Rusland – Storslået historie og kultur: Tsaren, Tjajkovskij og Putin den Store

24. – 30. marts 2019

Mellem Asien og Europa, der ligger det mægtige Rusland. Den russiske identitet er splittet mellem det at være europæer, østerlænding eller helt sin egen. Hvorfor gør russerne som de gør? Det finder vi ud af når vi dykker ned i den russiske historie, kultur og mentalitet. Vi ser også nærmere på den moderne politiske virkelighed og det stormagtspil der udspiller sig mellem Rusland og Vesten (eller Rusland og resten) på den internationale scene. Russerne har en storslået, men også dramatisk historie og kultur. Med foredrag, debat og koncerttur til Flensborg kommer vi helt tæt på Tjajkovskij, Tolstoj og Putins Rusland.

Kursusleder: Højskolelærer Niels Bjørn Wied

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.600,00 (Dobbeltværelse) / 5.200,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 24. marts

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.30             Velkomst og kursusintroduktion v/ Niels Bjørn Wied og Karim Pedersen

Mandag den 25. marts (Rusland før og nu)

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Foredrag ’Ruslands Historiske Arv I’ v. Niels Bjørn Wied

Russernes historie er både dramatisk og storslået, men hvor meget kender vi egentlig til russisk historie før Rasputin og Lenin? Vi tager på en 1000 år lang rejse fra Ruslands fødsel til den sidste tsar Nikolaj den 2.s skæbnetime.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Foredrag ’Putins Rusland’ del II – Rusland efter 1989 v. Niels Bjørn Wied

Af medierne i Vesten bliver Vladimir Putin ofte set som en irrationel og magtsyg diktator, der regerer Rusland, som det passer ham.

At Rusland bemægtiger sig Krim-halvøen, er for mange blot et eksempel og et bevis på Putins utilregnelighed. Hans handlinger opfattes som en hån af det vestlige demokrati og menneskerettighederne. Men hvad er i grunden Putins motiv?

Bliv klogere på det spørgsmål når vi ser nærmere på Putins Rusland fra tiden efter 1989 og frem til 2018.

18.00             Aftensmad

19.30             Sangaften med pianist Niels Troldborg

Vi synger forårssange fra Højskolesangbogen og nyder at vi er til. 

Tirsdag den 26. marts (Kirke og kunst)

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Foredrag ’Tsaren, Patriarken og det 3. Rom’ v/ Niels Bjørn Wied

Vi tar på en rejse gennem 1000 års russisk (kirke) historie.

Vores rejse begynder da Vladimir 1. af vikingedynastiet Rurik kristner russerne, vi drager videre op gennem den russiske historie til Peter den Stores reformer, Lenins revolution og undertrykkelsen af kirken under kommunismen. Videre til kirkens genfødsel af Sovjetunionens aske. Helt frem til i dag hvor Putin og Patriarken Kirill går sammen i for at genrejse Rusland som det 3. Rom og Moskva som hovedsæde i den ortodokse verden.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Foredrag om russiske immigrant kunstnere. Marc Chagall og Mark Rothko var begge russisk-jødiske immigranter der blev pionerer inden for moderne kunst og som satte store aftryk, især i vestlig kunsthistorie. v/ Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.30             Filmaften med dokumentaren ’Vinter on Fire’ om den ukrainske Euro-Maidan revolution og diskuterer bagefter Ruslands og Vestens rolle i den ukrainske tragedie.
v/ Niels Bjørn Wied

Onsdag den 27. marts (Koncerttur til Flensborg)

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling om de russiske mindretal i de baltiske lande og Ukraine v/ Niels Bjørn Wied

09.30-11.50   Foredrag som optakt til aftenens koncert v/ Niels Troldborg

Det er den helt store russiske musik der er på programmet, når vi som optakt til aftenens koncert ser nærmere på Prokofievs 2. klaverkoncert i g-mol og Tjajkovskijs symfoni nummer 5. Foredraget vil udover at være en introduktion komponisterne og de værker vi skal høre, også forsøge at forklare og komme med eksempler på hvad den berømte, russiske musiktradition er, hvordan denne tradition er opstået og hvordan den på væsentlige områder er anderledes end den meget tysk-dominerede tradition vi kender herhjemmefra.

13.00             Afgang til det smukke Flensborg, hovedbyen for det danske mindretal.

Turen ledes af Niels Troldborg og Karim Pedersen

13.30             Vi går en lille tur rundt i smukke Flensborg by der er fuld af charme og et moderne

storbyliv.

14.45             Foredrag ved det Europæiske Center for Mindretalsspørgsmål om deres arbejde.
Efter foredraget drikker vi kaffe i deres lokaler.

17.00             Middag på Ristorante Roma der ligger lige over for Deutsches Haus, hvor koncerten spilles.

19.00             Afgang til koncerthuset.

19.30             Symfonikoncert, Flensborg. Værker af: Ljadow, Prokofiev og Tjajkovskij

ca. 22.00       Forventet hjemkomst

Torsdag den 28. marts (Rusland bag facaden)

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Foredrag ’I skoven dyb og mørk – russisk eksistentiel tænkning’
v/ Kaare Meldgaard

Den russiske folkesjæl stikker dybt og til tider mørkt – og det afspejler sig i den russiske litteratur og filosofiske tænkning – Fra Dostojevskijs eksistentielle mesterværker til Shestov’s filosofiske fortolkning heraf og Tolstojs monumentane romaner.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00 Foredrag ’Sovjetismens lange skygger’ v/ forfatter og lektor ved Syddansk Universitet Erik Kulavig

Fra og med bolsjevikkernes magtovertagelse i oktober 1917 forsøgte Ruslands nye politiske ledere med en blanding af gyldne løfter og i stigende omfang især med vold og magt at slette fortiden og gennemføre en total omkalfatring af det politiske og økonomiske system og af borgernes hverdag og kultur. Målet var det nye socialistiske menneske og en effektiv og højproduktiv socialistisk industristat. På trods af utrolige materielle og ikke mindst menneskelige omkostninger blev målet aldrig bare tilnærmelsesvis nået. I stedet udvikledes et fattigdoms- og mangelsystem, hvor borgerne opfandt forskellige strategier til at få det bedste ud af en hård og undertiden håbløs tilværelse. Af dette opstod en særlig kultur og mentalitet, der er blevet betegnet som sovjetismen. Det er et højst sammensat og kompliceret fænomen, der har rødder tilbage i russisk kultur, men især er formet af sovjettiden. Hvad det nærmere består af, vil blive belyst i foredraget, og konsekvenserne for det moderne Rusland vil blive diskuteret.

18.00             Aftensmad

19.30             Oplæg og debat ’Hvad stiller vi op med russerne?’ v. Niels Bjørn Wied

Oven på nogle af ugens mange indtryk lægges der op til debat under overskriften ’hvad stiller vi op med russerne?’.

 Fredag den 29. marts (Russiske litteratur og kunst)

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Foredrag ‘Mikhail Bulgakov og den plagede Mester’ v. cand.mag. Jesper Nyeng.

Med foredraget stiller Jesper skarpt på Bulgakovs forfatterskab og dykker ned i hovedværket Mesteren og Margarita, som blev skrevet i skjul for Stalins censur.

Jesper er uddannet i Russisk sprog og kultur fra Københavns Universitet og underviser i litteratur på Folkeuniversitetet.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Foredrag ’Russisk kunst og kulturhistorie’ v/ Niels Bjørn Wied

En vaskeægte tour de force igennem klassisk russisk litteratur og maleri, frem til de buldrende 1920’ers plakatkunstnere, videre igennem Stalins ’Socialistisk Realisme’ og frem til den moderne og subtilt systemkritiske novelle ’Snestormen’, der ofte sammenlignes med Tolstojs klassiske novelle ’Herre og Tjener’.

18.00             Afslutningsmiddag

19.30             Afslutningsaften med sang og russerhistorier. Bagefter serverer vi en lille vodka og blini v/ trojkaen Niels Bjørn Wied, Niels Troldborg og Karim Pedersen

Lørdag den 30. marts

08.45-09.15   Farvel og på gensyn v/ Niels Bjørn Wied

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station