Projekbeskrivelse

Decemberglæde

01. – 07. december 2019

Højskolen Østersøen åbner dørene op denne jul, for et adventskursus fyldt med oplevelser, samvær og inspiration til den lange, mørke vintertid.

Kurset byder blandt andet på årets julekoncert med det lokale Jomfru Fanny Bigband samt Schleswig-Holsteinisches Landestheater og Sinfoniorkesters opsætning af Tjajkovskijs berømte ballet ”Svanesøen” på Stadttheater i Flensburg.

Derudover skal vi besøge to spændende udstillinger henholdsvis på Ribe Kunstmuseum, der viser grafik af Edvard Munch, og på Brundlund Slot Aabenraa, der i anledningen af Genforeningsåret 2020 varmer op med en udstilling om Kunstnergaven til Sønderjylland. I den forbindelse vil historiker Jørn Buch fortælle om denne særlige gave.

Vi får også besøg af sognepræst Anette Jensen, der er ekspert i nordisk litteratur, og derudover er der masser af musikalske indslag, oplæg om kunst og inspirerende samvær på programmet.

 

Kom og vær med, når vi sammen går adventstiden i møde på Højskolen Østersøen.

Kursusleder: Niels Troldborg & Pernille Berg Engelhardt

Priser

5.100 kr. for dobbeltværelse

5.700 kr. for enkeltværelse

TILMELDING

Kursusprogram

Søndag d. 01. december

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 02. december

08:45Morgensamling
09:30Russisk kunst og kulturhistorie. V/ Højskolelærer Niels Bjørn Wied. En vaskeægte tour de force igennem klassisk russisk litteratur og maleri, frem til de buldrende 1920’eres plakatkunstnere, videre gennem Stalins ”Socialistisk Realisme” og hen til den moderne og subtilt systemkritiske novelle ”Snestormen”, der ofte sammenlignes med Tolstojs klassiske novelle ”Herre og Tjener”.
15:00Anette Jensen, sognepræst i Løjt-Genner: Det sårbare menneske i Jón Kalman Stéfanssons ”Historien om Asta” og Mikael Niemis ”At koge bjørn” Jón Kalman Stéfansson og Mikael Niemi er to af Nordens kendte forfattere, den første islandsk, den anden tornedalsfinsk forfatter. Begge romaner er udkommet i 2018, og begge forfattere kredser i romanerne om menneskets sårbarhed og udsathed.
20:00Julekoncert med Jomfru Fanny Bigband. Endnu engang kommer det sønderjyske bigband, der blev dannet i 1989, forbi Højskolen Østersøen. Glæd dig til en swingende julekoncert med Jomfru Fanny Bigbands dygtige musikere.

Tirsdag d. 03. december

08:45Morgensamling
09:30Edvard Munch – Så megen længsel på så lille en flade v/ Elisabeth Hertzum. “I min kunst har jeg forsøgt at forklare mig livet og dets mening. Jeg har søgt at hjælpe andre til at klarlægge livet.” At trænge ind i den norske billedkunstner Edvard Munchs kunst er som at bladre i en levende og gribende dagbog, fordi kunstneren liv spejler sig i værkerne. Mennesket og kunstneren lader sig i dette tilfælde ikke skille ad. Foredraget er introduktion til eftermiddagens ekskursion til Ribe Kunstmuseum.
13:00Ekskursion til Ribe Kunstmuseum: Vi kører til Ribe for at besøge et af Danmarks ældste kunstmuseer, der huser en flot samling af dansk kunst fra 1750-1950. Museet, der slog dørene op allerede i 1891, er indrettet i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtfulde villa ved Ribe Å. Vi skal se særudstillingen ”intense linjer – Munch & Goldstein”, der viser en enestående privatsamling af Edvard Munchs træsnit og fortæller samtidig historien om venskabet mellem den verdensberømte, norske billedkunstner og den hidtil ukendte, danske digter Emanuel Goldstein. Turen ledes af Elisabeth Hertzum.
19:30Sangaften med årstidens sange v/højskolelærer og pianist Niels Troldborg

Onsdag d. 04. december

08:45Morgensamling
09:30”An die Freude" – om Beethovens 9. symfoni v/ Niels Troldborg. Vi varmer op til 2020, hvor man verden over vil fejre Beethovens 250-års fødselsdag, med at se nærmere på et af musikhistoriens vigtigste værk overhovedet samt dets skaber.
15:00”Forventningens glæde” – højtlæsning og fortælling i skumringstimen. Vi tænder stearinlys og serverer en kop kaffe mens vi rykker sammen i skumringen for at høre december-historier og andet godt til lejligheden.
19:30

Torsdag d. 04. december

08:45Morgensamling
09:30 Kunstnergaven til Sønderjylland - kunst og kultur til sønderjyderne i 1920 v/ Jørn Buch, historiker og foredragsholder:. Foredraget vil gøre rede for kunstnergavens komplicerede historie og vise en lang række af de berømte og smukke billeder som udgjorde kunstnergavens hovedværker, bl.a. af Joakim Skovgaard, Tuxen, Anna Ancher og ægteparret Slott-Møller.
Udflugt til Kunstmuseet Brundlund Slot og den smukt pyntede ”Julehjerteby” i Aabenraa: Vi spadser til Brundlund Slot og ser udstillingen ”Givet med glad sind – Kunstnergaven til Søn-derjylland”, hvor der kan ses værker af blandt andre Michael og Anna Ancher, Lauritz Tuxen, Agnes og Harald Slott-Møller, Sigurd Swane, Hermann W. Bissen og Otto Bache. Herefter er der mulighed for at gå videre gennem de gamle gader til Aabenraas centrum, hvor der er pyntet op til den kommende højtid i den hyggelige ”Ju-lehjerteby” på torvet. Turen ledes af højskolelærerne Ann-Marie Nielsen og Ole Melgaard
18:00Festmiddag og derefter hyggeligt samvær med festlige indslag v/ Elisabeth Hertzum og Niels Troldborg

Fredag d. 05. december

08:45Morgensamling
09:30Kunsten at se på kunst v/ Elisabeth Hertzum.. Man skal ikke være kunstekspert for at kunne begå sig på et kunstmuseum eller glædes over den mangfoldighed af udtryk, som billedkunst tilbyder. Vi øver os i kunsten af se ved at gå i dialog med kunstværker og hinanden. Foredraget vil desuden være en appetitvækker til kunstudstillinger landet over i 2020.
15:00”Svanesøen” – introduktion til Tjajkovskijs musik v/ Niels Troldborg. Vi bliver sat grundigt ind i ballettens handlingen, historien og den fantastiske musik, og vil herudover forsøge at komme nærmere ind på komponisten Tjajkovskij både som musiker og som menneske
19:30”Svanesøen” – Ballet på Stadttheater i Flensburg: Schleswig-Holsteiniches Landestheater og Sinforniorkester opfører den berømte ballet med musik at Peter Tjajkovskij og koreografi af Katharina Torwesten (Varighed: ca. 2 timer). Turen ledes af Elisabeth Hertzum

Lørdag d.

08:45Morgensamling
09:00Farvel og på gensyn
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.

Faste indslag*

07:30 Morgenbuffet 

12:00 Frokost – varm anretning

18:00 Middag – kold anretning

Alt sammen tilberedt af vores fantastiske køkken med chefkok Francois Top ved roret.

*Med mindre andet er skrevet i programmet.

Download det fulde printbare kursusprogram

TILMELDING