Magiske mesterværker – Mozart og Michael Ancher
En uge i musikken og kunstens tegn

7 – 13. april 2019

Vi har sammensat et sandt festfyrværkeri af musik og kunstoplevelser denne uge, hvor vi skal høre både Mozarts storslåede Requiem i Christiansfeld og Puccinis ”Manon Lescaut” på Stadttheater i Flensburg. Højskolelærer Anja Kjølby vil forberede os til den fantastiske udstilling “Michael Ancher og kvinderne fra Skagen” som vi skal opleve på Ribe Kunstmuseums særudstilling af værker til låns fra både Skagens Museum og Den Hirschsprungske Samling. Højskolelærer og pianist Niels Troldborg vil klæde os godt på til at høre Mozarts og Puccinis musik, med hjælp fra pianist Jesper René og højskolens øvrige medvirkende lærere.

Kursusleder: højskolelærer Niels Kristian Troldborg

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

5.100,00 (Dobbeltværelse) / 5.700,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 7. april

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/Niels Troldborg + forstander

 

Mandag den 8. April

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Foredrag ” Foredrag om Mozart v NT – inkl introduktion til Requiem

12.00             Middagsmad

15.00-17.00     Højskolelærer Anja Kjølby: Michael Ancher og kvinderne fra Skagen. Ancher er kendt for sine barske skildringer af livet i fiskerlejet Skagen, men han havde også blik for kvinderne i sine omgivelser navnligt hustruen og datteren, Anna og Helga, samt svigerfamiliens matriark Ane Hedvig Brøndum.

18.00             Aftensmad

19.15             Sangaften med forårets skønne sange og melodier v. Niels Troldborg

 

Tirsdag den  9. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-17.00 Heldagstur til Ribe:

Turen i Ribe starter med et besøg i Den imponerende domkirke. Efter den fælles frokost bliver der mulighed for at nyde forårsvejret lidt på egen hånd i Ribes skønne gamle gader, hvorefter vi runder dagen af med at besøge Ribe Kunstmuseum for at se udstillingen “Michael Ancher og kvinderne fra Skagen” Inden turen går hjemad serveres der en kop kaffe/the med hjemmebagte småkager i museets café.

18.00             Aftensmad

19.30 Film: Amadeus.  Se, eller gense, Milos Formans fantastiske film om komponisten W. A. Mozart. Den ( i filmen) middelmådige Salieri er hofkomponist for kejser Josef den anden i Wien. Han bliver rystet, da han møder en ung lømmel, hvis opførsel er lige så usømmelig som hans musikalske talent er guddommeligt. Salieri beslutter sig for at gøre alt for at Mozart ikke bliver anerkendt.

Onsdag den  10. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50     Velkommen til Aabenraa og Sønderjylland. Vi starter dagen med en tur ud i det – forhåbentligt – dejlige forårsvejr. Højskolelærer Peter Andresen vil fortælle os om Aabenraas spændende historie mens han guider os på en spændende vandretur rundt i byens gamle gader.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00     Optakt til aftenens koncert v. Niels Troldborg.. Foredraget bliver både om Puccinis liv og musik generelt, og indeholder også en gennemgang af handlingen i operaen ”Manon Lescaut”.

17.45             Aftensmad

18.30 Afgang med bus til Flensburger Stadtteater

19..30 Opera: Puccinis ”Manon Lescaut” på Flensburger Stadtteater

Der serveres en let anretning ved hjemkost

 

Torsdag den 11. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50 Koncert-foredrag ved pianist Jesper René.

Jesper René er en af Danmarks bedste og mest aktive pianister, med et imponerende antal årlige solokoncerter over hele landet. Han har især specialiseret sig i komponisten Johan Sebastian Bach, og vil denne formiddag både fortælle om komponisten og spille udvalgte værker på skolens til lejligheden nystemte Steinway flygel.

12.00 Frokost

14.00 – 16.00                      Højskolelærer Niels Bjørn Wied fortæller om det sønderjyske kaffebords historie, hvorefter vi naturligvis byder på smagsprøver.

18.00             Aftensmad

19.15             Friaften

 

Fredag den 12. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50     Schubert og Chopin – To romantiske sjæle.
Foredrag v. Niels Troldborg. Som optakt til eftermiddagens program, vil vi se nærmere på de to komponister Schubert og Chopin. Begge døde forholdsvis unge, og begge skrev de noget af det smukkeste, mest rørende og personlige musik verden endnu har hørt.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00     Klavereftermiddag med værker af Schubert og Chopin ved pianist Jesper René

18.00 Aftensmad

18.45   Afgang med bus

20.00             Koncert: Mozarts Requiem i Christiansfeld.

Mozarts Requiem er uløseligt knyttet til dets bestiller den mystiske greve Franz Georg von Walsegg, som ønskede, at der hvert år skulle afholdes en sjælemesse med musik for hans afdøde hustru.

Mozarts tiltagende sygdom hindrede ham periodevis i at arbejde med requiet. På et tidspunkt tog hans hustru sågar manuskriptet fra ham, og først da han fik det bedre, gav hun ham det tilbage – men det var for sent. Til det allersidste var han optaget af det og gav sin elev Franz Xaver Süssmayr instrukser om, hvordan det skulle videreføres, dersom han ikke nåede at skrive det færdigt. Ved sin død kort efter efterlod han således fragmentet til dødsmessen, og Süssmayr skrev værket færdigt.

Lørdag den  13. april

08.45-09.15   Farvel og på gensyn

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station

For tilmelding kontakt os på tlf. 7462 4700.