Verdenskulturarven

5. – 11. maj 2019

Oplev Verdens kulturarv i Syddanmark og Grænselandet. Kongernes Jelling, Vadehavet, Brødremenigheden i Christiansfeld og Dannevirke er fantastiske attraktioner der vidner om at dansk kultur- og naturarv kan noget helt særligt. Vi byder på spændende foredrag og tager på ture rundt i landskabet til UNESCO udpeget verdensarv, ligesom vi også skal smage på nogle af de kulturgastronomiske perler fra regionen. Kurset byder bl.a. på en tur til Vadehavet og en gåtur på Dannevirkes hovedvold ved Hedeby. Så kom og vær med til at opleve og fejre vores fantastiske verdensarv.

Kursusleder: Højskolelærerne Niels Wied og Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

4.900,00 (Dobbeltværelse) / 5.500,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 5. maj

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.30             Velkomst og kursusintroduktion v/Niels Wied og Anja Kjølby

Mandag den 6. maj

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Wied: Harald Blåtand og vikingernes Danmark. Harald Blåtand er en af de mest markante danske konger og hans gigantiske Bygningsværker og monumenter i bl.a. Jelling og Slesvig er verdenskulturarv den dag i dag. Vi ved at Harald var konge i Danmark, og hans regeringstid står som et brud med de tågede sagnkongers tid. Hans regeringstid indvarsler en ny og spændende tid for Danmark. Tag med tilbage til vikingernes Danmark når vi varmer op til nogle af ugens ekskursioner.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Anja Kjølby: Mod evigheden – om maleren Jeppe Madsen Ohlsen fra Christiansfeld, der var særligt optaget af at skildrede fødebyens religiøse liv i en særpræget magisk realisme.

18.00             Aftensmad

19.30             ”Kom maj du søde milde” – sangaften v/højskolelærer Niels Troldborg, hvor vi synger fra højskolesangbogen og fejrer, at vi er til.

Tirsdag den 7. maj

07.30-08.30   Morgenmad

08.30-17.30   Ekskursion til Kongernes Jelling og Christiansfeld: Vi sætter kursen mod Jelling for at besøg stedet, der markere grundlæggelsen af den danske nation. Allerede i 1994 blev monumentområdet i Jelling optaget på UNESCO’s verdensarvsliste og man har i nyere tid gjort meget for at give besøgende en autentisk oplevelse af hvordan det var i Jelling på Harald, Gorm og Thyras tid. Der er mulighed for på egen hånd at opleve området og besøge museet, inden vi spiser vores medbragte mad og fortsætter til Christiansfeld. Byen, der blev grundlagt i 1773, har en helt særlig arkitektur og historie som er forbundet med brødremenigheden, der stadig lever mellem byens gule mure. Ved ankomsten spadserer vi en tur gennem den smukt renoverede by. Man kan ikke sige Christiansfeld uden også at sige honningkager. Vi indtager kaffen på Brødremenighedens fine gamle hotel hvor der også serveres de famøse Christiansfeld kager. Turen ledes af Niels Wied

18.00             Aftensmad

19.30             Jan Wittrup, grænselandshistoriker: Hvorfor huskes der intet om Gottorperne eller Aabenraas svar på Skamlingsbanken? Et kærligt-kristisk foredrag om Aabenraas erindringskultur anno 2019. Grænselandshistoriker Jan Wittrup har både dansksindede og tysksindede familierødder i Aabenraa gennem 8 generationer og er ansat på Gottorp Skolen i Slesvig.

Onsdag den 8. maj

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-17.30   Ekskursion til Dannevirke og Hedeby: Dagens tur går syd for grænsen til området lige uden for Slesvig med det historiske voldanlæg, Dannevirke og vikingebyen Hedeby, der efter mange års forarbejde i 2018 blev udnævnt til verdenskulturarv. Vi starter ved Dannevirke Museum og tager en rundtur på hovedvolden, hvor vi undervejs vil høre om Dannevirkes historie. Efterfølgende går turen ind til Slesvig og ned til bredden af Slien, hvor vi spiser medbragt frokost i det danske mindretals roklub. Herefter går turen til Hedeby og Vikingemuseet, hvor det er muligt på egen hånd at fordybe sig i udstillingen, der handler om det, der var en af vikingetidens vigtigste bosættelser. Turen ledes af højskolelærer Jimmi Ekløv og Niels Wied. HUSK PAS!

18.00             Aftensmad

19.30             Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Kaffe og kage. Præsentation af det sønderjyske kaffebord, hvorefter højskolens køkken byder på et mindre udvalg fra det store kagebord, bl.a. småkager og den berømte ”brødtorte”.

Torsdag den 9. maj

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Vadehavet – Natur og kultur i verdensklasse. Hør om et af verdens vigtigste tidevandsområder, som ikke bare byder på storslået og vild natur, men også rummer et væld af spændende historier om et barsk liv tæt på de store kræfter i naturen. Hør om Nationalpark Vadehavet, det forunderlige fugletræk og menneskeskæbner i marsken.

12.00             Frokost

Frieftermiddag: Gå en tur og udforsk Aabenraa på egen hånd, spadser langs den dejlige strand eller sæt dig med en kop kaffe på vores terrasse med udsigt til Aabenraa fjord. Mulighederne er mange. Vi kan bl.a. anbefale et besøg på Kunstmuseet Brundlund Slot eller det lille kulturhistoriske museum, der fortæller om Aabenraa som søfartsby

18.00             Aftensmad

19.30-21.00   Debataften v/Niels Wied: Er vi virkelig verdens lykkeligste folk? Hvis vi virkelig er verdens lykkeligste folk, er det så på grund af vores velfærdssamfund? Eller måske på grund af vores dejlige øl? Har det over hovedet noget med ’hygge’ at gøre? Og hvilken rolle spiller tillid, religion og økonomi? Vi tager hul på debatten, runder disse og mange flere spørgsmål efter et kort oplæg

Fredag den 10. maj

07.30-08.30   Morgenmad

09.00-17.00   Ekskursion til Nationalpark Vadehavet med besøg på Vadehavscentret, Trøjborg Slotsruin og Tøndermarsken: Ugen sidste tur starter med et besøg i Vadehavscentret i Vester Vedsted. Oplev arkitekt Dorthe Mandrups enestående arkitektur, hvor den tagrørsbeklædte bygning nærmest vokser op af jorden i det flade marsklandskab. Der er mulighed for på egen hånd at nærstudere udstillingen ”Trækfuglenes Vadehav”, der fortæller om naturens cyklus i Nationalparken. Vi spiser vores medbragte mad inden turen går ned langs Vadehavskysten og videre til den maleriske Trøjborg Slotsruin, der tidligere var Valdemar Atterdags slog og senere blev skænket til Daniel Rantzau som tak for hans indsats i krigen mod svenskerne. Her skal vi høre fortællinger om østers, magt og rigdom. Endelig slutter vi turen af med at køre til Det Fremskudte Dige og Vidåslusen ved Højer, hvor vi kan nyde udsigten over Vadehavet. Turen ledes af Niels Wied og Anja Kjølby

18.00             Afslutningsmiddag

19.30             Afslutningsaften med sang, musik og fortælling v/Niels Wied, Anja Kjølby og Niels Troldborg

Lørdag den 11. maj

08.45-09.15   Farvel og på gensyn v/Niels Wied

09.40             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station