Dynamisk kokkeduo fortsætter Højskolen Østersøens bæredygtige og kreative udvikling

Pr. 15. juli og 15. august er to nye kokke ansat til den daglige drift i køkkenet på Højskolen Østersøen. Her vil den erfarne og dygtige kok Klaus Græns stå ved roret med den eksperimenterende og innovative kok Francois Top ved sin side.

Denne dynamiske duo har til opgave at løfte målet om at gøre højskolen endnu mere bæredygtig, samt at sætte lokale råvarer og økologi på menuen. Højskolens forstander glæder sig til at byde de nye kokke indenfor – ”Det er et løft vi giver vores køkken, for at give vores kursister en endnu bedre og mere hel oplevelse når de besøger højskolen,” fortæller han

Og det er de helt rigtige der er ansat til at løfte opgaven. De to kokke har allerede arbejdet på køkkenets nye manifest, der bygger på 5 grundpiller; Økologi, bæredygtighed, kreativitet, gennemsigtighed og det samlende måltid. ”Køkkenet skal ikke alene tage ansvar for kost og miljø, men også være en kilde til inspiration for både elever, medarbejdere og omgivelser,” fortæller Klaus Græns.

Klaus Græns har arbejdet som køkkenchef i flere af de anerkendte sønderjyske restauranter og har erfaring fra Tyskland, Schweiz og Skotland. Han understreger vigtigheden af at vi ikke kun tænker over køkkenets daglige drift: ”Måden hvorpå vi spiser med hinanden skal gentænkes og udfordres, derudover skal vi helt lavpraktisk sætte ind på madspild og selvproduktion” fortæller Klaus Græns

Klaus Græns og Francois Top har begge et højt gastronomisk niveau, der udover at give kursister en kulinarisk smagsoplevelse, også skal bidrage til udvikling af nye gastronomiske kurser og oplevelser på Højskolen Østersøen. Dette vil ske både i form af ugekurser, og på åbne højskoledage, hvor højskolen åbner op for at især lokale kan benytte sig af højskolens tilbud.

Det åbne højskoletilbud bliver søsat d. 24. – 25. august, hvor gastronomien og skolens køkken er centrum. Her vil man blive præsenteret for udsøgte råvarer, der tager udgangspunkt i årstiden og lokale forhandlere. I samspil med skolens kokkeduo kreerer kursisterne et kulinarisk og kreativt måltid. Med kyndig vejledning får man en hel dag i køkkenet med forskellige inputs fra fx en vinmand, biolog Katrine Turner og selvfølgelig skolens kokke. Dagen afsluttes med en gastronomisk gourmetoplevelse, musik, drinks og fest. Arrangementet er med overnatning på skolen – en kombination af et luksuriøst kroophold med et lære- og oplevelsesrigt højskoleophold.

”Den åbne højskole bliver en forlængelse af den allerede igangværende proces vi har igangsat i 2019. Vi har en ambition om at Højskolen Østersøen skal være et innovativt eksperimentarium i personlig, social og miljømæssig bæredygtighed.” uddyber forstander Morten Erbs