På lystvandring i nordisk litteratur

18. – 24. februar

Er der en fællesnævner for nordisk litteratur? Har vi som nordiske lande en særlig forbundethed og fællesskab gennem fælles temaer i litteraturen? Det vil vi forsøge at indkredse på dette kursus, som vil udfolde sig som en lystvandring gennem vores egen og vore broderfolks mangfoldige litteratur. Vi tager på rundrejse i  Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island, og vil se på hvad vi har til fælles. Det længselsfulde og det melankolske kommer ofte til udtryk i nordisk litteratur ligesom vi givetvis har en nærhed til og en sanselig beskrivelse af naturen og lyset, som vi genkender hos hinanden, – det vinterlige mørke og den lyse sommer, som vi så inderligt længes efter. Vi har også et sprogligt fællesskab, der ligesom vores fælles historie og kultur går langt tilbage i tiden.

Kurset byder også på film, stor koncertoplevelse, spændende finsk udstilling på Koldinghus samt foredrag om nordisk kunst.

Kom og vær med til at glædes over denne rige arv og de mange nutidige udtryk for dette.

Kursusledere: Forstander Annemarie Morris og højskolelærer Jimmi Ekløv

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.300,00 (Dobbeltværelse) / 4.900,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 18. februar

Kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

Kl. 18.00 Middag

Kl. 19.00 Velkomst og præsentation ved højskoleforstander Annemarie Morris

Mandag d. 19. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Forstander Annemarie Morris: ”Harens år”. AM fortæller om den finske forfatter Arto Paasilinnas roman. Det er fortællingen om, hvordan en lille hare kan forandre et helt livsforløb. Vatanen og hans fotograf er på en opgave i de finske skove, da en hare pludselig hopper ud foran bilen. Vatanen går ud for at se, hvad der er sket, og konstaterer at haren blot er kommet lettere til skade, men i samme øjeblik træffe Vatanen afgørelsen om at vende ryggen til sit borgerlige liv. Har går ud i ødemarken, og dette er optakten til en eventyrlig rejse

kl. 12.00 Frokost

kl. 15.00- 17.00 Højskolelærer Anja Kjølby: Naturen som billede. Vejr og vind. Melankoli og eftertænksomhed. Disse træk præger det nordiske landskabsmaleri. Vi træder ind i den nordiske natur set med kunstnernes øjne, og dykker ned i mulden, lægger os i græsset, klatrer op på fjeldet, går en tur langs kysten, sejler ud på havet, kigger på himlen, mærker regnen og blæsten – og ser solen bryde frem. Foredraget er en lystvandring gennem nordisk kunst fra guldalderen og frem til den helt nye samtidskunst.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Højskolelærer og pianist Niels Troldborg: Sangaften med nordiske sange

Tirsdag d. 20. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30-11.50 Højskolelærer og naturguide Henning Sørensen: Nordisk mytologi. Som optakt til eftermiddagens program giver HS os en indføring i nordisk mytologi

kl. 15.00 – 17.00 Henning Sørensen genfortæller Johannes V. Jensen ”Den lange Rejse”. Med Den lange Rejse ville Johannes V. Jensen skabe en nordisk, ikke-kristen version af Biblens skabelsesberetning med Adam og Eva. Johannes V. Jensens idé har først og fremmest været at give en virkelighedstro fremstilling af menneskets tilblivelse, der bygger på Darwins evolutionsteori. At virkeligheden, som den er, er et under, er hele værkets udsagn.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.30 Højskolelærer Jimmi Ekløv: ”Symbolisterne”. Hamsun, Strindberg, Stuckenberg, Jørgensen og Sophus Clausen. En generation af yngre nordiske digtere mødtes i 1880érne i København omkring tidsskriftet Tårnet, i et opgør med brandianismen. Få år efter var de skilt ideologisk og for alle vinde

Onsdag d. 21. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 09.00 – 13.00 Ekskursion til Koldinghus for at se udstillingen ”Super/Natural”,
hvor den finske guldsmed Mari Keto har omdannet Koldinghus’ ruinsal til en sammenhængende, overnaturlig installation, hvor man kan træde dybt ind i et glitrende og absurd natursceneri. Med materialer som ædle metaller, døde engle og sommerfugle, videofilm, kragefjer, akryldiamanter og en udstoppet elg. Den finske guldsmed og kunstner reflekterer på denne måde over konsekvenserne af menneskets rovdrift på naturen

13.00 Lidt sen frokost på højskolen efter hjemkomst

kl. 15.00 – 17.00 Museumsassistens og cand.mag i litteraturvidenskab Lotte Gotthardsen: Foredrag om den finske forfatter Tove Jansson, der vil fokusere på TJ vej ind og ud af bøgerne om Mumitroldene med nedslag i hendes virke som både billedkunstner, satire-tegner, mumi-businesskvinde og husbygger

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Vi kører til Alsion i Sønderborg, hvor vi skal til koncert

kl. 20.00 Koncert med Sønderjyllands symfoniorkester. Dirigent og solist: Alexandru Radu, violin. På programmet er Corelli: Concerto grosso, opus 6, nr. 3 ,Bach: Violinkoncert i a-mol og Vivaldi: De fire årstider. Mange har Vivaldis “De fire årstider” stående på hylden. Og det er der god grund til. Det er noget af den mest populære klassiske musik overhovedet. “De fire årstider” er nemlig fuld af melodier og af billeder, der gengiver noget, alle mennesker kender: Naturen.
Vivaldi skrev ”De fire årstider” i 1723, men det var først i 1900-tallet, at man begyndte at interessere sig for komponisten og hans værker. Siden er værket indspillet mere end 300 gange, og der findes formentlig ikke det symfoniske orkester med respekt for sig selv, som ikke har haft den på repertoiret.

Ved disse koncerter opføres værket i sin helhed med orkestrets egen violinist Alexandru Radu i rollen som både solist og dirigent.

Torsdag d. 22. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 09.30 – 11.50 Sognepræst Anette Jensen: Jón Kalmar Stefánsons Himmerige og Helvede trilogien. Anette Jensen er tidligere leder af Nordisk Informationskontor i Flensborg

kl. 15.00 – 17.00 Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Mellem Øst og Vest. Her ligger de tre små baltiske lande Estland, Letland og Litauen. Balterne er måske ikke et direkte broderfolk, men de er i hvert fald nære fætre. Vi dykker ned i den baltiske kultur, hvor den spiller sammen med det nordiske og hvor den skiller sig ud. Vi ser på sprogenes betydning for hvordan balterne opfatter sig selv, os, og hvordan vi ser dem. Vi introduceres for den baltiske tradition for poetisk dokumentarfilm med kortfilmen ’10 Minutes Older’ og en film senere på aftenen med en kort introduktion.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Filmaften som fortsættelse af eftermiddagens program v /Niels Bjørn Wied

Fredag d. 23. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensang

kl. 09.30- 11.50 Højskolelærer Jimmi Ekløv: Astrid Lindgren og hendes forfatterskab. Et åndeligt forfatterskab for både børn og voksne

15.00 – 17.00 Højskolelærer Anja Kjølby: Edvard Munch – Selvportræt mellem uret og sengen. Munch er en af det 20. århundredes største kunstnere. Hans kunst spænder vidt, og gør ham til en éner, der påvirkede, ikke bare samtidens kunstnere, men også generationerne efter. Når Munchs kunst stadig rammer os, er det fordi, han gennem fordybelse i sit eget sinds kringelkroge formår at udtrykke noget, der er almen gyldigt. Tag med på opdagelse i Munchs verden, der er præget at tidlige prøvelser og en grundlæggende eksistentiel angst, som vi kan spejle os i dag.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Festlig afslutningsaften med sang, musik og fortælling

Lørdag d. 24. februar

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.30 Farvel og på gensyn

Kurset er udsolgt