Mageløse Malta

27. februar – 10. marts 2018

Middelhavets mindste mål, mageløse Malta. Mariaer og mirakler, meleres med mesterlige malerier. Majestætiske maltesere, i menneskelige myriader, minder mig om mod og modgang, magt og monseignører. Mdina, Mosta, Mellieha og Marsasloxx melder sig mentalt. Massive megalitter med millenniers magi. Maleriske minder, marmor, Matio og mig.

Tag med til Malta, og oplev historien folde sig ud, fra forhistoriske templer der er ældre end pyramiderne, i Paulus’ fodspor fra Paulus’ skibbrud og kristning af Malta til korsriddertiden og 2. Verdenskrig. Kom og oplev et lille land, der har været begæret og besat af stort set alle, men som alligevel er helt sig selv! Vi har sammensat et program, som ikke blot viser denne lille østats skønne natur, men som også tager os med rundt til storslåede byer, som Valletta og Mdina.

Valletta er en af verdens smukkeste hovedstæder, præget af Johanniternes arkitektur. H.C. Andersen skrev om dette, da han besøgte Malta: ”…et Skue så rigt og broget som man aldrig har det i Norden…” . Valletta er anlagt på Sceberras-bjerget, der ligger mellem to fjorde, og er bygget som den kristne verdens forpost mod muslimerne med penge fra europæiske lande.

Byen er stærkt befæstet og anlagt mellem to fæstninger. Byens indre, som er udformet af den berømte arkitekt Francesco Laparelli fra Cortona, giver den besøgende dramatiske oplevelser med fantastiske udkig over Middelhavet. Turen vil føre os ind i mageløse katedraler og stille klostre. Vi skal bl.a. besøge et Augustinerkloster på den smukke ø Gozo.

Kursusleder: Annemarie Morris

Teknisk rejsearrangør er Top Rejser Haderslev, medlem af Rejsegarantifonden nr. 57

Ved dette rejsekursus indgår du aftaler med to parter:

Top Rejser A/S står for selve rejsen, som er omfattet af Rejsegarantifondens dækning via Top Rejser A/S’ registrering i Rejsegarantifonden.

 Forberedelseskurset på højskolen står Højskolen Østersøen for, og det er ikke omfattet af Rejsegarantifondens dækning.

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

12.900,00 (Dobbeltværelse) / 14.200,00 (Enkeltværelse)

Kursusprisen (12.900 kr./14.200 kr.) er opdelt i to rater: 1. rate (3.300/3.700 kr.) betales straks efter tilmelding. 2. rate (restbeløbet) betales direkte til Top-Rejser 2-3 måneder inden afrejse.

Prisen omfatter højskoleophold med helpension og fuldt program. Flyrejse Hamburg-Malta tur/retur og bustransport til og fra Hamburg. På Malta er opholdet på 4 stjernet hotel, Hotel Maritime, Borg Street, Mellieha, samt halvpension og 3 ture med 2 hovedmåltider inkluderet i prisen.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Tirsdag den 27. februar

16.00 Ankomst og værelsesanvisning.

18.00 Varm aftensmad.

19.00 Præsentation af Malta, befolkning, geografi og et kort historisk rids. V/ Annemarie Morris.

Onsdag den 28. februar

9.30 Om Maltas arkæologi og megalittempler. Foredrag v/ højskolelærer Georg Bendix.

13.00 Om den maltesiske Johannitterorden, dens historie, hospitaler og bygninger. Foredrag v/ højskolelærer Georg Bendix.

19.00 Om det maltesiske køkken og Maltas spisekammer Gozo. Foredrag v/ Annemarie Morris.

Torsdag den 01. marts

9.30 Om den italienske maler Caravaggio og hans maltesiske forbindelse. På turen skal vi se Caravaggios berømte billede i korsridderkatedralen i Valletta. Foredrag v/ Annemarie Morris.

13.30 Om Vallettas Korsridderkatedral og maltesisk kirkemusik. Foredrag v/ Annemarie Morris.

19.00 Foredrag v/ jimmi Ekløv “Hvad er det med Malta og Maria? Hvorfor spiller hun en så stor rolle i den katolske kristendom? Alt dette skal vi prøve at komme i dybden med i dette foredrag, hvor vi dykker ned i de historiske, evangeliske og mytologiske grunde til denne store Maria hengivenhed”.

Fredag den 02. marts

9.30 “To hovedstæder”. Om Mdina og Valletta. Foredrag v/ Annemarie Morris.

13.30 Detaljeret gennemgang af turprogrammet.

19.00 Friaften

Lørdag den 03. marts

06.30 kører vi til Hamborg. Vi tager morgenmad med i bussen. Vi flyver fra Hamborg kl 12.00 via Frankfurt til Malta. Vi ankommer til Malta 16.30, hvorefter vi kører til vores hotel i Mellieha. Vi skal bo på Hotel Maritime.

Søndag den 04. marts

Efter morgenmad mødes vi for at spadsere en tur ud i landskabet umiddelbart omkring Mellieha. Vi går gennem det smukke landskab til Selmun Palace, som blev opført i 1700-tallet. Her spiser vi en maltesisk buffet på et lille lokalt sted. Gåturen er ikke anstrengende, foregår i adstadigt tempo og tager ca. 40 minutter. Vi har en lokal dansktalende guide med til at fortælle os om alt det vi kan se på denne smukke tur. (For de som ikke kan gå, vil der være arrangeret transport)

Mandag den 05. marts

Vi tager i samlet flok ind til Valletta, en af verdens smukkeste hovedstæder, præget af Johanniternes arkitektur. H.C. Andersen skrev om dette, da han besøgte Malta: ”…et Skue så rigt og broget som man aldrig har det i Norden…” .

Valletta er anlagt på Sceberras-bjerget, der ligger mellem to fjorde, og er bygget som den kristne verdens forpost mod muslimerne med penge fra europæiske lande. Den er stærkt befæstet og anlagt mellem to fæstninger. Byens indre, som er udformet af den berømte arkitekt Francesco Laparelli fra Cortona, giver den besøgende dramatiske oplevelser med fantastiske udkig over de to havne eller Middelhavet.

Vi skal først og fremmest besøge Johannes Katedralen, som bl.a. rummer et af verdenskunstens berømteste billeder, Caravaggios Johannes Døberens Død, men der er mange andre muligheder, som f.eks. Det Arkæologiske Museum, Manoel Teatret, Fort Skt. Elmo og Ridderhospitalet. Vi tager bussen hjem hver for sig. Det er nemt og giver forhåbentlig lyst til en anden dag selv at tage ind til denne dejlige by.

Tirsdag den 6. marts

Efter morgenmad mødes vi for at se os omkring i Melliha, hvor vi bor. Vi skal besøge den lokale kirke Il-Madonna tal-Mellieħa, som er en Maria helligdom, hvor vægmaleriet over alteret traditionelt har været tilskrevet Lukas.

Efter besøget i kirken skal vi besøge beskyttelsesrummene fra 2. Verdenskrig, som ligger i umiddelbar nærhed af kirken. Disse beskyttelsesrum er hugget ud i klipperne. Om eftermiddagen tilbydes en gåtur med dansktalende lokalguide ud for at se på marker og klippehuler i området omkring Mellieha.

Onsdag den 7. marts

Vi tager på heldagstur i Paulus´fodspor. Først kører vi til Paulus Bugten for at få et kig ud over de to små øer, hvor Paulus led skibsbrud. Næste stop på turen bliver den berømte kuppelkirke i Mosta, som har verdens 3. største kuppel, og som har imponerende vægmosaikker over Kristi liv. Herefter kører vi til Rabat, forstad til den gamle hovedstad Mdina.

Rabat er præget af Paulus, idet vi her finder såvel Paulus Grotten, hvor Paulus formodes at have opholdt sig, som de tidligt kristne Katakombere, og vi kommer til at se begge dele. Herefter tager vi til selve Mdina på byvandring, hvor der bliver lejlighed til at få et fantastisk kig ud over Malta fra befæstningsværket og til at se domkirken samt det enestående katedralmuseum, som bl.a. har fine værker af Albrecht Dürer.

Torsdag den 8. marts

Efter morgenmad tager vi på tur til Tarxien Templet og de tre gamle byer. Tarxien er det bedst bevarede neolitiske tempel fra 3000-2500 år før Kristi fødsel. Vittiriosa (også kaldet Birgu) var riddernes første hovedkvarter fra 1530 og her er stille smukke gader og meget gamle huse, samt et museum for inkvisitionen. I nabobyen Senglea får vi den mest storslåede udsigt hen over Grand Harbour mod Valetta. Hjemkomst kl. 14. Herefter tid på egen hånd. Hvis det ønskes kan man blive sat af i Valletta på hjemvejen, og selv tage en bus hjem senere.

Fredag den 9. marts

Vi skal på heldagstur til den smukke ø Gozo. Her skal vi besøge Gigantija Templerne, som er kommet på Unescos kulturarvsliste. Så går turen videre til Det Blå Vindue, en klippeformation af usædvanlig skønhed. Vi skal også på besøg i et Augustinerkloster hvor vi får lov at spise frokost sammen med munkene. Efter frokost kører vi til hovedstaden Rabat/ Victoria, hvor vi på byvandring bl.a. får lejlighed til at se befæstningsværket, og St Georg Basilika i den gamle bydel.

Lørdag den 10. marts

Vi afrejser fra Malta kl. 13.30 og lander i Hamborg kl. 18.05. Ankomst kl 20.30 på højskolen.

En ekstra overnatning incl. morgenmad og evt transport til Rødekro Station koster 300,-kr

Få pladser tilbage. For tilmelding kontakt os på tlf. 7462 4700.