Projekbeskrivelse

Kultur i november

03. – 16. november 2019

Højskolen Østersøen åbner dørene for 2 uger fyldt med oplevelser, samvær og rum til refleksion.

Kurset byder blandt andet på store koncertoplevelser nord og syd for grænsen, når vi tager til koncert med områdets to symfoniorkestre, lige som Verdis berømte opera ”Rigoletto” er på programmet. Ligeledes skal vi besøge nogle spændende kunstudstillinger, når vi tager til Esbjerg og Ribe Kunstmuseum og besøger Trapholt. I Tønder er der både mulighed for at se på kunst og kulturhistorie, når vi deltager i årets Kulturkonference med temaet: ”Lokalt fællesskab” og skal høre tre oplægsholdere give deres inspirerende bud på hvordan man kan løfte udkantsområder, når bare man løfter i flok.

Kurset er fyldt med masser spændende foredrag ved højskolens egne, dygtige lærere, der hver vil øse af deres viden indenfor kunst, musik, litteratur, filosofi og meget andet. Som deltager har du også mulighed for at sætte dit præg på kurset, når vi i løbet af kurset arbejder med erindringer, både filosofisk, litterært, filmisk og derfor naturligt også trækker på egne fortællinger.

Glæd dig til 14 forrygende dage, hvor du kan høste inspiration til resten af vintermånederne og beruse dig i kulturoplevelser i grænselandet.

Kursusleder: Pernille Berg Engelhardt & Niels Troldborg 

Priser

6.900 kr. for dobbeltværelse

7.500 kr. for enkeltværelse

TILMELDING

Søndag d. 03. november

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 04. november

08:45Morgensamling
09:30Kunsten at se på kunst v/ v/Elisabeth Hertzum. Man skal ikke være kunstekspert for at kunne begå sig på et kunstmuseum eller glædes over den mangfoldighed af udtryk, som billedkunst tilbyder. Vi øver os i kunsten af se ved at gå i dialog med kunstværker og hinanden. Foredraget vil desuden være en appetitvækker til kunstudstillinger landet over i 2020.
15:00Mandagsdebatten: Hvad er ”Kultur” – og hvad skal vi med den? Højskolelærer Kaare Meldgaard lægger op til debat
19:30SangaftenNovember November v/ Niels Troldborg

Tirsdag d. 05. november

08:45Morgensamling
09:30Kulturkonferencen i Tønder: Vi drager til Museerne i Tønder, for at deltage Kulturkonferencen har fundet sted siden 2007, og bliver til gennem et samarbejde mellem Tønder Museums Vennekreds og Venner af Kunstmuseet i Tønder. Dette års tema er ”Lokalt fællesskab”. Det er blevet til et politisk emne, at landets sammenhængskraft er truet. Flere og flere flytter til København eller andre storbyer, mens udkantsområder generelt affolkes og forfalder. Der er dog stor forskel på, hvor hårdt de enkelte udkantsområder er ramt, og hvordan de reagerer. Kan man gøre lokalområdet så attraktivt, at forholdet mellem fraflytning og tilflytning forbedres? Kan man skabe arbejdspladser, institutioner og spændende tiltag, der får folk til at opdage området og til at bosætte sig. Det siges, at uden lokalt fællesskab vil det ikke lykkes. Årets oplægsholdere er: Landmand og direktør Søren Hermansen: ”Fælleskab er fælledskab”. Højskoleleder og fremtidsforsker Tyge Mortensen: "Det lokale fællesskabs betydning". Professor mag.art. Uffe Østergaard: "Europæisk, nationalt og lokalt fællesskab nu og i fremtiden". I frokostpausen vil der desuden være tid til at se nærmere på udstillingerne i museerne.
Friaften

Onsdag d. 06. november

08:45Morgensamling v/Niels Troldborg
10:30”Mørk er november” – en formiddag med årstidens sang v/Niels Troldborg
15:00Erindringens veje v/ Kaare Meldgaard. Et filosofisk foredrag om, hvad erindring fortæller os om det at være menneske.
19:30Filmaften – Danske forfattere på film: I 2020 fylder den danske digter Henrik Nordbrandt 75 år. Vi ser Elisabeth Rygaards portræt af digteren fra 1994 – ”Mellem bjergene og havet” – hvor Nordbrandt var bosiddende i Tyrkiet.
Riaften

Torsdag d. 07. november

08:45Morgensamling
09:30Erindringsværksted I v/Elisabeth Hertzum. Der er denne formiddag mulighed for at deltage i Erindringsværkstedet, hvor vi vil fortælle historier og esrindringer fra vores eget liv. Formiddagen krydres desuden med oplæsning af forskellige forfatteres barndoms- og ungdomserindringer. Medbring gerne en genstand fra det årti du blev født eller var ung.
15:00Mendelssohn – introduktion til aftenens koncert v/ Niels Troldborg
20:00Koncert i Harmonien med Sønderjyllands Symfoniorkester: Aftenens koncert dirigeres af violinist og aftenens solist Kolja Blacher. På programmet er Mendelssohns ”Hebriderne – ouverture”, Tjajkovskijs ”Violinkoncert” og Mendelssohns ”Symfoni nr. 4 (Den italienske)”. (Varighed: ca. 2 timer)

Fredag d. 08. november

08:45Morgensamling
09:30 Mod nye horisonter – landskabet som motiv i moderne kunst v/Elisabeth Hertzum. Når vi flytter fra land til by, digitaliserer os og spenderer mere og mere tid på sociale medier og når klimaforandringer bliver tydelige, så opstår der en længsel naturen og det naturlige. Dette kan aflæses i billedkunsten, hvor landskabsmaleriet igen har fået plads. Vi ser på værker af Poul Anker Bech, Allan Otte, Eske Kath og mange andre.
13:00Kunst-tur til Trapholt, Kolding: Vi kører til kunstmuseet Trapholt for at se udstillingen ”Den Fundamentale Usikkerhed”, der er den danske billedkunstner Eske Kaths første soloudstilling på museet. Eske Kath har de senere år gjort sig bemærket på den danske kunstscene med sine farvestrålende og karakteristiske landskabsmalerier.
19:30Aftenen byder på mulighed for at nyde hyggeligt samvær, gode historier og et glas vin

Lørdag d. 09. november

Formiddagen er til fri disposition
09:00Viva Verdi! v/Niels Troldborg. Om Verdis musik og samtid, samt en introduktion til hans berømte opera ”Rigoletto”.
19:30Opera med Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester i Stadttheater, Rendsburg: Vi skal opleve Verdis populære opera ”Rigoletto”, der blev uropført i 1851. Den dramatiske tragedie om den pukkelryggede og latterliggjorte hofnar Rigoletto kredser om eviggyldige temaer, som kampen for at vinde respekt og trangen til at beskytte det, vi elsker højst. (Varighed: ca. 2 timer)

Søndag d. 10. november

Formiddagen er til fri disposition
13:00”Boyhood” – Filmeftermiddag med oplæg og efterfølgende diskussion: Vi ser Ricard Linklaters anmelderroste film ”Boyhood” fra 2014. Vi følger drengen Mason og hans familie gennem 12 år, fra han er seks år med irriterende storesøster, til han som ung voksen forlader hjemmets trygge ramme for at studere. Gennem disse formative år oplever Mason den ene omskiftende periode efter den anden. Moderens skiftende kærester, faderens pludselig genopdukken i deres liv og derefter mange års weekendbesøg hos ham, flytninger med nye skoler og nye venner, moderens nye ægteskab og nye skilsmisse, flere flytninger, spirende kærlighed, uforløst kærlighed, store drømme og brudte løfter. Og omkring ham skifter moden, musikken og verden. Og han forandrer sig med den.
19:30Aftenen byder på mulighed for at fortsætte med at fortælle barndomserindringer for hinanden

Mandag d. 11. november

08:45Morgensamling
09:30Edvard Munch – Så megen længsel på så lille en flade v/Elisabeth Hertzum. “I min kunst har jeg forsøgt at forklare mig livet og dets mening. Jeg har søgt at hjælpe andre til at klarlægge livet.” At trænge ind i den norske billedkunstner Edvard Munchs kunst er som at bladre i en levende og gribende dagbog, fordi kunstneren liv spejler sig i værkerne. Mennesket og kunstneren lader sig i dette tilfælde ikke skille ad. Foredraget er introduktion til morgendagens besøg på Ribe Kunstmuseum.
15:00Mandagsdebatten v/ Kaare Meldgaard. Døden – En samtale om det uudsigelige
19:00Skumringstime på Aabenraa Bibliotek: I forbindelse med Nordiske Litteraturuge samles man over hele Norden for at læse højt i stearinlysets skær. Vi drager til vores skønne, lokale bibliotek for at nyde en god fortælling.

Tirsdag d. 12. november

08:30Kunst-tur til Esbjerg og Ribe Kunstmuseum: Vi kører til Esbjerg Kunstmuseum for at se udstillingen: ”Wunderkammer 2”, der er et udstillingsprojektet med den anerkendte amerikanske kunstner Mark Dion og den anden udstilling i en serie af tre Wunderkammer-udstillinger, som Esbjerg Kunstmuseum modtog Bikubenfondens Visionspris for i 2017. Mark Dion bruger netop ”Wunderkammeret” som metode til at skabe forundringsfulde forbindelser mellem overraskende fænomener og genstande. Gennem sine store rumlige installationer udfordrer han gængse ideer, om, hvordan vi skaber betydning, ved at forene objektiv, videnskabelig metode med et subjektivt kunstnerisk blik. Vi spiser vores medbragte madpakker undervejs og fortsætter kunstturen med at køre til Ribe for at besøge et af Danmarks ældste kunstmuseer, der huser en flot samling af dansk kunst fra 1750-1950. Museet, der slog dørene op allerede i 1891, er indrettet i industrimanden Balthazar Giørtz’ pragtfulde villa ved Ribe Å. Vi skal se særudstillingen ”Intense linjer – Munch & Goldstein”, der viser en enestående privatsamling af Edvard Munchs træsnit og fortæller samtidig historien om venskabet mellem den verdensberømte, norske billedkunstner og den hidtil ukendte, danske digter Emanuel Goldstein.

Onsdag d. 13. november

08:45Morgensamling om digteren Søren Ulrik Thomsen v/Elisabeth Hertzum
10:30”Syng, syng, syng og vær glad!” – en formiddag med masser af sang v/Niels Troldborg
15:00Erindring og litteratur v/ Kaare Meldgaard. Er forfatteren sandhedsvidne? Hvad sker der med erindringer, når vi forsøger at nedfælde dem? Vi tager på rundtur i verdenslitteraturen – fra Platon til Knausgaard – hvor vi skal se på litteraturens evne til at gengive, fortolke og bearbejde det skete.
19:30Filmaften – Danske forfattere på film: Vi ser Jørgen Leths flotte portrætfilm fra 1999 – ”Jeg er levende” – om digteren Søren Ulrik Thomsen. Digteren læser op, giver et indblik i skriveprocessen og fortæller om nogle afgørende begivenheder i sit liv

Torsdag d. 14. november

09:30Erindringsværksted II v/Elisabeth Hertzum: Der er endnu engang mulighed for at deltage i Erindringsværkstedet, hvor vi denne gang sætter fokus på at kunsten at nedfælde små erindringsglimt fra vores eget liv. Der introduceres forskellige små kreative skriveøvelser, og formiddagen krydres desuden med oplæsning af forskellige forfatteres måder, at erindre på
15:00Introduktion til aftenens koncert med værker af Beethoven og den russiske komponist og pianist Mussorgskij (1839-81) på programmet v/ Niels Troldborg.
20:00Violinkoncert med solist Cosima Soulez Larivière og Sønderjyllands Symfoniorkester i Musik- og Teaterhuset, Aabenraa: Sønderjyllands Symfoniorkester har som partner i Joseph Joachim Konkurrencen i Hannover hver gang inviteret prisvindere til at spille som solister med orkestret. Ved denne koncert er det 3. prisvinderen fra 2018-konkurrencen, Cosima Soulez Lariviere, vi skal høre i Beethovens smukke, klassiske violinkoncert. Desuden er der to værker af komponisten
Mussorgskij på programmet. Først forspil til operaen ”Khovantchina” som Mussorgskij efterlod fyldige manuskripter til ved sin død, og som efterfølgende blev færdiggjort af komponisten Rimskij-Korsakov. Koncerten afrundes med ”Udstillingsbilleder”, som Mussorgskij komponerede i 1874 som en suite for soloklaver. Værket er efterfølgende blevet orkestreret for symfoniorkester af adskillige komponister med Maurice Ravels version som den mest kendte. (Varighed: ca. 2 timer)

Fredag d. 15. november

09:30Vis mig dit ansigtv/Elisabeth Hertzum. Et billedforedrag med udgangspunkt i kunstens mange portrætter og selvportrætter. Billedkunstnere har gennem århundreder været optaget af portrættet og selvportrættet. Ikke bare som værker, der skulle være repræsentative – men også fordi ansigtet er så velegnet til at skildre menneskelige følelser. Foredraget vil tage os med på kryds og tværs i kunsthistorien, og vi vil stå ansigt til ansigt med mennesker i alle livets faser.
15:00"Rundt om Grundtvig" v/ Niels Troldborg. En eftermiddag om Grundtvigs salmer og højskolesange som afslutning på vores 2-uger intensive højskole
18:00Afslutningsfestmiddag
19:30Herefter er der sang, musik og fortælling v/Niels Troldborg

Lørdag d. 16. november

08:45Farvel og på gensyn v/Elisabeth Hertzum
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station

Faste indslag*

07:30 Morgenbuffet 

12:00 Frokost – varm anretning

18:00 Middag – kold anretning

Alt sammen tilberedt af vores fantastiske køkken med chefkok Francois Top ved roret.

*Med mindre andet er skrevet i programmet.

TILMELDING