Sensommer i grænselandet (Udsolgt)

5. – 11. august 2018

I grænselandet er man i det daglige liv beriget af, at to kulturer mødes. Vi skal høre gode foredrag, ligesom vi skal høre om og opleve stor kunst. Vi inviterer på éndagstur til ferieøen Sild, hvor vi rejser gennem flot natur, maleriske landsbyer, eksklusive turistområder og dansk kulturhistorie. Vi skal også til NordArt, Rendsburg, som er en af Europas største udstillinger for samtidskunst. Turen går også til Sønderborg, hvor vi skal se på moderne kirkekunst i to af byens kirker samt besøge universitets-komplekset Alsion, som ligger smuk ned til Alssund.

Kursusleder: Annemarie Morris og højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.400,00 (Dobbeltværelse) / 5.000,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag d. 5. august

kl. 16.00 Ankomst og indkvartering

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Sensommer i grænselandet: Velkomst og præsentation af program ved Annemarie Morris og højskolelærer Anja Kjølby.

Mandag d. 6. august

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensamling v/Annemarie Morris

kl. 09.30-11.50 Annemarie Morris, tidl. medlem af Etisk Råd: Engang talte vi om blomsterne og bierne. Om etik ved livets grænser.

kl. 12.00 Frokost

kl. 15.00-17.00 Anja Kjølby: Vadehavet – Natur og kultur i verdensklasse. Hør om et af verdens vigtigste tidevandsområder, som ikke bare byder på storslået og vild natur, men også rummer et væld af spændende historier om et barsk liv tæt på de store kræfter i naturen. Hør om Nationalpark Vadehavet, det forunderlige fugletræk og menneskeskæbner i marsken.

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Sangaften med Niels Troldborg. Vi synger sommer- og sensommersange fra Højskolesangbogen

Tirsdag d. 7. august

kl. 07.30 – 08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensamling v/Niels Troldborg

kl. 09.30-ca.11.30 Sognepræst Sten Haarløv, Løgumkloster: Præst i grænselandet. I tiden som præst ved Ansgar i Flensburg havde Sten Haarløv talrige tillidshverv nord og syd for grænsen. Han var bl.a. i en årrække formand for det sydslesvigske præstekonvent og med i planlægningen af Den Sydslesvigske Kirkehøjskole.

kl. 13.00-ca.21.00 Ekskursion til NordArt, Rendsburg: Siden 1999 har det tidligere jernstøberi Carlshütte i Rendsburg/Büdelsdorf dannet rammen om en af Europas største sommerudstillinger for moderne kunst – NordArt. Over 200 kunstnere fra alverdens lande udstiller i parken og de gamle støberihaller. Jernstøberiet åbnede i 1827 og lukkede i 1997. Med dets historiske bygninger, de enorme støberihaller, den omfattende park med gamle træer har Kunstwerk Carlshütte udviklet sig til et meget specielt sted ikke kun for udstillinger men også koncerter, oplæsnings-arrangementer, teaterforestillinger og filmvisninger. Glæd dig til en eftermiddag i kunstens tegn, hvor der er afsat masser af tid til at udforske og gå i dybden. Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 17.30 Middag på Restaurant Brückenterrassen i Rendsburg (ekskl. drikkevarer, der købes for egen regning). Det hyggelige spisested ligger lige ned til Kielerkanalen og har hilser man på skibene, der passerer ved at bl.a. at spille nationalsang.
kl. ca. 21.00 Forventet hjemkomst til højskolen, hvor der vil være hyggeligt samvær over et glas rødvin i spisesalen.

Onsdag d. 8. august

kl. 08.45-ca. 18.45 Heldagstur til Vadehavsøen Sild: Den tyske vadehavs-ø Sild er kendt som et ferieparadis for velstående tyskere, men øen byder på så meget mere. Her findes en spændende kulturhistorie og naturen er helt unik. Der er ikke langt fra Nordsøkyst til Vadehavets tidevandszone og marsk. Vi sejler med færgen fra Rømø til List, og kører herfra til den gamle kommandør-by, Keitum, hvor vi bl.a. besøger St. Severin Kirke og spiser medbragte madpakker. Herefter går turen til Hörnum, øens sydspids, hvorefter vi kører mod hovedbyen Westerland for at tage kører på toger, der transporterer os over Hindenburg-dæmningen tilbage til fastlandet. HUSK PAS og evt. euro. Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 19.00 Middag

kl. 20.00 “Historien om den fantastiske musik”. Niels Troldborg spiller Chopin, Mozart mv. og fortæller om sit liv med musikken, musikalske århushistorier fra Det Jyske Musikkonservatorium, og om både gode, dårlige og utrolige oplevelser som musiker, akkompagnatør, klaverlærer og foredragsholder.

Torsdag d. 9. august

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensamling v/Niels Troldborg

kl. 09.30-11.50 Anja Kjølby: Menneske eller blot maler. Emil Noldes liv og billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler og endte som en af de største ekspressionistiske malere i det 20. århundrede. Med jernvilje, fighterånd, lyst og talent satte Nolde dog alt ind på kunsten – og vandt trods mange kampe og nederlag. Hør om Noldes mange facetter og tidens holdninger til ekspressionistisk kunst.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-17.00 Ekskursion til Nolde Museet: Vi kører til Nolde Museet i Seebüll, for på malerens fødselsdag at se udstillingen: ”Emil Nolde – Vandreår. Opdagelsen af farven”, der bl.a. viser værker fra begyndelse af karrieren. Noldes tidligere hjem, har siden 1957 været åbent for publikum, og her kan man nyde de skiftende udstillinger samt besøge den pragtfulde blomsterhave. HUSK PAS! Turen ledes af Anja Kjølby

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Annemarie Morris: Sønderjyske fortællere og skæbner. Efter fortællingen smager vi på et par af de berømte kager fra det sønderjyske kaffebord.

Fredag d. 10. august

kl. 07.30-08.30 Morgenmad

kl. 08.45 Morgensamling v/Annemarie Morris

kl. 09.30-11.00 Annemarie Morris: Moderne dansk kirkekunst. Hør om hvordan ny kunst i kirken kan bidrage til en frugtbar nytolkning af traditionen – en nutidig forkyndelse til øjet, der kan åbenbare aspekter af evangeliet.

kl. 12.00 Frokost

kl. 13.00-ca. 17.00 Ekskursion til Sønderborg: Vi kører til Sønderborg, hvor vi besøger Christianskirken, der har udsmykning af Arne Haugen-Sørensen fra 2007 samt Skt. Marie Kirken, der i 2011 fik to farvestrålende glasmosaikker i øst-vinduerne udført af Per Kirkeby, der i år fylder 80 år. Herefter går turen til Alsion med universitetskompleks samt koncertsal, og hvor udsmykningen er udført af Olafur Eliasson. Her drikker vi kaffe caféen med udsigt til Alssund. Turen ledes af Annemarie Morris

kl. 18.00 Middag

kl. 19.00 Festlig afslutningsaften med sang og fortælling ved Annemarie Morris, Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag d. 11. august

kl. 07.30 Morgenmad

kl. 08.30 Morgensamling. Farvel og på gensyn ved Annemarie Morris og Anja Kjølby

Kurset er udsolgt.