Natur i verdensklasse

22. – 28. juli 2018

Helgoland, naturvandringer og Nationalpark Vadehavet

Sommeren er over os og Højskolen Østersøen lukker dørene op for et kursus i naturens tegn, hvor vi tager på spændende ture fra Nordsøens blå bølger, Nationalpark Vadehavets kulturlandskab og fuglerigdom til østkystens kuperede og skovklædte fjordlandskab. Hør om naturen i kunsten, forunderlige fugle og livet i marsken, og glæd dig til turene, der går både nord og syd for grænsen. Oplev bl.a. den røde sandstens klippeø – Helgoland – med det flotte fuglefjeld og en eksplosiv historie, tag med på fossiljagt i Gram Lergrav og besøg Danmarks smukkeste gård – Klægager i Ballum.

Kurset er tilrettelagt som naturoplevelser med flere mindre vandreture indlagt. Medbring gerne fornuftigt udetøj efter årstiden, samt gode vandresko/støvler – evt. almindelige gummistøvler. Man er også velkommen til at medbringe en kikkert om muligt. HUSK PAS til Helgoland.

Kursusleder: Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.800,00 (Dobbeltværelse) / 5.400,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 22. juli

kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 ”Det er sommer, det er sol og det er søndag”. Velkomst og præsentation af program ved Anja Kjølby

Mandag d. 23. juli

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Naturvejleder Iver Gram, Sort Safari: Marsken – Flad, frodig og fuglerig. Et foredrag om marsken, der for udefra kommende kan synes “flad og kedelig”, men som både rummer spændende kultur og storslået, frodig natur. Hør om naturfredning, guldhorn, frisere og stormfloder. Og ikke mindst om fuglene, der fylder himlen, landet og vandet, når de enten kommer til marsken på træk eller er her som ynglefugle.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-17.00 Ekskursion: Vandretur fra Vemmingbund til Dybbøl Banke: Vi kører til Vemmingbund, der er en vig i Sønderborg Bugt skabt af istidens enorme ismassers bevægelser og afsmeltninger. Herfra vil vi vandre på Gendarmstien langs med skrænterne frem til skanserne ved Dybbøl. Turen slutter ved Dybbøl Mølle. (Vandreturen er ca. 4½ km). Turen ledes af Anja Kjølby og Jimmi Ekløv.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Højskolelærer Jimmi Ekløv: Knud Lavard – en kort introduktion til Sønderjyllands historie

Tirsdag d. 24. juli

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Søstykker – om vand som motiv i kunsten. Havet, kystlandskabet, floder, søbredder, rislende kilde eller brusende vandfald – vand i alle afskygninger har altid fascineret kunstnere og har været et yndet motiv i kunstens historie.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-ca. 17.15 Ekskursion: Gram Lergrav. Eftermiddagens tur går til Gram, hvor vi skal tæt på den 10 millioner år gamle havbund, der er eksponeret i Gram Lergrav. Efter en rundvisning i museets internationalt betydningsfulde samling af hvalfossiler, der bl.a. rummer to næsten komplette hvalskeletter, og en fortælling om livet i havet for længe, længe siden. Herefter er der mulighed for at gå på fossiljagt i lergraven. Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Sangaften. Højskolelærer Niels Troldborg sidder ved klaveret, når vi går på vandring i Højskolesangbogens hyldest til den danske natur.

Onsdag d. 25. juli

kl. 06.00 – 06.30 Morgenmad

kl. 06.30 Helgoland – Fuglefjeld og eksplosiv historie: Vi stævner ud og sætter kursen mod den røde sandstensklippeø i Nordsøen, Efter sejladsen ankrer skibet op, og vi fragtes i land via de landsætningsbåde, der i pendulfart sejler frem og tilbage, når turistbådene stævner ind til Helgoland. Herefter foregår turen til fods, når vi går gennem byzonen og stiger op til den øverste del af øen, hvor vi skal opleve øens flotte fuglefjeld. (Turen rundt er på ca. 3-4 km). Her er det muligt at komme helt utrolig tæt på bl.a. suler, rider og lomvier. Undervejs kommer øens historie tæt på, når vi passerer sprængkratere fra 2. Verdenskrig, og naturvejlederen fra Sort Safari vil ikke bare præsentere den fantastiske natur, men også åbne op for historien om en strategisk vigtig placeret ø, der har været skueplads for helt uvirkelige hændelser. Med på turen er naturligvis også en lærer fra højskolen, og forplejningen (ekskl. drikkevarer) sker ombord på skibet, der sejler os tur/retur til Büsum. HUSK PAS og euro til køb af drikkevare m.m.!

kl. ca. 20.00 Forventet hjemkomst til højskolen, hvorefter der er ostebord og hyggeligt samvær.

Torsdag d. 26. juli

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30- ca.17.30 Heldagstur til marsken og Nationalpark Vadehavet: Dagen bringer os helt tæt på livet i og omkring UNESCOs Verdensnaturarv og Nationalpark Vadehavet. Busturen fra højskolen går bl.a. gennem Draved Skov, inden vi gør holdt ved Trøjborg Slotsruin for at høre om Vadehavets rigdomme. Herefter kører vi til Ballum-marsken for at besøge Danmarks smukkeste bondegård – Klægager. Her byder Ruth og Christian Lorenzen indenfor til fortælling om digegrever og livet i marsken samt en frokost med lokale specialiteter (ekskl. drikkevarer). Turen går herfra mod syd til Højer med Vidå-slusen, og Saltvandssøen, hvor vadefugle netop nu begynder at indfinde sig efter at have forladt yngleområderne i nord. Her støder naturvejleder fra Sort Safari til. Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Annemarie Morris: Naturen i litteraturen.

Fredag d. 27. juli

kl. 07.30 – 08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Tegn og underlige gerninger. I syv årtier har billedkunstneren John Olsen, der i år fylder 80, været fascineret af det skæbnefællesskab vi mennesker har med naturen. Hans kunst handler om cyklus, om vækst og forfald. Naturen og eksistensen er derfor altid tydeligt til stede, fra de store skulpturer til de sanselige svedetegninger.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-ca. 17.30 Ekskursion: Vandretur i Nørreskoven på Als og besøg på Skærtoft Mølle. Oplev en af Danmarks længste kystskove, der er berømt for sin høje, flotte bøgetræer. Her langs kysten har mennesket sat sit præg i mere end 5000 år og sporene findes mange steder. Vi stiger af bussen og vandrer gennem både skov, moseområde og langs med kysten. (Vandreturen er ca. 4 km på skovsti og langs rullestensstrand) Som afslutning på turen besøger vi Skærtoft Mølle, der producerer økologisk kornprodukter og drives af familien Risgaard Bonde, som er 5. generation på stedet. Hver fredag er der brødudsalg, så her er mulighed for at få friskbagt brød med hjem. Turen ledes af Anja Kjølby og Jimmi Ekløv.

kl. 18.30 Middag

kl. 19.30 Naturglæde – afslutningsaften med sang og fortælling ved Annemarie Morris, Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag d. 28. juli

kl. 07.30 Morgenmad

kl. 08.30 Morgensang. Farvel og på gensyn

For tilmelding kontakt os på tlf. 7462 4700.