Smag på Sønderjylland (Udsolgt)

3. – 9. juni 2018

Vi inviterer til et kursus i Sønderjylland, lige i vandkanten i Aabenraa, på Højskolen Østersøen. Her er smukt hele året, men den tidlige sommer er noget ganske særligt her ved fjorden.

På kurset skal vi opleve Sønderjylland både i henseende til egnens lange og brogede historie, dens kultur og natur og nogle af de helt specielle traditioner. Vi har tilrettelagt ture ud i marsken, ud på det smukke Løjt Land, til Hellevad mølle og til Bjarke Ingels flotte nye museum i Blåvand. Vi kommer også syd for grænsen til Noldes Museum, og ikke mindst til Slesvig domkirke, til Klostret på Holm og til Gottorp Slot.

Før vi drager ud bliver vi godt forberedt gennem foredrag om historie, kunst, natur og musik. Med andre ord så skulle kurset gerne såvel oplyse som oplive – to sider af samme sag.

Vi glæder os til at tage imod dig her i vandkanten, når Sønderjylland er smukkest!

Kursusledere: Annemarie Morris & højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.700,00 (Dobbeltværelse) / 5.300,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 03. juni

16.00 Ankomst og indkvartering.

18.00 Middag.

19.30 Velkomst og kursusintroduktion v/forstander Hanne Fischer og højskolelærerne Anja Kjølby og Niels Troldborg. Herefter aftenkaffe.

Mandag den 04. juni

08.45 Morgensamling

09.30 Højskolelærer Anja Kjølby: Menneske eller blot maler. Emil Noldes liv og hans billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler. Foredraget er optakt til eftermiddagens tur til Noldemuseet i Seebüll.

12.00 Middag

13.30 Tur til Noldemuseet og marskens flotte landskab. Museet er indrettet i den store ejendom, som maleren Emil Nolde 1927 lod bygge på en kunstig høj. Vi ser årets udstilling: “Emil Nolde – Vandreår. Opdagelse af farven”. Kaffen drikker vi undervejs.

18.00 Buffet

19.00 Vinsmagning med Carstensens Tehandel

Tirsdag den 05. juni

08.45 Morgensamling

10.00-17.30 Heldagstur til Blåvand, Tirpitz Stillingen og det nyåbnede museum: Dagens tur byder på Bjarke Ingels verdensklassemuseum og på stor natur. Vi sætter kursen mod Vadehavskysten og kører først mod Esbjerg, hvor vi vil spise vores medbragte madpakker ved Hjerting Kirke. Her vil vi også besøge den smukke kirke, hvor der fortælles om tilblivelsen og Robert Jacobsens udsmykning. Herefter går turen til Blåvand og udstillingsbygning ved Tirpitz Stillingen der åbnede i 2017. Efter en halv times introduktion bliver der bliver tid til på egen hånd, at udforske de forskellige udstillinger: ”Den skjulte Vestkyst”, ”Rav – havets guld” eller ”En hær af beton”.

18.00 Middag

19.00 Sangaften med pianist og højskolelærer Niels Troldborg

Onsdag den 06. juni

08.45 Morgensamling v./ foredragsholder Annemarie Morris

09.30 Annemarie Morris fortæller om Aabenraa som Søfartsby. I flere århundreder byggede man her på
byens værfter flotte sejlskibe, som anløb havne i Østersøen og Middelhavet, senere også i Amerika, Sydafrika og Asien. Søfarten har sat sit præg på Aabenraa især i sejlskibstiden og frem til i dag. Optakt til eftermiddagens tur

13.30 Vi kører en tur ud på det smukke Løjt Land, hvor vi besøger Løjt Kirke, og hører om det enestående inventar. Herefter
kører vi til det fine Etablissement Knapp, hvor vi drikker eftermiddagskaffe midt i skoven. Turen ledes af Annemarie
Morris.

19.00 Annemarie Morris fortæller om Sønderjyske digtere og forfattere. Herefter smager vi på et par af de berømte sønderjyske kager til aftenkaffen.

Torsdag den 07. juni

08.45 Morgensamling.

09.3-11.50 Højskolelærer Jimmi Ekløv: Om Knud Lavard, kong Valdemar og Sønderjyllands fødsel

12.00 Frokost

13.30-17.30 Tur til Hellevad Mølle: Vi besøger det gamle landbrug, der er omlagt til økologi og ferieparadis for familier. Vi får en rundvisning og hører stedets historie og efterfølgende serveres en økologisk udgave af et sønderjysk kaffebord.

18.00 Middag

19.00 Pianist og højskolelærer Niels Troldborg: Min ven Chopin. Niels Troldborg spiller og fortæller om den store polske komponist.

Fredag den 08. juni

08.45 Morgensamling.

09.30 Heldagstur til Slesvig med besøg på Skt. Hans Klostret på Holmen, Skt. Petri Domkirke med det smukke Bordesholm-alter og sidst men ikke mindst Gottorp Slot, der er det store landsdelsmuseum for kunst, kulturhistorie og arkæologi. Vi spiser den medbragte madpakke i den danske roklubs lokaler. Turen ledes af Jimmi Ekløv og Niels Bjørn Wied

18.00 Afslutningsmiddag

19.30 Maleriske måltider – et causeri kunstens veldækkede borde v/Anja Kjølby. Herefter festlig afslutningsaften

Lørdag den 09. juni

08.30 Morgensamling. Farvel og på gensyn v/forstander Hanne Fischer og Anja Kjølby

Fællestransport afgår 09.40

Kurset er udsolgt