Kunst- og naturoplevelser i særklasse

30. september – 6. oktober 2018

Vi byder oktober velkommen med en forrygende uge i kunsten og naturens tegn. Kurset tager dig med til spændende destinationer, der byder på både flot natur og kunstoplevelser. Fra det sønderjyske kan man gøre en kort sørejse for at besøge Fyn, og vi tager turen til Faaborg, hvor det fine kunstmuseum byder på to meget spændende udstillinger. Oplev John Olsens billedverden i fejringen af kunstnerens 80 års fødselsdag, og se ny og gammel kunst i dialog, når Martin Bigum og Peter Hansens værker hænger side om side. Glæd dig til at besøge den tyske Vadehavs ø, Føhr og det flotte kunstmuseum Kunst der Westküste, hvor kyst- og havtemaet er gennemgående for stedets udstillinger. I efteråret har man indlånt 70 værker af den ekspressionistiske maler Emil Nolde, der elskede havet. Desuden kan du opleve smuk natur og frisisk kulturhistorie på øen, der har fascineret selveste H.C. Andersen. Endelig besøger vi Fanø, der er en perle i Nationalpark Vadehavet, og hvor vi skal på vandretur med lokal guide (ca. 4 km) og besøge fugletegner og naturformidler Marco Brodde. Kurset er krydret med spændende oplæg om kunst, poesi og film.

Kursusleder: højskolelærer Jimmi Ekløv

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.900,00 (Dobbeltværelse) / 5.500,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 30. september

16.00-18.00 Ankomst og indkvartering

16.35 Gratis bus afgår fra Rødekro Station til højskolen

18.00 Middag

19.15 Velkomst og kursusintroduktion v/højskolelærer Jimmi Ekløv

Mandag den 1. oktober

07.30-08.30 Morgenmad

08.45 Morgensamling v/Niels Troldborg

09.30-11.50 Anja Kjølby: Tegn og underlige gerninger. I syv årtier har billedkunstneren John Olsen, der i maj fyldte 80, været fascineret af det skæbnefællesskab vi mennesker har med naturen. Hans kunst handler om cyklus, om vækst og forfald. Naturen og eksistensen er derfor altid tydeligt til stede, fra de store skulpturer til de sanselige svedetegninger.

12.00 Middagsmad

15.00-17.00 Højskolelærer og pianist Niels Troldborg: Rundt om Carl Nielsen. Vi kender alle Carl Nielsens folkelige sange, men meget af hans øvrige musik opleves måske som mere “moderne” og svært tilgængelig. Vi dykker ned i Carl Nielsens historie, og ser nærmere på hvem han var, både som menneske og komponist. Undervejs synger vi selvfølgeligt et udvalg af Carl Nielsens dejlige sange fra højskolesangbogen

18.00 Aftensmad

19.15 Anja Kjølby: Med fynske øjne – Om Peter Hansen. Hør om en af nøglefigurerne i gruppen af kunstnere, der fik betegnelsen ”Fynboerne” og som var i opposition til samtidens gældende akademiske normer i det de skildrede den nære virkelighed i det sydfynske landskab..

Tirsdag den 2. oktober

07.30-08.30 Morgenmad

09.00-17.30 Ekskursion til Faaborg Museum og det fynske landskab: Vi kører til Fynshav og tager færgen til Bøjden, hvorfra vi kører til Faaborg Museum, hvor vi skal se udstillingen ”Aftryk af liv”. Der er en fejring af John Olsen og et usædvanligt menneskes usædvanlige blik. Der er også mulighed for at gå se en anden særudstilling på Fynbo-malernes smukke museum, nemlig udstillingen: ”Det maleriske nu – Peter Hansen og Martin Bigum”. I år er det 150 året for Peter Hansens fødsel og det fejrer museet ved at lade en af vores mest markante samtidskunstnere, Martin Bigum, vise det ved Peter Hansens kunst, der gør ham til en vigtig og aktuel. Der vil være værker af begge malere. Turen hjemad går gennem Svanninge Bakker og det smukke fynske landskab. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00 Aftensmad

19.15 Niels Bjørn Wied: Den Baltiske vej – Poetiske film fra kanten af Norden. Balterne har en lang tradition for at lave smukke, poetiske dokumentarfilm. Vi ser to korte film og efterfølgende er der mulighed for at diskutere filmens temaer over aftenkaffen..

Onsdag den 3. oktober

07.30-08.30 Morgenmad

08.45 Morgensamling v/Jimmi Ekløv

09.30-11.50 Anja Kjølby: Emil Nolde – Marskens maler. Den ekspressionistiske maler fra marsklandet var livet igennem dybt fascineret af havet, og skildrede det igen og igen for at fange dets utæmmelige urkraft. Vi kaster et blik på et udvalg af de mange søstykker og hører om Noldes spændende liv.

12.00 Middag

Fri eftermiddag: Gå en tur og udforsk Aabenraa på egen hånd, spadser langs den dejlige strand eller sæt dig og hyg med avis eller bog og en kop kaffe på vores terrasse med udsigt til Aabenraa fjord. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slot, hvor Søren Behncke (kaldet ”Papfar”) udstiller eller det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby

18.00 Aftensmad

19.15 Jimmi Ekløv: Efterårets poesi. Kunst, sjæl og fordybelse

Torsdag den 4. oktober

07.00-08.00 Morgenmad

08.15-17.30 Heldagstur til Føhr: Vi kører mod vest og sætter kursen mod Vadehavsregionen, hvor vi skal besøge den lille, forføriske ø, Føhr, der ligger som en skøn perle i den tyske del af Vadehavet. Her ferierede den danske konge i sin tid, og hentede bl.a. H.C. Andersen til for at underholde. Fra Dagebüll på fastlandet sejler færgen gennem et fascinerende landskab, præget af tidevandets kommen og gåen. På Føhr fragter en lokal bus os til øens kunstmuseum: Museum Kunst der Westküste. Her skal vi se udstillingen: ”Nolde og havet”, der rummer over 70 malerier og akvareller af den kendte kunstner. Herefter går turen tilbage til Wyk, hvor der spises madpakker og hvor der er tid til at se nærmere på den fine by, der har en meget smuk strandpromenade, inden vi skal retur til fastlandet. Turen ledes af Jimmi Ekløv

18.00 Aftensmad

19.15 Niels Bjørn Wied: Kaffe – En baristas bekendelser. Danskerne er blandt verdens mest kaffeglade folk, men hvor kommer kaffen fra? Hvad er specialkaffe for noget? Og hvad er egentlig op og ned i Fair Trade debatten? Med et lille foredrag og en smuk engelsksproget dokumentarfilm dykker vi dybt ned i kaffegrumset. Niels Bjørn Wied er tidligere barista-deltager ved danske kaffemesterskaber.

Fredag den 5. oktober

07.15-08.00 Morgenmad

08.00-17.30 Heldagstur til Fanø: Turen går til Fanø, der er ligger få minutters sejlads fra Esbjerg og er den nordligste ø i Vadehavet. Her vil vi sammen med den lokale guide Kirsten Stidsholt stifte nærmere bekendtskab med øens smukke natur omkring Sønderho på en vandretur på ca. 4 km ad naturstier. Efter at have spist vores medbragte mad, besøger vi fugletegner og naturvejleder Marco Brodde i Nordby. Marco har i en årrække boet på Fanø, og har de senere år helliget sig kunsten. Vi skal høre lidt om fuglene, som et motiv, der aldrig står stille, og naturligvis se nærmere på Marcos flotte billeder. Turen ledes af Jimmi Ekløv.

18.00 Afslutningsmiddag

19.15 ”Oktoberdagens skiften” – sang- og afslutningsaften om naturen og landskabet med Jimmi Ekløv og højskolelærer Niels Troldborg ved tangenterne

Lørdag den 6. oktober

08.45-09.15 Farvel og på gensyn v/Jimmi Ekløv

09.40 Gratis bus afgår fra højskolen til Rødekro Station