Naturens vingesus

2. – 6. august 2017

”Naturen er det evige store rige hvorfra kunsten får sin næring”. Med maleren Edvard Munchs ord fra 1907 bevæger vi os ud i naturen i og omkring Nationalpark Vadehavet, der er et af verdens vigtigste tidevandsområder for rastende trækfugle på deres vej frem og tilbage mellem yngleområder mod nord og vinterkvarter mod syd. Via kunstens mestre åbnes der yderligere op for naturens forunderlige verden.

Glæd dig til et par oplevelsesrige dage i naturens tegn. Kurset, der byder på flotte ekskursioner, og bringer dig helt tæt på det unikke marsklandskab, fugleflokkene samt Vadehavets største rovdyr – sælen. Hele herligheden er krydret med spændende oplæg og foredrag om natur og kunst. Mærk suset når vadefuglene lave flyveopvisning hen over vaden, se en sæl i øjnene og bliv forundret over fænomenet Sort Sol.

Ekskursionerne er tilrettelagt så alle kan være med. Der vil dog på nogle af turene være indlagt mindre vandreture på max 1 km. Medbring praktisk udetøj og gode travesko/støvler i forhold til årstiden.

Kursusleder: Højskolelærer Anja Kjølby. Mød også: Iver Gram & forstander Annemarie Morris

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.300,00 (Dobbeltværelse) / 4.900,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Onsdag den 02. august

11.00 Ankomst og indkvartering.

12.00 Frokost.

13.30 Velkomst og præsentation af program v/højskoleforstander Annemarie Morris.

15.00 Foredrag v/højskolelærer Anja Kjølby: Forunderlige fugle. Vi tager på en flyvende rejse i kunsten for at se på fuglen som motiv. Fra Constantin Brancusis gyldne fugle skulpturer, John Olsens intense skildringer af fuglens – og naturens – væsen til Cobra-malernes mange farverige fantasifugle, Kviums krager, foruroligende og forunderlige fugle hos Walton Ford samt hos
unge danske kunstnere og Svend-Allan Sørensens grafiske arbejder, hvor ”Bird is a word”.

19.00 Sangaften om fuglene og naturen i den danske sangskat ved højskolens musiklærer.

Torsdag den 03. august

09.30 Foredrag v/ Iver Gram, Sort Safari: Vilde vinger over Nationalpark Vadehavet. Hør om det fantastiske fugletræk gennem levende formidling af moderne fugleforskning. Fugle rejser ikke bare for at leve, men for at overleve. Og har man
vinger, så kan man nå resurserne, der hvor de er flest.

13.30 Foredrag v/Anja Kjølby: Menneske eller blot maler. Emil Noldes liv og hans billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler. Hør om Noldes farverige liv og kom tæt på hans værker i et foredrag, der stiller skarp på Noldes mange facetter og tidens holdninger til ekspressionistisk kunst i anledningen af 150 året for Noldes fødsel.

18.30 Sommer Sort Sol over marsken. Oplev Danmarks flotteste naturfænomen, når stæreflokke ”danser” på aftenhimlen. Allerede her sidst på sommeren samles stærene i marsklandet for at æde og tanke energi til vinteren. Ved solnedgang samles de store flokke for at gå til ro i tagrørszonerne. Det er et berusende øjeblik og en kamp på liv og død, når sultne rovfugle sætter angrebet ind, og stærene kan kreere de vildeste formationer for at undgå, at blive spist. Turen ledes af højskolelærer Anja Kjølby og naturvejleder fra Sort Safari. Vi tager aftenkaffen med og nyder den i det fri.

22.30 Forventet hjemkomst til Højskolen.

Fredag den 04. august

09.15 Fugleparadiset – Noldes Landskab: Området omkring Saltvandssøen i Højer, Margrethe-Kog og Rickelsbüller Koog er et sandt fugleparadis på denne tid af året. Her skal vi opleve tusindvis af vilde vinger, når vade-fuglene trækker frem og tilbage mellem søområdet og vadefladerne foran Det Fremskudte Dige. Og er vi rigtig heldige, ser vi luftens ubetingede hersker – havørnen, der med sit imponerende vingefang er et af de største og mest imponerede syn i Nationalparken.
Efterfølgende går turen gennem Noldes elskede landskab, hvor maleren hentede inspiration til sine verdensberømte kunstværker. I 1916 bosatte han sig på den lille ejendom Utenwarft, der ligger lige ved Vidåen, og siden byggede han sit eget hus med atelier i Seebüll, hvor han levede midt i naturen fra 1926 til sin død i 1956. Stedet er i dag Nolde Museet i Seebüll,
og vi spiser her vores medbragte picnickurv i den smukke blomsterhave ved museet, hvorefter vi besøger udstillingen, der
både fejrer 150 året for Noldes fødsels og museets 60 års jubilæum. Turen ledes af Iver Gram, Sort Safari.

19.00 Foredrag v/Annemarie Morris: Alt hvad som fuglevinger fik. Om fugle i litteraturen.

Lørdag den 05. august

09.30 SælSafari i Nationalpark Vadehavet: Turen går til det danske Vadehavs største ø, Rømø, hvorfra vi sejler til havnebyen List på nordspidsen af øen Sild. Herfra går turen med en tidligere fiskekutter ud til sælbankerne i Vadehavet, hvor vi skal opleve sælerne sole sig, tage en dukkert i bølgerne eller kigge nysgerrig efter os. Undervejs fiskes der med mini-trawl, så vi får et indblik i hvilket mylder af liv, der gemmer sig på havets bund. Tilbage igen på Rømø går turen kort forbi Sankt Clemens kirke med de mange flotte kommandørsten, der vidner om øens storhedstid, hvor man sendte utallige mænd afsted
på hvalfangst langt mod nord. Turen ledes af højskolelærer Anja Kjølby og naturvejleder fra Sort Safari.

18.00 Festmiddag og afslutningsaften med fornøjelige og bevingede indslag

Søndag den 06. august

09.30 Foredrag v/Anja Kjølby: Johannes Larsen – Mennesket, maleren og naturopleveren. Fuglemaleren fra Fyn er en af vores allermest elskede billedkunstnere, der med stor indsigt og kærlighed har skildret den danske natur og ikke mindst
fuglelivet. Vi fejrer 150 året for Johannes Larsens fødsel med et foredrag, der sætter fokus på malerens liv og værker.

12.00 Frokost. Afslutning – farvel og på gensyn.

12.40 Gratis fællestransport til Rødekro station.