Projekbeskrivelse

Verdens politiske tilstande

17. – 23. november 2019

Hvad i alverden sker der?

Verden i dag kan være forunderlig og forvirrende – med omskiftelige politiske dagsordener, FAKE NEWS og meget andet. I det første i rækken af vores aktualitets kurser udforsker vi de store træk i den politiske verdensorden. Vi dykker ned i Trumps Verden med Lektor Niels Bjerre-Poulsen, hører om Putins Rusland og diskuterer Kinas spirende rolle. På samme måde vender vi EU’s rolle og hvor det efterlader dansk EU-politik. Til sidst forsøger vi at binde alle trådene sammen i under overskriften ’fremtidens udsigter’. Undervejs krydres det hele med sangaften og andre højskole aktiviteter som sætter en fin ramme om hele temaet.

Kursusleder: Niels Bjørn Wied

Priser

4.900 kr. for dobbeltværelse

5.500 kr. for enkeltværelse

Andre undervisere på kurset

Dekan Mette Thunø, ARTS

Mette Thunø, lektor og PhD i Kina studier ved Aarhus Universitet.
Forskning: omfattende forskningserfaring relateret til Kina inden for det tværfaglige felt af sinologi, antropologi, internationale relationer og interkulturelle relationer
Undervisning: talentudvikling, langvarig undervisningserfaring i kinesisk sprog og om Kina
Ledelse: erfaring med øverste ledelse af store offentlige uddannelsesinstitutioner under reform, strategisk udvikling og politisk manøvrering
Videnudveksling: interkulturel træning for globale virksomheder
Sprogfærdigheder: flydende mundtligt og skriftligt kinesisk (mandarin), tysk og engelsk, modersmål dansk
… og meget mere …

Niels Bjerre-Poulsen lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Verden er foranderlig og til tider også uforståelig. Det samme kan siges om amerikansk politik, men med Donald Trumps indtog i det hvide hus synes amerikansk politik at have nået nye højder i uforudsigelighedens kunst. Niels Bjerre-Poulsen er blandt landets skarpeste analytikere og iagttagere af amerikansk politik.

Niels Troldborg højskoleunderviser og pianist

Niels er en god kender af USA og har rejst rundt De Forenede Stater i mange år. På baggrund af Niels personlige oplevelser tager vi på en tur til landet der er meget
mere end Donald Trump.

Kursusprogram

Søndag d. 17. november

16:00Dørene åbnes for ankomst og indkvartering
17:00Gratis bus afgår fra Tinglev station til højskolen, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.
18:00Aftensmad
19:00Velkomst & kursusintroduktion

Mandag d. 18. november

08:45Morgensamling
09:30Foredraget ’Mit USA – Only in America’ v. Niels Troldborg
Niels er en god kender af USA og har rejst rundt De Forenede Stater i mange år. På baggrund af Niels personlige oplevelser tager vi på en tur til landet der er meget
mere end Donald Trump.
15:00Foredrag om Trumps Verdenv/ Niels Bjerre-Poulsen lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet. Verden er foranderlig og til tider også uforståelig. Det samme kan siges om amerikansk politik, men med Donald Trumps indtog i det hvide hus synes amerikansk politik at have nået nye højder i uforudsigelighedens kunst. Glæd dig til et foredrag der kaster lys over amerikansk international politik og prioriteter. Niels Bjerre-Poulsen er blandt landets skarpeste analytikere og iagttagere af amerikansk politik.
19:30Sangaften med Niels Troldborg

Tirsdag d. 19. november

08:45Morgensamling ’Fub, fusk og fodbold – Russisk demokrati og VM 2018’ v/ Niels Bjørn Wied
09:30Foredrag ’Putins Rusland’ v. Niels Bjørn Wied
Af medierne i Vesten bliver Vladimir Putin ofte set som en irrationel og magtsyg diktator, der regerer Rusland, som det passer ham. At Rusland bemægtiger sig Krim-halvøen, er for mange blot et eksempel og et bevis på Putins utilregnelighed. Hans handlinger opfattes som en hån af det vestlige demokrati og menneskerettighederne. Men hvad er i grunden Putins motiv? Bliv klogere på det spørgsmål når vi ser nærmere på Putins Rusland, den russiske mentalitet og russisk udenrigs- og sikkerhedspolitik. Niels Bjørn Wied har læst russisk, boet i Sankt Petersborg og Letland og rejst i Ukraine.
15:00Foredrag ’Putins Verdensorden’ v. Niels Bjørn Wied
Putin drømmer om en ny verdensorden. En verdensorden hvor ikke bare en eller to supermagter svinger den globale taktstok, men en verdensorden hvor mange stormagter hersker på lige fod. Er Putins drøm realistisk? og hvad er der på spil når vi kigger ind fremtidens tåger? Hvem kommer til at sidde med ved stormagts bordet og hvordan vil de sikre deres plads? Det er nogle af de spørgsmål som bliver vendt i et foredrag der kaster lys over magtbalancen i international politik.
19:30Filmaften:Russisk film m. oplæg af Kaare Meldgaard

Onsdag d. 20. november

08:45Morgensamling om national identitet og minoritetsspørgsmål
’Kan Ukraine lære af den danske model fra 1920? v. Niels Bjørn Wied
09:30Foredrag ’Brydningsstater mellem stormagter’
Det er ikke kun Ukraine der er presset som en lus mellem to negle. I dag er der mange lande rundt om i verden der er klemt mellem stormagterne. Vi tager en tur op i helikopteren og besøger nogle af klodens brændpunkter hvor lande som Taiwan, Irak, Sydsudan, Venezuela, de baltiske lande, ja selv lille Danmark bliver presset af stærke kræfter. v/ Niels Bjørn Wied
Frieftermiddag m. opfordring til at besøge det lokale søfartsmuseum og deres kinesiske udstilling, eller gå en tur igennem Aabenraas hyggelige gamle gader.
19:30Højskoleaften med oplæg og debat – ’Dansk EU-politik’.
Findes der en europæisk udenrigspolitik? Hvor skal lille Danmark placere sig i fremtidens EU? Skal vi af med forbeholdene og ind til kernen i det europæiske samarbejde? Skal vi fortsætte den forsigtige danske linje og have flere forbehold? Eller skal vi følge efter briterne og have et DAXIT? Efter et oplæg tager vi debatten v/ Niels Bjørn Wied. Niels har læst ved det belgiske universitet KU Leuven hvor han specialiserede sig i europæisk udenrigspolitik.

Torsdag d. 21. november

08:45Morgensamling
09:30Foredrag: om Kinas nye position i Verden v/ Kinaekspert og lektor Mette Thunø

Hvad er mon Kinas geopolitiske ambitioner?

Kinas økonomiske dominans de seneste år er blevet helt reel og vi mærker det mere tydeligt end nogensinde før. Vi hører dagligt om handelskrigen mellem USA og Kina, kinesiske interesser i Grønland eller om bekymringerne for teleselskabet Huaweis indflydelse på mange nationale 5G netværk. Hvilken betydning har disse ændrede økonomiske vilkår for den geopolitiske situation? Hvordan forholder Kina sig i storpolitiske konflikter og i internationale organisationer som FN? Er der en skjult dagsorden om verdensherredømme eller om at blive en supermagt på linje med USA? Dette foredrag vil gå i kødet på den seneste udvikling i relation til Kinas udenrigspolitik og lægge op til en diskussion om mulige intentioner og konsekvenser heraf.
15:00Foredrag: Created in China - om kinesisk samtidskunst. v/ Elisabeth Hertzum
Moderne kinesisk kunst er forlængst rykket ind på de store museer over hele den vestlige verden, siden den kontroversielle Ai Weiwei fyldte gulvet i tubinehallen på Tate Modern i 2010 med milioner af håndmalede solsikkefrø. Vi vil se nærmere på et lille udvalg af kinesiske samtidskunstnere, der alle formår både at beherske traditionelle kinesiske udtryk og har adopteret vestlig stilarter og teknikker. Et blik på kinesiske samtidskunst, er samtidig et blik på Vesten, da mange af disse spændende kunstnere forholder sig til både deres egen og vores kultur.
19:30Ba Duan Jin Qi Gong: De 8 Silkeøvelser i selskab med Xiaoyu Jørgensen.

Fredag d. 22. november

08:45Morgensamling
09:30Filosofisk foredrag ’Har fremtiden en fremtid?’ v. Kaare Meldgaard
Politiske og teknologiske forandringer sker hurtigere og hurtigere i en accelererende virkelighed – verden bliver mere og mere kompleks og uoverskuelige – er der plads til de store tanker og sammenhængende ideer om fremtiden – har fremtiden en fremtid?
Eller ender vi i et tidløst nu…
15:00 Højskoleeftermiddag – Vi tager debatten på baggrund af ugens mange oplæg og indryk. Hvor er vi på vej hen og hvad skal der egentlig blive af lille Danmark når bølgerne går højt på verdenshavene de bonede gulve.
18:00Afslutningsmiddag
19:15Afslutning v. Kaare Meldgaard og Niels Wied

Lørdag d. 23. november

08:45Morgensamling
09:00Farvel og på gensyn
09:30Gratis bus afgår fra højskolen til Tinglev Station, til dem der har bestilt. Bussen er tilpasset toget fra Tinglev station.

Faste indslag*

07:30 Morgenbuffet 

12:00 Frokost – varm anretning

18:00 Middag – kold anretning

Alt sammen tilberedt af vores fantastiske køkken med chefkok Francois Top ved roret.

*Med mindre andet er skrevet i programmet.

Download det fulde program

TILMELD