Nytårsfejring

4. – 8. januar 2019

Et nyt år står for døren og Højskolen Østersøen byder det velkommen med et par inspirerede dage med kunst, musik og litteratur. Programmet byder på nytårskoncerter med grænselandets to symfoniorkestre: Sønderjyllands Symfoniorkester i Alsion og Schleswig-Holsteinisches Sinfoniorkester i Rendsburg. På Gottorp Slot i Schlewig besøger vi særudstillingen om Danmarks store maler Per Kirkeby, der på mange måder var en nordisk kæmpe. Det nordiske stifter vi også bekendtskab med via foredrag om den norske forfatter Jon Fosse og maleren Vilhelm Hammershøi. Vel mødt til gode oplevelser og en festlig start på det nye år.

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.800,00 (Dobbeltværelse) / 5.400,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Fredag den 4. januar

10.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

11.00-12.00   Ankomst og indkvartering

12.00             Middagsmad

14.00-14.30   Velkomst og kursusintroduktion v/højskolelærer Anja Kjølby

15.00-17.00  Anja Kjølby: Vinterlandskaber – En vandring gennem billedkunstens smukke sneklædte, frostklare og vinterlige landskaber.

18.00             Aftensmad

19.15             Om lidt er kaffen klar:  Danskerne er blandt verdens mest kaffeglade folk, men hvor kommer kaffen fra? Højskolelærer og tidl. barista Niels Bjørn Wied vil sammen med Anja Kjølby fortælle om kaffens glæder og fornøjelser.

Lørdag den 5. januar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer og pianist Niels Troldborg: “Historien om den fantastiske musik”. Niels spiller udvalgte klaverstykker og fortæller om sit liv med musikken samt musikalske århushistorier fra Det Jyske Musikkonservatorium – og om både gode, dårlige og utrolige oplevelser som musiker, akkompagnatør, klaverlærer og foredragsholder.

12.00             Middagsmad

14.00             Afgang med bus

15.00-17.45   Nytårskoncert i Alsion med Sønderjyllands Symfoniorkester dirigeret af David Riddell og med sopran Sibylle Glosted og baryton Frederik Paevatalu: Glæd dig til en sprudlende koncert, der spænder fra klassiske ørehængere over festlige sange og arier til traditionelle orkesterværker, som hører nytåret til.

18.00             Aftensmad

Friaften med tid til refleksion

Til aftenkaffen serveres vi en skøn lagkage.

Søndag den 6. januar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Malerens natur – om Per Kirkebys liv og værk. Hvad sker der når man helliger sig kunsten helt og aldeles? Vi dykker ned i en af dansk kunst allerstørste profiler, når vi ser nærmere på værker af maleren, grafikeren, skulptøren og forfatteren Per Kirkeby (1938-2018).

12.00             Middagsmad

13.00             Tur til Gottorp Slot, Schleswig og Nytårskoncert i Rendsburg: På museumsøen ved Gottorp Slot besøger vi den omfattende særudstilling for afdøde Per Kirkeby, der var en af de få danske kunstnere, der fik et stort navn i Tyskland, og havde stor indflydelse på flere generationer af tyske kunstnere. Der er ligeledes mulighed for at se Rolf Horn Samlingen, der er Nordtysklands flotteste samling af ekspressionistisk kunst med værker af bl.a. Emil Nolde. Efter udstillingsbesøg spiser vi tidlig middag på en lokal restaurant. Herefter går turen videre mod Rendsburg, hvor vi kl. 19.00 skal til Nytårskoncert i Stadttheater med Schleswig-Holsteinisches Sinfoniorkester. (Varighed: ca. 2 timer). HUSK PAS! På hjemturen har vi en sandwich og vand med. Turen ledes af Anja Kjølby

22.45             Forventet hjemkomst

Mandag den 7. januar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anette Jensen, sognepræst og tidl. leder af Nordisk informationskontor, Flensburg: Jon Fosse, stilhedens forfatter. Jon Fosse er en af Norges store forfattere. Han har sin egen, helt særlige, lavmælte og stilfærdige stil, men også som dramatiker er han blevet meget kendt i sit hjemland, hvor musikeren Benedicte Maurseth har sat hans tekster i musik.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Højskolelærer Jimmi Ekløv: Skumringstime: Det nordiske lys. Mens dagslyset langsom forvinder i januar-aftenens mørke, ser vi nærmere på ”lyset” i nordisk poesi, litteratur og kunst.

18.00             Aftensmad

19.15             Årstidens sange og meget andet med Anja Kjølby og Niels Troldborg ved klaveret

Tirsdag den 8. januar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Lysets flimren i det stumme rum – om maleren Vilhelm Hammershøi, der levede i sit motiv, og som indenfor hjemmets rammer fandt en stærk inspirationskilde i det nære, det enkle, i stilheden og i lyset.

12.00             Middagsmad

12.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station