Naturvandring

27. maj – 2. juni 2018

Grænselandet har sin egen spændende og bevægende historie, sin gribende kulturhistorie og sine meget varierede landsskabstyper. Vores landskab varierer her vidt fra de østjyske dramatiske morænelandskaber med dybe fjorde og tunneldale skabt i forbindelse med sidste istid, over det flade smeltevandslandskab i Midtjylland til Vestkystens unikke marskland.

Tag med på vandreture til nogle af de mange spændende natur- og kulturseværdigheder i Sønderjylland. Vi vil følge nogle af de små veje og stier, der leder os til historiske steder og naturseværdigheder. Her vil vi guide dig med fortællinger om landskabet, naturen og den historie, der knytter sig til områderne.

Kursusleder: Højskolelærer Jimmi Ekløv og Henning Sørensen

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.500,00 (Dobbeltværelse) / 5.100,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 27. maj

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Fra naturens skatkammer – velkomst og præsentation v/ Anja Kjølby og Jimmi Ekløv

Mandag d. 28. maj

08.45 Morgensamling

09.30 Nørreskoven på Als

Idag kører vi til Als og begynder dagen smukt med færgen fra Ballebro over det smukke Alssund. Nørreskoven på østkysten af Als er en af Danmarks længste kystskove og berømt for sine høje, flotte bøgetræer. Her skal vi gå langs stranden i skyggen fra de store bøgetræer der bøjer med udsigt over til Fyn og Ærø. Vi skal se de historiske områder i skoven fra stenalderens stendysser, brudegene, Østerholms Slotsruin og til Royal Air Force gravene (10 km vandring).

18.00 Middag

19.00 ”Naturens egen dragt” – sangaften v/højskolelærer Niels Troldborg.

Tirsdag d. 29. maj

08.45 Morgensamling

10.00 Holnæs

Tur til Holnæs. Holnæs er en halvø nordøst for Lyksborg, som strækker sig 6 km ud i Flensborg fjord. Et smukt landskab præget af stejle kyster og strandenge, som giver gode ynglemuligheder for mange havfugle. Fra Holnæs har man en pragtfuld udsigt til den danske kyst. Det er virkelig en sand fryd at vandre i disse herlige landskaber med blomstrende marker, smukke skove og udsyn over Fjordens vidder (10 km vandring).

18.00 Middag

19.00 Anja Kjølby: Et træ er et træ er et træ. Et lille foredrag med forgreninger Vi ser nærmere på træer i billedkunstens store billedkatalog og poesiens skatkammer.

Onsdag d. 30. maj

08.45 Morgensamling

10.00 Gendarmstien til Dybbøl Bjerg-etappen. I dag kører vi ud på halvøen Brogager Land ned til stranden Kragesand, herfra skal vi vandre på Gendarmstien, den gamle grænsebevogtningssti langs Flensborg Fjord. Vi skal på vejen passere både skov og høje skrænter. Vi skal også vandre i strandkanten og spiser frokosten ved den skønne strand i Vemmingbund. Vi starter dog dagen med at se den smukke Broager Kirke. Dagen afsluttes ved at bestige den stejle opstigning til Dybbøl Banke (12 km).

18.00 Middag

19.30 Vi hygger med en god film og kaffe

Torsdag d. 31. maj

09.00 Barsø. Vi tager i dag lidt tidligere afsted fordi vi skal ud i Fjorden og besøge den smukke ø Barsø, med udsigt til Lillebælt og Alssund. En smuk men også en lidt anstrengende tur, fordi man et stykke går på sten i strandkanten. Men så er det også en helt fantastisk oplevelse. Her ikke mange mennesker, men masser af muligheder for at se mange fugle – ænder, lappedykkere, svaner, stære, digesvaler. Vi kommer også forbi en gamle fine huse, et galleri, og et orangeri.
Bagefter drikker vi vores kaffe på øens lille havn, mens vi venter på færgen hjem

18.00 Middag, herefter friaften

Fredag d. 1. juni

09.00. Vi kører i dag til den smukke vadehavsø Rømø hvor vi skal gå ad Skovstierne gennem Kirkeby Plantage. Her er en tæt bevoksning af bjergfyr – afbrudt af lysninger med små søer og moser, et par gamle tyske bunkers og endelig strækninger af lyng. Højdepunktet på gåturen er Spidsbjerg på hele 19 m., hvor der er en vidunderlig udsigt over skoven og klitheden. Vi slutter af ved Lakolk strand, hvor vi går den lange tur på stranden ud til Vesterhavet (8 km vandring)

18.30 Afslutningsmiddag

19.00 Afslutningsaften med festlige indslag

Lørdag d. 2. juni

08.30 Morgensamling, farvel og tak for denne gang

09.40 Gratis bus afgår til Rødekro Station