Sommer i vandkanten

30. juni – 6. juli 2019

Kun få ledige pladser tilbage. Ring på +45 7446 4700 for at høre om du kan nå at få en plads.

Højskolen Østersøen er smukt beliggende ved Aabenraa Fjord, og vi byder derfor sommeren velkommen fra vandkanten. Ugen er fyldt med to flotte ekskursioner til vands samt et besøg i Rendsburg på Nordeuropas største kunstudstilling – NordArt. Fra den tidligere søfartsby Aabenraa går turen til Helgoland, hvor vi ikke bare skal høre om pirater og bombninger under 2. Verdenskrig men også kommer helt tæt på det imponerende fuglefjeld. Fra Rømø og Sild sejler vi ud for at se nærmere på Nationalpark Vadehavet og sælbestanden i området. Ugen krydres med spændende foredrag om kunst, kultur og natur samt vinsmagning og masser af sang.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.900,00 (Dobbeltværelse) / 5.500,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 30. juni

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/Anja Kjølby

Mandag den 1. juli

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: De danske kyster. Havet er allestedsnærværende i Danmark og vi har en imponerende kystlinie på over 8.000 km. Siden kunstnere i begyndelsen af 1800-tallet begyndte at skildre det danske landskab, har kystmotivet haft en særlig betydning. Vi ser på guldaldermalernes vidunderlige skildringer til Janne Klerks fotografiske dokumentation af Danmarks kyster.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Balterne – De Nye nordiske Naboer. Mellem Øst og Vest. Her ligger de tre små baltiske lande Estland, Letland og Litauen. Balterne er måske ikke et direkte broderfolk, men de er i hvert fald nære fætre der bor på kanten af Norden. Vi dykker ned i den baltiske kultur, hvor den spiller sammen med det nordiske og hvor den skiller sig ud. Vi ser på sprogenes betydning for hvordan balterne opfatter sig selv, os, og hvordan vi ser dem.

18.00             Aftensmad

19.15             ”Du danske sommer” – Sangaften med højskolelærer og pianist Niels Troldborg

Tirsdag den 2. juli

07.30-07.00   Morgenmad

07.00             Helgoland – Fuglefjeld og eksplosiv historie: Vi stævner ud og sætter kursen mod den røde sandstensklippeø i Nordsøen. Efter sejladsen ankrer skibet op, og vi fragtes i land via de landsætningsbåde, der i pendulfart sejler frem og tilbage, når turistbådene stævner ind til Helgoland. Herefter foregår turen til fods, når vi går gennem byzonen og stiger op til den øverste del af øen, hvor vi skal opleve øens flotte fuglefjeld. (Turen rundt er på ca. 3-4 km). Her er det muligt at komme helt utrolig tæt på bl.a. suler, rider og lomvier. Undervejs kommer øens historie tæt på, når vi passerer sprængkratere fra 2. Verdenskrig, og vores guide vil ikke bare præsentere den fantastiske natur, men også åbne op for historien om en strategisk vigtig placeret ø, der har været skueplads for helt uvirkelige hændelser. Forplejningen (ekskl. drikkevarer) sker ombord på skibet, der sejler os tur/retur til Büsum. Turen ledes af Anja Kjølby og naturvejleder fra Sort Safari. HUSK PAS og euro til køb af drikkevarer m.m.

21.00             Forventet hjemkomst til højskolen, hvor der serveres en bid brød

Onsdag den 3. juli

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30–11.00 Anja Kjølby: NordArt – Introduktion til årets udstilling

11.30             Middagsmad

12.30-17.30   Ekskursion til NordArt, Rendsburg: Siden 1999 har det tidligere jernstøberi Carlshütte i Rendsburg/Büdelsdorf dannet rammen om en af Europas største sommerudstillinger for moderne kunst – NordArt. Omkring 200 kunstnere fra alverdens lande udstiller i parken og de gamle støberihaller. Jernstøberiet åbnede i 1827 og lukkede i 1997. Med dets historiske bygninger, de enorme støberihaller, den omfattende park med gamle træer har Kunstwerk Carlshütte udviklet sig til et meget specielt sted. Glæd dig til en eftermiddag i kunstens tegn. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             Vinsmagning. Vi nyder sommeren og lader vineksperten fra Carstensens Tehandel i Aabenraa guide os igennem smagsprøver på et par sommervine.

Torsdag den 4. juli

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Vadehavet – Natur og kultur i verdensklasse. Hør om et af verdens vigtigste tidevandsområder, som ikke bare byder på storslået og vild natur, men også rummer et væld af spændende historier om et barsk liv tæt på de store kræfter i naturen. Hør om Nationalpark Vadehavet, det forunderlige fugletræk og menneskeskæbner i marsken.

12.00             Middagsmad

Frieftermiddag: Gå en tur og udforsk Aabenraa på egen hånd, spadser langs den dejlige strand eller sæt dig med en kop kaffe på vores terrasse med udsigt til Aabenraa fjord. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slot eller det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby

18.00             Aftensmad

19.15-20.45   Anja Kjølby: Skimmelrytteren. Genfortælling af forfatteren Theodor Storm sidste roman, der handler om marskens og Vadehavets sagn, overtro og virkelige livsvilkår – og ikke mindst angsten for stormfloden

Fredag den 5. juli

07.30-08.30   Morgenmad

08.30-16.30   SælSafari i Nationalpark Vadehavet: Turen går først til Rømø, hvorfra vi sejler til havnebyen List på nordspidsen af den tyske ø, Sild. Herfra går turen med kutter ud til sælbankerne i Vadehavet, hvor vi skal opleve sælerne sole sig, tage en dukkert i bølgerne eller kigge nysgerrigt efter os. Undervejs fiskes der med mini-trawl, så vi får et indblik i hvilket mylder af liv, der gemmer sig på havets bund. Tilbage igen på Rømø går turen kort forbi Sankt Clemens Kirke med de mange flotte kommandørsten, der vidner om øens storhedstid, hvor man sendte utallige mænd afsted på hvalfangst langt mod nord. Turen ledes af Anja Kjølby og Niels Bjørn Wied i samarbejde med naturvejleder fra Sort Safari.

18.00             Afslutningsmiddag

19.15             ”Længslers tog over bølger blå” – afslutningsaften med Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag den 6. juli

08.30-09.00   Farvel og på gensyn v/Anja Kjølby

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station

Kun få ledige pladser tilbage. Ring på +45 7446 4700 for at høre om du kan nå at få en plads.