Påskekursus (UDSOLGT!)

16. – 22. april 2019

Højskolen Østersøen åbner døren til et påskekursus, hvor vi gennem kunst, musik og foredrag vil fejre påskens budskab og sammen glæde os over tilværelsen og over at vi er til. Ugen byder på Bachs ”Johannespassion” med det hæderkronede Flensburger Bach-Chor og Ensemble i St. Marien i Flensburg.

Vi tager på tur til det skønne Ribe, hvor vi besøger Brorsons Taarnborg og hører Torben Bramming fortælle om stedet og Brorson.

På Ribe Kunstmuseum ser vi udstillingen: ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen”.

Vi skal desuden til påskegudstjeneste i Haderslev Domkirke, drikke kaffe på Restaurant Knapp på Løjt Land og fejre påsken i ord, billeder og toner.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

5.000,00 (Dobbeltværelse) / 5.600,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Tirsdag den 16. april

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/højskolelærerne Anja Kjølby og Niels Troldborg

Onsdag den 17. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling v/højskolelærer Jimmi Ekløv

09.30-11.50   Anja Kjølby: Kvinderne fra Skagen – om Michael Anchers kvindeskildringer. Foredraget er optakt til morgendagens besøg på Ribe Kunstmusen

12.00             Middagsmad

14.00-17.00   Eftermiddagstur til Løjt Land: Vi kører en tur ud på det smukke, bakkede Løjt Land, hvor vi besøger Løjt Kirke, der rummer fantastiske udsmykninger af Eckersbergs lærermester Jes Jessen Herefter kører vi til det fine Etablissement Knapp, der ligger smukt placeret i skoven. Her drikker vi vores eftermiddagskaffe og spiser lagkage inden turen går tilbage til højskolen.  Turen ledes af Jimmi Ekløv

18.00             Aftensmad

19.15             Jimmi Ekløv: Det nordiske lys. Mens forårets lys sender sine første varme stråler ned over os, ser vi nærmere på ”lyset” i nordisk poesi, litteratur og kunst.

Torsdag den 18. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling v/forstander Karim Pedersen

09.30-17.00   Heldagstur til Ribe: Turen i Ribe starter med et besøg i Taarnborg, der bl.a. var salmedigteren og biskoppen H.A. Brorsons bolig. Her tager præst Torben Bramming imod og vil fortælle om huset og Brorson. Vi spiser vores medbragte mad inden, der bliver tid til på egen hånd at se på Ribe. Her er der mulighed for at slentre gennem de små, hyggelig gader, besøge den imponerende Domkirke eller andet, før vi besøger Ribe Kunstmuseum, der er et af Danmarks ældste kunstmuseer og huser en flot samling af dansk kunst fra 1750-1950. Museet, der slog dørene op allerede i 1891, er indrettet i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtfulde villa ved Ribe Å. Vi skal se den anmelderroste udstilling: ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen”, hvor kunstneren dyrker både karakterportrættet, det intime, private og indadvendte samt en lysere palet, end han ellers er kendt for. turen går hjemad serveres der en kop kaffe/the med hjemmebagte småkager i museets café. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             ”Jeg vælger mig april” – årstidens sange fra højskolesangbogen v/Niels Troldborg

Fredag den 19. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling v/Niels Troldborg

09.30-11.50   Niels Troldborg: Bachs ”Johannespassion” – Jesu lidelseshistorie fra Getsemane Have til gravlæggelsen. Foredraget er en introduktion til eftermiddagens koncertoplevelse

12.00             Middagsmad

14.00             Afgang med bus

15.00-17.00   Langfredagskoncert i St. Marien Kirche, Flensburg: Flensburger Bach-Chor og Bach-Ensemble opfører Johann Sebastian Bachs “Johannespassion”. Koret hører til Nordtysklands kendteste og mest traditionsrige, så der venter en flot musikalsk oplevelse i St. Marien, hvor Flensburg-kunstneren Käte Lassen (1880-1956) har lavet de store glasmosaikker. (Varighed: ca. 2 timer). HUSK PAS! Turen ledes af Niels Troldborg

17.45             Forventet hjemkomst

18.00             Aftensmad

Friaften med tid til refleksion

Til aftenkaffen serveres vi en skøn lagkage.               

Lørdag den 20. april

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling v/Niels Troldborg

09.30-11.50   Niels Troldborg: ”Resurrexit!” – Opstandelsen i musikken hos de klassiske mestre.

Påsken er en af de højtider der er komponeret mest musik til gennem tiderne. Denne formiddag vil vi se nærmere på påsken i et musikhistorisk perspektiv, og vil især gå i dybden med værker af de store wienerklassiske mestre Haydn, Mozart og Beethoven.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Anja Kjølby: Maleriske måltider. Fra det simple og enkle måltid til frokost i det grønne og mad i farver, fra romantisk middag for to til festmåltidets eksotiske og farvestrålende glans. Gennem billedkunstens værker ser vi nærmere på måltidets funktion til hverdag og fest, og vi ser nærmere på betydningen af begrebet ”nydelse”.

18.00             Aftensmad

19.15             Filmaften – ”Barbettes Gæstebud”: Se eller gense Gabriel Axels Oscar-vindende filmatisering af Karen Blixens novelle

Søndag den 21. april

07.30-08.30   Morgenmad

09.00             Afgang med bus

10.00             Påskegudstjeneste i Haderslev Domkirke

12.30             Påskefrokost

15.00-17.00   Anja Kjølby: Påskens billeder. Verdenskunsten er fyldt med billeder, der fortæller om begivenhederne i Påsken. Fra ”Indtoget i Jerusalem” til ”Opstandelsen”. Vi ser nærmere på et lille udvalg af værker fra byzantinske ikoner til moderne kunst.

18.00             Middag

19.15             Afslutningsaften med sang, musik og fortælling ved Anja Kjølby og Niels Troldborg

Mandag den 22. april

08.30-09.00   Farvel og på gensyn v/Anja Kjølby og Niels Troldborg

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station

Kurset er udsolgt, men du kan altid prøve at kontakte os på tlf. 7462 4700, for at høre om der eventuelt skulle være opstået en ledig plads.