Kunstens kvinder

16. – 22. september 2018

Verden over stormer interessante kvindelige kunstnere frem, og mange af dem er præsenteret på den danske kunstscene de senere år. Højskolen Østersøen åbner dørene til en uge, hvor vi går tæt på kunstens kvinder, når vi gennem billedkunst og litteratur sætter fokus på temaer, motiver, identitet, inspiration og skabertrang hos forskellige kvindelige forfattere og billedkunstnere. Vi tager på en spændende gennemrejse med i kunst- og litteraturhistorien med forskellige punktnedslag. Vi ser på verden med kvindens øjne, og kurset byder på en lang række foredrag, film, et kunstnermøde samt ekskursion til Kunstmuseet i Tønder og den store international udstilling NordArt i Rendsburg.

Kursusleder: Højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.300,00 (Dobbeltværelse) / 4.900,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 16. september

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Kvinder, der læser er farlige. Velkomst og introduktion til kurset ved Anja Kjølby

Mandag d. 17. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Kunstens kvinder. Verdenskunsten byder på spændende, provokerende og bevægende kvindelige kunstnere, der i begyndelsen måtte bryde mange normer for at realisere sig selv som kunstnere på lige fod med deres mandlige kollegaer. Temaer og motiver belyses i maleriet fra begyndelsen af 1900-tallet til den moderne kunst anno 2018.

kl. 12.00 Frokost

kl. 15.00-17.00 Museumsassistent og cand. mag. i litteraturvidenskab Lotte Gotthardsen: Tove Jansson. Foredraget vil fokusere på Janssons vej ind og ud af bøgerne om Mumitroldene med nedslag i virket som både billedkunstner, forfatter, satire-tegner, mumi-businesskvinde og husbygger

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Sangaften. Højskolelærer Niels Troldborg sidder ved tangenterne, når vi synger fra højskolesangbogen store udvalg af sange om livet, kunsten og alt det midt imellem.

Tirsdag d. 18. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Foredragsholder Annemarie Morris: Kom tæt på Marilynne Robinson forfatterskab. Med lynskarp intelligens, stor fortællelyst og et sansemættet, poetisk sprog går Robinson tæt på stille eksistenser i det amerikanske Midtvesten.

kl. 12.00 Frokost

kl. 14.00-15.00 Anja Kjølby: Absolut moderne – om Franciska Claussen. Som ung kvinde rejste Franciska Claussen fra Aabenraa til Tyskland for at forfølge drømmen om at blive kunstner. Drømmen sendte hende til Paris, hvor hun modtog undervisning hos Fernand Léger. Skæbnen førte Franciska hjem til Danmark igen, hvor hun forgæves forsøgte at slå igennem med sin meget moderne og avantgardistiske stil.

kl. 15.30-17.00 Kunstmuseet Brundlund Slot, Aabenraa: Vi spadserer til Brundlund Slot, hvor Søren Behncke alias Papfar indtager museets tre etager. Udstillingen indeholder både udvalgte værker fra de seneste år og nye værker med inspiration fra kunstneren Franciska Clausen.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Filmaften: ”The Hours” fra 2002. Tre forskellige kvinder i tre forskellige tidsperioder. Forfatterinden Virginia Woolf kæmper i 1920’erne med romanen ”Mrs. Dalloway”. Den gravide Laura Brown læser i 1949 Woolfs bog, mens hun arrangerer sin mands fødselsdag. I nutidens New York skal Clarissa Vaughn, kaldet Mrs. Dalloway, holde fest for sin AIDS-syge ven Richard.

Onsdag d. 19. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Højskolelærer Jimmi Ekløv: En formiddag omkring forfatteren Sigrid Undset, som fik nobelprisen for middelalderromanen Kristin Lavransdatter, Sigrid Undset er en stor etisk fortæller, inspireret af de store klassiske fortællinger. Hendes romaner spænder vidt i tid såvel som temaer, men de har alle et fælles præg af hendes optagethed af problemstillinger både historisk og i samtiden og af det enkelte menneskes forsøg på at skabe en mening og et indhold i sit liv i forholdet til medmennesket og i forholdet til Gud.

kl. 12.00 Frokost

kl. 15.00-17.00 Kunstnermøde – billedkunstner Johanne Skovbo Lasgaard (1985-), uddannet på Det Kongelig danske Kunstakademi: Med afsæt i samtidens let genkendelige design fra byggemarkeder og mainstream indretning afsøger Johanne Skovbo Lasgaard hvordan værkerne kan rumme flere betydningslag; fra de private til kollektive kulturelle fortællinger. Formerne kan lede tankerne hen på hverdagsobjekter, mens værktitlerne har en mere poetisk og til tider mytologisk betydning.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Collage-eksperimentarium v/Anja Kjølby: Denne aften er der mulighed for at udfolde sig kreativt, når vi går på billedjagt i gamle dameblade, bøger og magasiner med glittet papir for at sætte nye verdener sammen. Collagen er på vej ind i den moderne kunst igen, og for dem der har lyst sakser og limer vi os igennem en fornøjelig aften. Medbring gerne en god saks.

Torsdag d. 20. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-ca.17.00 Ekskursion til NordArt, Rendsburg: Siden 1999 har det tidligere jernstøberi Carlshütte i Rendsborg/Büdelsdorf dannet rammen om en af Europas største sommerudstillinger for moderne kunst – NordArt. Besøget indledes med en rundvisning med fokus på de kvindelige kunstnere på årets udstilling, herefter spiser vi frokost i caféen ”Alte Meierei”, der ligger midt i skulpturparken, og til slut vil der være tid på egen hånd til at udforske det enorme udstillingsområde. Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Filmaften: Se den anmelderroste ”Paula”, der handler om Paula Modersohn-Becker (1876-1907), som levede sit korte, men intense kunstnerliv i skyggen af sin mand Otto Modersohn. Et farverigt kunstnerportræt og en skildring af de benhårde vilkår, som både rige og fattige kvinder levede under omkring år 1900.

Fredag d. 21. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Livet som kunst – om billedkunstneren Louise Bourgeois. Bourgois’ livsværk knytter tråde mellem nuet og erindringen. Det dybt personlige samt menneskets eksistentielle livsvilkår – det Louise Bourgois selv kalder ”dramaet om den enkelte blandt de andre” – er fundamentet i hendes kunst. Værkerne handler i høj grad om, hvordan man etabler forbindelser og veje til de inderste følelser.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-17.00 Ekskursion til Kunstmuseet i Tønder – Island Life i mol: Turen går til Tønder, hvor vi skal besøge byens flotte kunstmuseum. Siden 2005 har Annesofie Sandal, Charlotte Bergmann Johansen, Christina Hamre og Nanna Starck optrådt som kunstnergruppen Island Life. På udstillingen undersøger de fire kunstnere, om man kan frembringe en særlig nordisk fornemmelse hos den besøgende? Kunsthistoriker og enhedsleder for kunst Museum Sønderjylland, Anne Blond giver en introduktion til udstillingen.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Anja Kjølby: Kraften i håret – Et lille causeri som afslutning på kurset

Herefter hyggeligt samvær

Lørdag d. 22. september

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Farvel og på gensyn