Sønderjyske perler

16. – 22. juni 2019

Højskolen Østersøen byder sommeren velkommen ved Aabenraa Fjord, og serverer en perlerække af besøg på unikke steder i det sønderjyske krydret med sang og musik, en bred vifte af spændende foredrag om kunst, natur og kultur samt god mad og smagsoplevelser. Vi skal til det smukke Løjt Land og nyde kaffen på den fine Restaurant Knapp. Turen går også til marsk og Vadehavskyst, når vi besøger Nolde Museet og efterfølgende spiser en skøn middag på Danmarks skønneste bondegård, Klægager, i Ballum. Aabenraa byder også på mange spændende ting, og ugen sluttes af med et besøg på hærvejskroen Café Ellegaard, hvor værterne trakterer med sang og musik.

Kurset er tilrettelagt i samarbejde med Ældresagen Herlev og er åbent for alle.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.900,00 (Dobbeltværelse) / 5.500,00 (Enkeltværelse)

 

Alt inkluderet

 

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Rødekro station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 16. juni

13.00             Bus afgår fra Herlev Stationsplads til Højskolen Østersøen

16.30             Ankomst til højskolen og indkvartering

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/Anja Kjølby

 

Mandag den 17. juni

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: De danske kyster. Havet er allestedsnærværende i Danmark og vi har en imponerende kystlinie på over 8.000 km. Siden kunstnere i begyndelsen af 1800-tallet begyndte at skildre det danske landskab, har kystmotivet haft en særlig betydning. Vi ser på guldaldermalernes vidunderlige skildringer til Janne Klerks fotografiske dokumentation af Danmarks kyster.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Forstandertime – Et møde med højskolens forstander

18.00             Aftensmad

19.15             ”Du danske sommer” – sangaften med højskolelærer og pianist Niels Troldborg

 

Tirsdag den 18. juni

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Jørn Buch, historiker og foredragsholder: Synnejysk identitet. Mange går rundt med en forestilling om, at sønderjyder er noget særligt, men det er ikke rigtigt. Sønderjylland som region er noget særligt, selv om mange har svært ved at definere, hvori dette særlige består. Det er klart at mange sønderjyder er anderledes end mange andre i Danmark – nogen er tyske og andre er meget danske – men den sønderjyske identitet er ikke medfødt, den er tillært – bevidst eller ubevidst. Foredraget vil komme ind på det særligt sønderjyske i dag, både omkring identiteter og mentaliteter, sprog og historie.

12.00             Middagsmad

14.00-17.00   Eftermiddagstur til Løjt Land: Vi kører en tur ud på det smukke Løjt Land, hvor vi besøger Løjt Kirke, og Aabenraa-maleren Jes Jessen udsmykning. Herefter kører vi til det fine Etablissement Knapp, der ligger smukt placeret i skoven. Her drikker vi vores eftermiddagskaffe og spiser lagkage inden turen går tilbage til højskolen. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             Vinsmagning. Vi nyder sommeren og lader vineksperten fra Carstensens Tehandel i Aabenraa guide os igennem smagsprøver på et par sommervine.

Onsdag den 19. juni

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Vadehavet – Natur og kultur i verdensklasse. Hør om et af verdens vigtigste tidevandsområder, som ikke bare byder på storslået og vild natur, men også rummer et væld af spændende historier om et barsk liv tæt på de store kræfter i naturen. Hør om Nationalpark Vadehavet, det forunderlige fugletræk og menneskeskæbner i marsken.

12.00             Middagsmad

Fri eftermiddag: Gå en tur og udforsk Aabenraa på egen hånd. Spadser langs den dejlige strand eller sæt dig med avis eller bog og en kop kaffe på vores terrasse med udsigt til Aabenraa fjord. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slot eller det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby

18.00             Aftensmad

19.15             Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Kaffe og kage. Præsentation af det sønderjyske kaffebord, hvorefter højskolens køkken byder på et mindre udvalg fra det store kagebord, bl.a. småkager og den berømte ”brødtorte”.

 

Torsdag den 20. juni

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Anja Kjølby: Mennesket eller blot maler – Noldes liv og billedkunstneriske arbejde er en spændende fortælling om bondesønnen, der ville være maler og endte som en af de største ekspressionistiske malere i det 20. århundrede. Med jernvilje, fighterånd, lyst og talent satte Nolde dog alt ind på kunsten – og vandt trods mange kampe og nederlag.

12.00             Middag

14.00-20.00   Udflugt i Noldes landskab: Vi kører mod marsk- og Vadehavsregionen for at besøg Nolde Museet, Seebüll lige syd for grænsen. Noldes tidligere hjem, har siden 1957 været åbent for publikum. Vi skal se årets udstilling samt besøge den pragtfulde blomsterhave. HUSK PAS! Herefter går turen gennem marsken op mod Ballum, hvor vi skal besøge Klægager, der i 2017 blev udpeget som Danmarks smukkeste gård. Her byder Ruth og Christian Lorenzen indenfor til fortælling, og så spiser vi en skøn, hjemmelavet sønderjysk sommermiddag (drikkevarer for egen regning). Turen ledes af Anja Kjølby

Efter hjemkomsten til højskolen serveres der naturligvis aftenkaffe i spisesalen.

 

Fredag den 21. juni

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: “Historien om den fantastiske musik”. Niels spiller udvalgte klaverstykker og fortæller om sit liv med musikken samt musikalske århushistorier fra Det Jyske Musikkonservatorium – og om både gode, dårlige og utrolige oplevelser som musiker, akkompagnatør, klaverlærer og foredragsholder.

12.00             Middagsmad

13.30-17.00   Højskoleeftermiddag på Café Ellegaard, Sommersted: Vi slutter ugen af med et besøg hos Mette og Børge Solkær, der siden 1991 har drevet et skønt spille- og forsamlingssted i den gamle hærvejskro, Ellegaard, fra 1740 ved Jels Å. Her skal vi nyde området, drikke kaffe og synge sammen. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Afslutningsmiddag

19.15             Anja Kjølby: Maleriske måltider – et causeri over billedkunstens veldækkede borde.

Herefter serveres ostebord og et glas rødvin.

Lørdag den 22. juni

08.45-09.15   Farvel og på gensyn v/Anja Kjølby

09.40             Bus afgår til Herlev

Kurset er udsolgt.