Valgfag

Udover dit linjefag og eksistensfagene, har du mulighed for at vælge forskellige valgfag. Valgfagene er din mulighed for at prøve noget nyt i trygge rammer eller dyrke en interesse, hvor det er din motivation der sætter rammerne.

Når du ankommer til højskolen vælger du valgfag udfra en prioriteringsliste og det går stort set altid op, men det er op til fællesskabet hvilke valgfag og hvor mange valgfag der bliver oprettet.

Idræt

Motion er en stor del af hverdagen på Østersøen at komme ud og være aktiv, bruge din krop og mærke hvordan blodet cirkulere og musklerne sitre, stimulere både sind og krop.

Der er ikke en rigtig eller forkert opskrift på at være aktiv, vi begynder med en test for at finde ud af dit niveau og herefter kan vi målrette din træning efter dit behov og din motivation. Det kan være at du vil kunne løbe langt og længe, eller du vil kunne holde vejret under vand længe, eller måske du hellere vil kunne balancere rundt på en tynd snor? Uanset hvad så er mulighederne mange.

Vi dyrker både styrke, kredsløbs, udholdenheds- og balancetræning, hvor vi både tager naturen i brug og det lokale træningscenter.

Valgfagsunderviser: Nikolaj Qvist & Andreas Hartmann Nielsen 

Klaver og kor

Musik fylder meget i den danske højskole, vi synger morgensang hver morgen, fra den danske højskolesangbog. Og derfor er det også naturligt for os at tilbyde et valgfag i klaver og kor. Valgfagene tilbydes som to separate fag, hvor specielt kor plejer at være populært.

Det handler ikke nær så meget om skønsang, men mere om fællesskab og at udfordre nogle grænser.

Valgfagsunderviser: Niels Troldborg

Gastro

På Højskolen Østersøen indgår alle i dagligdagen, derfor er vores køkken også et vigtigt element vi tager i brug i undervisningen. På gastro valgfag lærer du grundlæggende principper indenfor madlavning, kost og ernæring. Bæredygtighed er en bærende pille i Østersøens værdigrundlag og derfor implementere vi det også i alle aspekter, dette selvfølgelig også i vores køkken. Når du har styr på de grundlæggende principper, tager vi faget til næste skridt og går ud i naturen, hvor du vil lære at identificere og tilberede vild mad. Den vilde mad er med til at gøre os mere selvforsynende, det er lokalt og hverken forarbejdet eller sprøjtet.

Gastro er et fag hvor vi udfordrer og inspirerer, det er lavpraktisk og alle kan være med uanset niveau. Lær at blive mere kreativ, selvforsynende og selvstændig.  

Valgfagsunderviser: Chefkok Klaus Græns & Souschef Francois Top

Grønne finger

Grønne finger er et naturfag hvor vi skal ud og opleve naturen og herigennem finde ud af hvad naturen er og hvilken betydning den har for os. Du vil lærer naturvidenskabelige teorier, alt sammen støttet op gennem praktiske opgaver. Naturen i og omkring Aabenraa er storslået og fuld af resurser og muligheder, der er mulighed for at lave bål på stranden, ro i kajak, overnatte i shelters, vandreture og masser af spiselig natur.

Med naturen i centrum, vil vi få praktiske værktøjer indenfor baggårdslandbrug, selvforsyning, vild mad, natur og klima.

Valgfagsunderviser: Katrine Turner

Sprog

Med Østersøens placering, har sprog altid været en stor del af vores identitet. Med sprog følger der en stor portion kulturforståelse med sig, den måde vi bruger ordene på og snakker med hinanden på er vidt forskellig. Du kan vælge tysk og engelsk og dansk, sporgundervisningen er tilrettelagt efter niveau og behov.

Valgfagsunderviser: Ann-Marie Nielsen, Ole Meldgaard og Tina Klemensø

Billedkunst

På billedkunstholdet går vi i værkstedet, slår hjernen fra og lader hænder og hjerte komme til udtryk. Vi laver collager, maler, tegner og meget andet. Her har du muligheden for at få et valgfag hvor kreativitet er nøgleordet. Dit niveau eller kendskab til billedkunst er underordnet, det vigtige er din interesse.

Tegning

Alle kan tegne – så grib blyanten og oplev, at du med helt enkle midler kan skabe dine egne billeder, dit eget rum og din egen verden. Når du går ”offline” og kun lader stegen være ”online” kan du nedfælde dine iagttagelser, dine observationer og dine forestillinger på en helt anden måde end du måske plejer. Tegning handler om fordybelse og opmærksomhed. Vi skal udforske og eksperimentere, lave opvarmningsøvelser og løse opgaver, tegne objekter og opstillinger, arbejde med temaer samt skabe billedfortællinger og helt abstrakte tegninger. Du får undervejs indblik i spændende tegneteknikker samt kunstnere, der arbejder med tegnekunsten, og du kommer til at tegne med mange forskellige redskaber.

Valgfagsunderviser: Anja Kjølby

Kommunikation

Er et valgfag der tager udgangspunkt i den digitale kommunikation på sociale platforme og gennem diverse online medier. Vi snakker om medier og etik, tager udgangspunkt i dit liv og dineoplevelser. Samtidig får du praktiske værktøjer til selv at lærer hvordan du kommunikerer forskellige budskaber ud til den rigtige målgruppe. Alt i alt et meget lavpraktisk valgfag, der ligger op til diskussion og debat.

Valgfagsunderviser: Pernille Berg Engelhardt

Eksistensfag

Eksistensfag på Højskolen Østersøen er en central del af højskoleopholdet. Det er her man stiller de helt store spørgsmål der vedrører vores eksistens som individer, som samfund og på den klode vi beboer. Eksistensfagene ligger som udgangspunkt i én samlet fælles undervisning på alle linjerne. Derudover kan emnerne tages op til morgensamling.

Eksistensfagene er en kombination af nedenstående fag:

  • Filosofi
  • Sociologi
  • Psykologi
  • Biologi
  • Naturfag (geografi, vejrdannelse og klima)
  • Religion
  • Kultur og samfund
  • Religion

Eksistensfagene gennemføres parallelt med hovedfagene og den tematik de indeholder, således tages der udgangspunkt i aktuelle og relevante forhold i undervisningen såvel som i verden. Eksistensfag bindes op på konkrete forhold og problemstillinger, så der er ikke tale om abstrakt teori.