supersikret boks under Johannes Døber Kirken og kun fremvises med års mellemrum. Herefter går turen til Løgumkloster Kirke, hvor vi skal høre om den store restaurering i 2014-15 samt nyde en lille koncert ved organist Poul Skjølstrup Larsen på kirkens flotte orgel.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Anja Kjølby: Et træ er et træ er et træ. Et lille foredrag med forgreninger Vi ser nærmere på træer i billedkunstens store billedkatalog og poesiens skatkammer.

Onsdag d. 7. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-ca 17.30 Ekskursion til Bovlund Kirke, hvor vi ser hvordan Hanne Vedel har farvesat det smukke kirkerum. Præst og digter Steen Kaalø fortæller om at skrive nye salmer. Vi spiser vores medbragte mad i konfirmandstuen hvorefter turen går mod vest til Brøns Kirke i marsken. Brøns kirke er Danmarks længste landsbykirke. De ældste kalkmalerier er en blanding af katolske og protestantiske motiver. Her finder man bl.a. motiver med Skt. Christoffer og Jesusbarnet, Jesus i vinpressen og Skt. Jørgen og dragen. Desuden er der en lang frise med Jesus lidelseshistorie.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Sigfred Matlok: Dansk-Tysk. Fortid, nutid og fremtid.

Torsdag d. 8. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 09.00-ca.17.30 Heldagstur til Christianskirken i Fredericia, Østerhåb kirke i Horsens og Nørremarkskirken i Vejle:

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Forstander Annemarie Morris: ”Ud af ingenting”. Om papirkunstneren Peter Callesen og hans skrøbelige kunst skabt af papir. Hans værker er præget af eksistentielle og absurde problemstillinger

Fredag d. 9. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30- 11.50 Billedkunstner og ikonmaler Gitte Buch fortæller om ikonernes verden og hvorledes de har inspireret hende i forbindelse med skabelsen af en altertavle

15.00 – 17.00 Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Om den russisk ortodokse kirke. NBW er uddannet med russisk og samfundsfag og har arbejdet på Det Danske Kulturinstitut i Riga

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Festlig afslutningsaften med sang, musik og fortælling

Lørdag d. 10. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Farvel og på gensyn

Kurset er udsolgt.