Vinter i vandkanten

17. februar – 02. marts 2019

Højskolen Østersøen åbner dørene for 2 uger fyldt med oplevelser, samvær og rum til fordybelse og refleksion. Kurset byder blandt meget andet på to festlige koncerter med Sønderjyllands Symfoniorkester med værker af bl.a. Barber, Grieg, Mozart, Hayn og Schubert. Vi tager også på kunstmuseum for at se ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen” i Ribe og Per Kirkeby på Gottorp Slot i Slesvig samt plakatkunstner Gitte Kath i Aabenraa. Højskolens lærere vil holde spændende foredrag, og der vil være studiekredse med samfundsdebat og kreative udfoldelser. Kom og vær med, når vi sammen gør vinteren lidt lysere i vandkanten ved Aabenraa Fjord.

Kursusleder: højskolelærer Anja Kjølby

Du kan vælge om du ønsker at bo på enkelt eller dobbeltværelse. Hvis du ønsker at bo på enkeltværelse betaler du en merpris på typisk 600,- kr. Hvis du ønsker at bo sammen med en ven eller veninde, skal du blot oplyse personens navn ved tilmelding.

6.100,00 (Dobbeltværelse) / 6.700,00 (Enkeltværelse)

Alt inkluderet

På Højskolen Østersøen har vi valgt at inkludere alle dele af opholdet i prisen for kurset. Vi synes det er nemmere for dig at gennemskue hvad du får, og vi slipper for at skrive en masse med småt!

På ekskursioner er alle entréer og programlagte måltider inkluderet. Hvis måltiderne ikke er inkluderet, skriver vi det tydeligt i programmet.

Da det efterhånden er længe siden toget standsede ved banegården i Aabenraa, tilbyder vi dig gratis afhentning ved Tinglev station den dag kurset starter og når du skal hjem igen. Inden kursusstart modtager du et praktisk brev hvoraf det fremgår hvilken togforbindelse du skal vælge, hvis det skal passe bedst med afhentningstidspunktet.

Du betaler ikke ekstra for sengetøj og håndklæder når du tager på en kort kursus hos os.

Køkkenet sørger for fuld forplejning hele døgnet. Lige fra du står op hvor de disker op med et sundt og nærende morgenmåltid til om aftenen hvor der serveres varm kaffe og the.

Søndag den 17. februar

16.00-18.00   Ankomst og indkvartering

16.50             Gratis bus afgår fra Tinglev Station til højskolen

18.00             Middag

19.15             Velkomst og kursusintroduktion v/højskolelærerne Anja Kjølby og Niels Troldborg 

Mandag den 18. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Vis mig dit ansigt. Et billedforedrag med udgangspunkt i kunstens mange portrætter. Billedkunstnere har gennem århundreder været optaget af portrættet. Ikke bare som værker, der skulle være repræsentative – men også fordi ansigtet er så velegnet til at skildre menneskelige følelser. Foredraget vil tage os med på kryds og tværs i kunsthistorien, og vi vil stå ansigt til ansigt med mennesker i alle livets faser.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds – vælg en af følgende muligheder for hele kurset:

I Skriv! v/Anja Kjølby: Gennem mangeartede, sjove og inspirerende skriveøvelser sætter vi gang i skrivelysten, ser vores tanker, erindringer og oplevelser på skrift og finder modet til at dele ordene med andre.

II Musikforståelse – Bag om den klassiske musik v/Niels Troldborg: Hvad er en symfoni, en koncert, en sonate egentligt? Hvor kommer de fra, og hvordan er de blevet til. Vi analyserer, diskuterer og lytter til musikværker, som kan hjælpe os til en større forståelse for dels hvad den klassiske musik overhovedet er, og hvordan vi som “musikbrugere” kan få mere ud af at lytte til den.

III Politik og samfund v/højskolelærer Kaare Meldgaard: Klima og miljø – Verdens fremtid? Klimadebatten fylder mere og mere i vores hverdag – fra flyrejser, kød-fri dage, forbud mod plast og meget andet – til det store billede hvor FN’s klimapanel udtaler, at hvis vi ikke gør noget radikalt nu, kan det få ekstreme konsekvenser i fremtiden. Hvor står vi i dag? Og hvorfor ser det ud til at vi gør så lidt – og nogen fornægter det hele. Vi skal kigge på både klimafakta, klimapsykologi og klimafilosofi – og forhåbentligt få større indsigt.

18.00             Aftensmad

19.15             ”Liden sol i disse uger” – sangaften med Niels Troldborg

Tirsdag den 19. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Kvinderne fra Skagen – om Michael Anchers kvindeskildringer.

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Ekskursion til Ribe Kunstmuseum: Vi kører til Ribe for at besøge et af Danmarks ældste kunstmuseer, der huser en flot samling af dansk kunst fra 1750-1950. Museet, der slog dørene op allerede i 1891, er indrettet i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtfulde villa ved Ribe Å. Vi skal se den anmelderroste udstilling: ”Michael Ancher og kvinderne fra Skagen”, hvor kunstneren dyrker både karakterportrættet, det intime, private og indadvendte samt en lysere palet, end han ellers er kendt for. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             Filmaften: Møllehave – Hellere forrykt end forgæves. Vi ser Peter Klitgaards portræt af Johannes Møllehave fra 2018, hvor forfatteren fortæller om sig selv og en række danske kulturpersonligheder, som står ham særligt nær.

Onsdag den 20. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Jimmi Ekløv: Symbolisterne. Hamsun, Strindberg, Stuckenberg, Jørgensen og Sophus Clausen. En generation af yngre nordiske digtere mødtes i 1880’erne i København omkring tidsskriftet Tårnet, i et opgør med brandesianismen. Få år efter var de skilt ideologisk og for alle vinde

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds

I Skriv! v/Anja Kjølby: Gennem mangeartede, sjove og inspirerende skriveøvelser sætter vi gang i skrivelysten, ser vores tanker, erindringer og oplevelser på skrift og finder modet til at dele ordene med andre.

II Musikforståelse – Bag om den klassiske musik v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/Niels Bjørn Wied: Det er valgår ikke bare til folketinget, men også til EU-parlamentet. Derfor ser vi nærmere på dansk EU-politik i lyset af forbehold, BREXIT og de globale udfordringer der truer i horisonten.

18.00             Aftensmad

Friaften – Rum til fordybelse, eftertanke og samtaler                         

Torsdag den 21. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Unplugged design – om plakatkunstneren Gitte Kath.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Besøg på kunstmuseet Brundlund Slot: Vi spadserer til det nærliggende Brundlund Slot for at besøge kunstmuseet. Den nyåbnede udstilling viser en præsentation af den internationalt anerkendte plakatkunstner Gitte Kath fra Christiansfeld, som har arbejdet med plakater siden 1980. Udstillingen vil rumme et udvalg af hendes enestående og særprægede arbejder fra 1980’erne til 2015. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.30             Mulighed for at deltage i St. Jørgens Højskoleforenings foredragsaften med Lars N. Henningsen, tidl. arkiv- og forskningsleder: Værdikamp og folkeuro i Sønderjylland. Sidst i 1790’erne greb en bred folkebevægelse Sønderjylland, hvor menighederne protesterede imod nye ritualer, bønner og salmer i kirken. . I dag er uroen glemt, men historien viser, hvordan reformationens budskab var trængt ud i befolkningen, og hvordan datidens dannelseselite kom på kant med et folkeflertal. Den berører spørgsmål, som lever den dag i dag, om tradition overfor fornyelse i kirken, om konflikt mellem kultureliter og ”almindelige folk”, om afstand mellem centrum og periferi.

Fredag den 22. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Introduktions til aftenens koncert med værker af Barbers Adagio for strygere, Griegs to elegiske melodier og Mozarts Symfoni nr. 41 samt 3. sats fra Lars-Erik Larssons Pastoral-suite og Anders Koppels Toccata for vibrafon, marimba og orkester.

12.00             Middagsmad

Frieftermiddag

18.00             Aftensmad

19.00             Afgang med bus

20.00-22.00   Koncert i Deutsches Haus, Flensburg: Sønderjyllands Symfoniorkester med dirigent Henrik Vagn i spidsen byder denne aften på et helt særligt program. Oplev Toccata for vibrafon, marimba og orkester, skrevet af Anders Koppel skrevet til den danske slagtøjsduo ”Safri Duo”, og ved aftenens koncert fremført af orkestrets slagtøjsduo Henrik Cornelius Hansen og Henrik Termansen. Desuden bliver der mulighed for at nyde Barbers adagio for strygere, Griegs to elegiske melodier og Mozarts sidste og udødelige Symfoni nr. 41 med tilnavnet ”Jupiter”. (Varighed: ca. 2 timer). Turen ledes af Niels Troldborg

22.45             Forventet hjemkomst til højskolen, hvor der serveres natmad 

Lørdag den 23. februar

08.00-09.30   Morgenmad

Formiddagen er til fri disposition

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Højskolelærer Niels Bjørn Wied: Den Baltiske vej – Poetiske film fra kanten af Norden. Balterne har en lang tradition for at lave smukke, poetiske dokumentarfilm. Vi ser to af dem, en om eftermiddagen og en om aftenen. Efter hver film diskuterer vi filmens temaer, hvad den gør ved os, hvor den skiller sig ud- og hvor den ligner, det vi kender.

18.00             Aftensmad

19.15             Den Baltiske vej – program v/Niels Bjørn Wied fortsat 

Søndag den 24. februar

08.00-09.30   Morgenmad

10.00-11.50   Anja Kjølby: Vadehavet – Natur og kultur i verdensklasse. Hør om et af verdens vigtigste tidevandsområder, som ikke bare byder på storslået og vild natur, men også rummer et væld af spændende historier om et barsk liv tæt på de store kræfter i naturen. Hør om Nationalpark Vadehavet, det forunderlige fugletræk og menneskeskæbner i marsken.

12.00             Middagsmad

13.00-17.00   Ekskursion i marsklandskabet: Vi kører til området omkring Tøndermarsken for at opleve de mange pibe- og sangsvaner, der opholder sig her i vinterperioden, inden turen går tilbage til de sibiriske yngleområder. Vi er i selskab med naturvejleder fra Sort Safari, der vil åbne op for de første forårstegn i marsken. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftenmad

Friaften

Mandag den 25. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Kaare Meldgaard: På eventyr – om indre og ydre opdagelsesrejser

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds

I Skriv! v/Anja Kjølby: Gennem mangeartede, sjove og inspirerende skriveøvelser sætter vi gang i skrivelysten, ser vores tanker, erindringer og oplevelser på skrift og finder modet til at dele ordene med andre.

II Musikforståelse – Bag om den klassiske musik v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/Niels Bjørn Wied: Er Grønland på vej væk? Det er valgår og mens danskerne går til stemmeurnerne, ja så gør færingerne og grønlænderne det også. Den næste statsminister er statsminister for alle dele af rigsfællesskabet og derfor skal vi efter et oplæg diskutere om Grønland er på vej væk og hvem der er den bedste på posten til at holde sammen på rigsfællesskabet i en brydningstid, hvor riget slår revner.

18.00             Aftensmad

19.15             Sangaften med sange fra højskolesangbogen og Niels Troldborg ved klaveret 

Tirsdag den 26. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Anja Kjølby: Malerens natur – om Per Kirkebys liv og værk. Hvad sker der når man helliger sig kunsten helt og aldeles? Vi dykker ned i en af dansk kunst allerstørste profiler, når vi ser nærmere på værker af maleren, grafikeren, skulptøren og forfatteren Per Kirkeby (1938-2018).

12.00             Middagsmad

13.00-17.45   Vi tilbringer eftermiddagen på Gottorp Slot, hvor Landesmuseum Schleswig-Holstein med en omfattende særudstilling markerer at Per Kirkeby ville være fyldt 80 år i efteråret. Per Kirkeby var en af de få danske kunstnere, der fik et stort navn i Tyskland, og via sine professorater i Karlsruhe og Frankfurt am Main, har han haft stor indflydelse på flere generationer af tyske kunstnere. Der er ligeledes mulighed for at se den permanente udstilling i galleriet Klassisk Moderne Kunst, hvor Rolf Horn Samlingen har hjemme. Her findes en af Nord-tysklands flottes samlinger af ekspressionistisk kunst med værker af bl.a. Emil Nolde. Turen ledes af Anja Kjølby

18.00             Aftensmad

19.15             Filmaften: Denne aften er der mulighed for at se dokumentarfilmen ”Mand falder” fra 2015. Hvad sker der, når en verdenskunstner pludselig mister sine naturgivne evner? Filminstruktøren Anne Wivel har fulgt sin ven, maleren Per Kirkeby, på nært hold, efter at han faldt og slog hovedet. 

Onsdag den 27. februar

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer Peter Andresen: Kulturteori – det umuliges kunst

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Studiekreds

I Skriv! v/Anja Kjølby: Gennem mangeartede, sjove og inspirerende skriveøvelser sætter vi gang i skrivelysten, ser vores tanker, erindringer og oplevelser på skrift og finder modet til at dele ordene med andre.

II Musikforståelse – Bag om den klassiske musik v/Niels Troldborg

III Politik og samfund v/Niels Bjørn Wied: Det er valgår og derfor ser vi nærmere på nogle af de politiske temaer et sådant indeholder. Efter et oplæg debatterer vi de fremtidsudsigter vi står over for og de løsninger som de forskellige politiske partier byder ind med.

18.00             Aftensmad

Friaften – Rum til fordybelse, eftertanke og samtaler 

Torsdag den 28. februar 

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Højskolelærer og pianist Niels Troldborg: Rundt om Carl Nielsen. Vi kender alle Carl Nielsens folkelige sange, men meget af hans øvrige musik opleves måske som mere “moderne” og svært tilgængelig. Vi dykker ned i Carl Nielsens historie, og ser nærmere på hvem han var, både som menneske og komponist. Undervejs synger vi selvfølgeligt et udvalg af Carl Nielsens dejlige sange fra højskolesangbogen.

12.00             Middagsmad

15.00-17.00   Højskolelærer Jimmi Ekløv: Det nordiske lys. Med foråret komme og lyset tilbagevenden, vil vi nærmere på ”lyset” i nordisk poesi, litteratur og kunst

18.00             Festmiddag

Herefter hyggeligt samvær samt sang, musik og fortælling v/Niels Troldborg

Fredag den 1. marts        

07.30-08.30   Morgenmad

08.45             Morgensamling

09.30-11.50   Niels Troldborg: Introduktion til aftenens koncert med Haydns Symfoni nr. 60, Mozarts Klarinetkoncert og Schuberts Symfoni nr. 4.

12.00             Middagsmad

Frieftermiddag                 

17.30             Tidlig aftensmad

18.30             Afgang med bus

20.00-21.15   Mozarts klarinetkoncert i Ribe Domkirke: Komponisterne Haydn og Mozart omtales ofte sammen med Beethoven som tilhørende ”Den første Wienerskole”, hvortil Schubert også undtagelsesvis medregnes. Mozarts Klarinetkoncert er i centrum af programmet med Sønderjyllands Symfoniorkester egen Nicolai Eghorst som solist. Orkestret dirigeres af Leo Siberski. Er herlig afslutningskoncert med stemning fra 1800-tallets Wien. Turen ledes af Niels Troldborg og Anja Kjølby

22.30             Forventet hjemkomst hvorefter der serveres et lille ostebord med et glas rødvin

Lørdag den 2. marts

08.30-09.00   Farvel og på gensyn v/Niels Troldborg og Anja Kjølby

09.30             Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station

Ret til ændringer forbeholdes